Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Tolontan: UE pupă unde scuipă SRI și DNA! DEZVĂLUIRI incendiare despre procurori DNA

laura codruta kovesi florian coldea

Cătălin Tolontan, redactor-șef la Gazeta Sporturilor, scrie despre procurorii care au trecut pe la DNA, iar acum ajung în Moldova, pentru a le da celor de peste Prut lecții despre anti-corupție.

Tolontan consideră că procurorii care ajung în Moldova au mari probleme pe care nu și le-au rezolvat în România și face dezvăluiri în acest sens.

Citește și: Omul care l-a turnat la DNA pe Adrian Năstase, moarte suspectă în Mexic

”Fostul procuror DNA Mariana Alexandru a fost anunțată de siteul deschide.md și, la o zi distanță, confirmată oficial drept persoana angajată de delegația de la Chișinău a Uniunii Europene pentru a stimula activitatea anticorupție. Ea se va ocupa inclusiv de rectificarea unor dosare, potrivit anunțului făcut în avans de Andrian Candu, președintele parlamentului din Republica Moldova.

Mariana Alexandru nu este singurul român din justiție și din MI care a poposit la Chișinău, după cum susțin surse ale Gazetei Sporturilor. Cîțiva ofițeri judiciari cu experiență în DNA au ajuns și ei în Republica Moldova.

Citește și: A fost UCIS Corneliu Vadim Tudor? Dovezile care CUTREMURĂ România

Alte două nume care deja se implică sau se vor implica în reformarea sistemului sînt Gabriel Sotirescu, fost în conducerea combaterii criminalității transfrontaliere la București, și chestorul-șef Marian Tutilescu, fostul responsabil al departamentului Schengen din Ministerul de Interne.

În privința Marianei Alexandru, despre care presa din Moldova a titrat ”DNA trece Prutul”, magistratul ia cu ea peste Prut și misterul plecării din DNA.

La începutul lui septembrie 2014 și aproape de sfîrșitul dosarului Gala Bute, Alexandru a cerut să se pensioneze.

Citește și: Va fi din nou ARESTAT Gigi Becali? Anunțul serii

Eveniment subit, petrecut la scurt timp după întoarcerea din concediu, plecarea a avut o scenografie de neuitat. ”Alexandru și-a eliberat biroul cu un om pus de conducere în spatele ei. Avea lacrimi în ochi”, potrivit unor relatări din interiorul instituției, obținute de Gazeta Sporturilor.

În absența unor informații clare, din acel moment ipotezele s-au împărțit în două, scindare care continuă și azi.

DNA și SRI au lansat pe piață, în mod neoficial, varianta potrivit căreia Alexandru a fost îndepărtată din DNA din cauza unei nereguli sau chiar ilegalități, comisă de un ofițer judiciar din subordine, care ar fi furnizat informații către inculpații din dosarul de retrocedări în care era anchetat și Viorel Hrebenciuc.

Citește și: NEXT LEVEL - Nu mai scrie «MITA» pe banii de şpagă. Cum a fost prins Oprescu

Un adagio la această versiune, venit pe aceeași filieră, este acela că fosta adjunctă de secție a DNA ar fi făcut cercetări sporadice în mai multe cazuri, inclusiv în dosarul Gala Bute, pe care l-ar fi tergiversat.

Persoane apropiate profesional de Mariana Alexandru susțin că, dimpotrivă, plecarea are legătură nu cu abateri ale ei, ci cu imixtiuni extrajudiciare ale altora în dosare. Unii foști colegi susțin că ”Alexandru a anchetat cazuri din ambele tabere politice, Năstase, Voicu, Ridzi sau Florin Popescu, mîna dreapta a Elenei Udrea” și că, la un moment dat, în dosarul Gala Bute a intervenit ceva care a determinat-o să plece.

Citește și: DEZASTRU Ce s-a întâmplat după moartea lui Corneliu Vadim Tudor: S-a ales praful

Contactată repetat de Gazeta Sporturilor, Mariana Alexandru a refuzat să facă orice comentariu în cele 12 luni scurse de la pensionarea sa abruptă.

Ceea ce e clar e că magistratul Alexandru a mers la pensie în relații reci cu actuala conducere a DNA și cu oameni din SRI, după cum recunosc toate sursele, indiferent de ce parte a enigmei sînt ele plasate.

Citește și: Scenele INCREDIBILE de la ingroparea lui Vadim.Toata lumea a fost socata / VIDEO

Încercările Gazetei de a lămuri motivele plecării procurorului și de a înțelege ce legătură are asta cu felul în care a fost întocmit mai departe dosarul Galei Bute au fost întîmpinate cu ostilitate de sistem pe parcursul lui 2015.

În schimbul colaborării cu varianta oficială, am primit chiar propuneri de bunăvoință, pe care le-am refuzat și pe care nu le vom descrie acum. Gala Bute are încă multe necunoscute și nu ne privește pe cine din dosar favorizează faptele, cîtă vreme publicul are dreptul să le știe.

Faptul că, după un an de la acele întîmplări, Mariana Alexandru și-a depus dosarul și că a fost selectată de delegația Uniunii Europene la Chișinău, condusă de finlandezul Pirkka Tapiola, vine ca o revanșă neașteptată din perspectiva ei.

Citește și: Halucinant! Incident in cimitir. Vadim nu poate fi ingropat! / VIDEO

”DNA nu a avut nici o legătură cu numirea ei în Republica Moldova și normal că nu i-a picat bine Codruței Kovesi, cea care a schimbat aproape toată vechea gardă a lui Daniel Morar”, a comentat ieri o sursă pentru ziar. Procedura europeană de selecție nu a implicat statul român. Din perspectiva DNA și SRI e ironic faptul că ”DNA trece Prutul” printr-un om repudiat, din rațiuni încă neclare, de actuala putere a justiției și a informațiilor de la București.

”Nu doar că Alexandru a căpătat un salariu foarte bun, plătit din fondurile TAIEX, un program de asistență și de bune practici inițiat de UE pentru țările emergente, dar ea are șansa de a-și reconfirma prestigiul de magistrat, în ciuda încercării de șifonare care a avut loc acum un an”, afirmă o sursă a ziarului.

Citește și: Propunere surpriză pentru fanii lui Vadim

Potrivit acelorași informații, din DNA vor mai pleca oameni cu destinația Chișinău.

În privința dosarului Gala Bute, cazul se află în acest moment la judecătorul de contestații din camera preliminară. Procedura s-a terminat și echipa de apărare a Elenei Udrea a depus o contestație. Termenul este pe 23 septembrie. Se așteaptă ca, în cîteva zile, acesta să se pronunțe dacă dosarul va merge, și în ce formă, în instanță pentru judecata pe fond.”, scrie Tolontan pe tolo.ro

Citește și: Lider PSD, in lacrimi la inmormantarea lui Vadim

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.