Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catalonia își poate declara INDEPENDENȚA? Premierul Carles Puigdemont susține o declarație în Parlament / VIDEO

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

UPDATE

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, şi-a început marţi seara discursul din faţa parlamentului regional asupra "consecinţelor politice" ale referendumului din 1 octombrie, subliniind necesitatea imperioasă de a "reduce tensiunile" în regiune, transmite AFP.

"Trăim un moment excepţional, de dimensiuni istorice", a declarat Puigdemont în faţa parlamentarilor regionali, în timp ce toată lumea aşteaptă să vadă dacă liderul separatist catalan va susţine o eventuală declaraţie de independenţă.

Carles Puigdemont: ”Catalonia nu e o problemă internă, e o problemă europeană.”

UPDATE

Discursul-cheie al preşedintelui separatist catalan Carles Puigdemont a fost amânat cu o oră, relatează The Associated Press.

Puigdemont a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii.

El urmează să evoce în acest discurs foarte aşteptat eforturile separatiştilor catalani de a se despărţi de Spania, însă nu se ştie ce anume exact va spune liderul separatist.

Discursul probabil că va conduce la o înfruntare cu Guvernul spaniol, care a anunţat că orice declarare a independenţei va fi nulă şi neavenită.

UPDATE Preşedintele separatist catalan Carles Puidgemont a sosit marţi seara la sediul Parlamentului regional catalan cu aproape o oră înainte să susţină un discurs în care ar putea proclama independenţa Cataloniei, relatează The Associated Press.

Știrea inițială

Carles Puigdemont, premierul catalan, susține, la această oră, o declarație în Parlamentul catalan în care e așteptat să anunțe independența regiunii.

Principalele asociaţii separatiste din Catalonia au lansat un apel la organizarea unei manifestaţii în faţa parlamentului, în "sprijinul şi apărarea declaraţiei de independenţă", dar, în urma închiderii parcului, reprezentanţii acestora vor trebui în cele din urmă să se adune în afara acestui perimetru.

Puigdemont urmează să rostească un discurs la ora locală 18:00 (16:00 GMT) în parlament, unde separatiştii dispun de o majoritate absolută, pentru a vorbi despre consecinţele referendumului ilegal privind autodeterminarea de la 1 octombrie, la care guvernul regional afirmă că tabăra "Da" a câştigat cu mai mult de 90% din voturi, cu o rată de participare de 43%.

Citește și: Legea pensiilor este gata! La ce lucrează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

"Referendumul", interzis de justiţia spaniolă, şi intenţia proclamării independenţei au agravat deopotrivă tensiunile şi aşa puternice cu Madridul şi pe cele din rândurile populaţiei catalane.

Potrivit sondajelor, catalanii sunt în majoritatea lor împotriva independenţei regiunii lor, chiar dacă s-au pronunţat pentru desfăşurarea unui referendum.

Citește și: Inedit! Ce ocupație are Pomohaci, după ce a fost exclus din Biserica Ortodoxă

Duminică, o manifestaţie uriaşă a reunit între 350.000 şi 950.000 de persoane la Barcelona împotriva independenţei.

Nu este clar dacă Carles Puigdemont intenţionează într-adevăr să proclame unilateral independenţa provinciei marţi seara, dacă are în vedere o "declaraţie de independenţă amânată" sau dacă se va mulţumi cu o proclamare simbolică, subliniind urgenţa unui dialog şi declanşarea un proces pe etape.

Citește și: Telekom „AMENINȚĂ” Vodafone și Orange! Mutarea prin care vrea să dea lovitura

La Madrid, premierul guvernului conservator Mariano Rajoy a avertizat că în cazul declarării unilaterale a independenţei el ar putea încerca să suspende autonomia regiunii, o măsură care nu a fost aplicată în această monarhie parlamentară extrem de descentralizată de la reinstituirea democraţiei în 1977.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.