Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de sănătos e să porți barbă

medlive.hotnews.ro
barba

Asa cum cu siguranta ati observat, barba este din nou la moda: fie ea lunga, medie sau scurta, mai mult sau mai putin uniforma, ca urmeaza forma clasica sau nu, cert e ca s-a pus problema daca este igienic ca barbatii sa nu se mai barbiereasca si daca, pe langa beneficiile de care barbatii au parte din punct de vedere al imaginii, exista anumite pericole la care barbosii sunt predispusi. Este barba un focar de bacterii, asa cum au sustinut unii cercetatori? In care caz credeti ca este mai probabil ca bacteriile sa se dezvolte: pe o fata proaspat barbierita sau pe una nebarbierita? Cercetatorii britanici de la “The Healthcare Infection Society” au condus un experiment ale carui rezultate surprinzatoare au fost prezentate in cadrul productiei BBC “Trust Me I’m a Doctor”. Iata cum a decurs acest studiu, publicat recent in revista de specialitate “Journal of Hospital Infection” , relateaza medlive.hotnews.ro

Citește și: A prezentat știrile la PRO TV cu sânii la vedere: Gafă sau intenție? / FOTO

Se stie ca bacteriile din spitale sunt o cauza principala a decesului cauzat de infectiile dobandite de bolnavi pe patul de spital si ca normele de igiena din spital au fost de nenumarate ori subiectul examinarilor minutioase, fie ca este vorba despre dezinfectarea mainilor, schimbarea manusilor chirurgicale sau curatarea halatelor cadrului medical. Dar stau lucrurile atunci cand vine vorba despre barba doctorilor?

Din acest motiv, cercetatorii au efectuat experimentul pe 408 barbati, cu si fara barba, ce faceau parte din cadrul medical. Acestora li s-au colectat cu ajutorul unor tampoane mostre de bacterii de pe fata, pentru a vedea care dintre cazuri prezenta un numai mai mare de bacterii si un mediu mai propice pentru dezvoltarea acestora.

Citeşte şi: Fata unui fost ministru a devenit şef la Antena 3 / FOTO

Cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca personalul de spital format din barbati fara barba erau gazdele a mai multor bacterii, in comparatie cu cei care purtau barba.

Grupul de barbati fara barba au fost de trei ori mai predispusi sa fie purtatorii unei specii de bacterii cunoscute sub numele de stafilococul auriu, care este periculoasa deoarece poate produce infectii supurative si este foarte rezistenta la tratamentul cu penicilina si alte antibiotice similare. Prin toxinele sale, stafilococul auriu poate cauza, de asemenea, o gama larga de afectiuni ale pielii si chiar septicemii grave, aceasta bacterie fiind cauza celor mai comune afectiuni dobandite pe patul de spital.

Citește și: Liviu Dragnea îi dă lovitura finală lui Gabriel Oprea: Anunțul făcut de liderul PSD

Dar cum explica cercetatorii aceste rezultate contraintuitive?

Cercetatorii sugereaza ca barbieritul produce mici eroziuni ale tenului care “gazduiesc colonizarea bacteriana si incurajeaza reproducerea acestora”.

Ar putea astfel ca barba sa tina locul unui scut impotriva bacteriilor?

In cadrul unor analize de laborator, efectuate pe mostre colectate aleatoriu de pe barbile voluntarilor, Dr. Adam Roberts, microbiolog in cadrul “University College London”, a gasit peste 100 de specii diferite de bacterii, una dintre acestea fiind cel mai frecvent intalnita in intestinul subtire. Insa, conform opiniei Dr. Adam Roberts, acesta nu este un motiv de ingrijorare, deoarece nu inseamna ca aceasta bacterie a ajuns pe barba din materiile fecale. Tindem sa vedem microbii ca pe inamicii nostri, insa trebuie sa stim ca la nivel microbiologic diferite bacterii se afla in competitie, luptand pentru resurse de supravietuire si spatiu, asa incat unele bacterii sunt anihilate de competitorii lor. Acesta trebuie sa fie si motivul pentru care barbatii care au barba sunt mai putin predispusi la a deveni gazda pentru reproducerea bacteriilor.

Citește și: Surpriză pentru cei care au iPhone: E unic ce vor putea face pe Facebook

Infectiile rezistente la antibiotice sunt cauza a circa 700.000 de decese ce au loc anunal, cifre care se estimeaza sa ajunga la peste 10 milioane pana in anul 2050, in conditiile in care nu au mai fost lansate pe piata antibiotice noi in ultimii 30 de ani. Avand aceasta perspectiva in vedere, Dr. Adam Roberts lucreaza la dezvoltarea de noi solutii din gama antibioticelor, pe care intentioneaza sa le introduca in produsele de ingrijire, precum apa de gura si pasta de dinti.

Citește și: Cum a ajuns ca o fotografie cu un cartof să coste un milion de euro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.