Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catastrofă umanitară în Gaza. 2 milioane de oameni fără apă, hrană și utilități/ ONU denunță pedeapsa colectivă aplicată de Israel

captura X
Gaza nebunie

Gruparea palestiniană Hamas a atacat Israelul provocând o surpriză uriașă prin amploarea atacului, dar mai ales prin planificarea minuțioasă care a dat peste cap faimoasele servicii de informații israeliene, dar și atotprezenta armata israeliană care opera Gardul care terestru înconjoară enclava palestiniană.

După ce inițial surpriza a fost totală pentru israelieni aceștia au început operațiunile de retaliere în forță. Dat fiind numărul mare și daunele imense provocate de brigăzile Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam (brațul armat al Hamas) Israelul a bombardat puternic Fâșia Gaza provocând la rândul său foarte multe victime în rândul populației civile palestiniene.

Hamas nu e la primul atac de acest gen, doar că acum au surprins prin amploarea fără precedent, pregătirea minuțioasă și în mare secret a operațiunilor, dar și prin numărul mare de victime – morți, răniți și ostatici.

Dacă în plan internațional și la organismele internaționale lumea e de acord că Israelul are dreptul să se apere, situația pe teren devine catastrofală.

De 2 zile Israelul a impus o blocadă totală enclavei palestiniene.

Nu este apă curentă, nu sunt utilități și hrana se găsește cu greu potrivit relatărilor presei din zonă și a ong-urilor care încă operează. Dezastruoasă e si situația medicală din zonă.

Gaza este un mic teritoriu palestinian autonom, care a intrat sub ocupație israeliană, împreună cu Cisiordania și Ierusalimul de Est, după războiul arabo-israelian din 1967.

Învecinată cu Israel (graniță de 55 km) și Egipt (graniță de 11 km), Fâșia Gaza are dimensiunea unor orașe precum Cape Town sau Detroit și a fost supusă unor numeroase restricții israeliene.

Blocada terestră, maritimă și aeriană impusă de Israel asupra Fâșiei Gaza, în forma sa actuală, este în vigoare din iunie 2007. Fiind una dintre cele mai dens populate zone din lume, cu peste două milioane de palestinieni, enclava a fost descrisă astfel drept „cea mai mare închisoare în aer liber din lume”.

Israelul controlează spațiul aerian și apele teritoriale din Gaza, precum și două dintre cele trei puncte de trecere a frontierei, al treilea fiind controlat de Egipt.

Acum situația este dramatică

Israelul a închis punctele de frontiera cu Gaza pe care le controlează și a reinstituit controlul total asupra gardului fizic care înconjoară enclava. Al III-lea punct de frontieră, cel cu Egiptul din Sud, este de asemenea închis după ce a fost bombardat și distrus de aviația israeliană.

Nu intră și nu iese nimeni din enclavă. 2 milioane de oameni, între care foarte mulți copii, nu au acces la nimic. Curentul electric a fost tăiat încă din prima zi a atacurilor Hamas, apa de a II-a zi, iar hrana nu are cum să intre din motive de blocadă totală.

Egiptul a anunțat că a închis frontiera cu Gaza după ce militari israelieni de rang înalt au indicat ca populația palestiniană poate să treacă granița în Egipt pentru a se feri de răzbunarea israeliană.

De asemenea autoritățile egiptene au fost avertizate de israelieni să nu încerce să introducă în Gaza tirurile cu ajutoare pentru că acestea riscă să fie bombardate.

La toate acestea s-a adăugat și decizia mai multor state europene, chiar și UE dar care apoi și-a retras declarațiile, prin care au înghețat ajutoarele pentru palestinieni (atât Gaza cât și Ciseiordania).

Victime multe în partea palestiniană

Surse din enclavă susțin că sunt sute de morți printre civilii palestinieni dintre care peste 150 de copii au căzut victime bombardamentelor aviației israeliene. Multora dintre aceste persoane le-au fost distruse și casele în operațiunile militare.

Peste 200.000 de persoane au fost deja strămutate

Organizația Națiunilor Unite a declarat marți că blocada completă a Fâșiei Gaza, anunțată luni de ministrul israelian al apărării, Yoav Galant, este "interzisă" de dreptul internațional umanitar.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a declarat că demnitatea și viața oamenilor trebuie respectate, cerând tuturor părților să detensioneze, asemănând situația cu un "butoi de explozivi pulberi".

"Dreptul internațional umanitar este clar: obligația de a continua să ne protejăm împotriva populației civile și a obiectelor civile rămâne aplicabilă pe tot parcursul atacurilor", a declarat Türk într-o declarație.

Blocada amenință să exacerbeze grav deteriorarea situației umanitare și a drepturilor omului din Gaza, inclusiv capacitatea unităților medicale de a funcționa, în special având în vedere numărul tot mai mare de răniți.

"Impunerea unei blocade care pune în pericol viețile civililor prin privarea lor de bunuri esențiale pentru supraviețuire este interzisă de dreptul internațional umanitar", a spus el.

Orice restricții privind circulația persoanelor și bunurilor pentru a pune în aplicare blocada trebuie să fie justificate de necesitatea militară sau pot constitui pedepse colective, se arată în declarație.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că războiul a strămutat peste 187.500 de persoane în Fâșia Gaza începând de sâmbătă.

Capacitatea militară a Hamas nu pare prea mult afectată

Hamas este pregătit să ducă un război lung cu Israelul și va folosi zecile de ostatici reținuți în Gaza pentru a asigura eliberarea palestinienilor deținuți în Israel și în străinătate, a declarat un membru de rang înalt al grupării militante.

Vorbind pentru agenția de știri Associated Press, Ali Barakeh, un membru al conducerii grupului exilat la Beirut, a declarat că Hamas are un arsenal de rachete care va dura mult timp.

"Ne-am pregătit bine pentru acest război și pentru a face față tuturor scenariilor, chiar și scenariului războiului de lungă durată", a spus el, adăugând că Hamas va folosi ostatici pentru a asigura eliberarea persoanelor deținute în închisorile israeliene și chiar a unor palestinieni încarcerați în Statele Unite.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care au crescut îngrijorările cu privire la soarta a peste 100 de persoane reținute de militanții din Gaza. Luni, Hamas a amenințat că va începe să își execute ostaticii dacă Israelul va efectua atacuri aeriene în Fâșia Gaza fără a avertiza în prealabil locuitorii.

Liderii Hamas, surprinși de propriul succes

În interviul acordat agenției Associated Press, Barakeh a declarat că doar un număr mic de comandanți de top din interiorul Gaza știau despre incursiunea de sâmbătă în Israel și că nici măcar cei mai apropiați aliați ai grupului nu au fost informați în avans despre momentul ales. El a negat rapoartele potrivit cărora oficiali iranieni din domeniul securității ar fi ajutat la planificarea atacului.

Cu toate acestea, el a adăugat că aliați precum Iranul și Hezbollahul libanez "se vor alătura bătăliei dacă Gaza va fi supusă unui război de anihilare".

El a declarat că până și Hamas a fost șocat de amploarea operațiunii, afirmând că se aștepta ca Israelul să împiedice sau să limiteze atacul. "Am fost surprinși de această mare prăbușire", a spus Barakeh. "Plănuiam să facem unele câștiguri și să luăm prizonieri pentru a-i schimba. Această armată era un tigru de hârtie".

Luni, ministerul de externe din Qatar a declarat că se află în discuții de mediere cu Hamas și oficiali israelieni, inclusiv cu privire la un posibil schimb de prizonieri. Nici Israelul, nici Hamas nu au confirmat că poartă discuții. Un oficial Hamas cu sediul la Doha a declarat că grupul nu este deschis la negocierea unui schimb de prizonieri cu Israelul în timpul ostilităților.

Controlul Hamas

Fondată în 1987, Hamas a apărut ca o mobilizare populară a palestinienilor împotriva ocupației israeliene.

Hamas se definește ca o mișcare națională islamică palestiniană de eliberare și rezistență, care urmărește „să elibereze Palestina și să combată proiectul sionist”, adică idealul național israelian de a ocupa teritoriile locuite de palestinieni în Cisiordania și Fâșia Gaza.

În timp ce Carta fondatoare a Hamas din 1988 a cerut eliberarea întregii Palestine istorice, inclusiv a Israelului actual, acesta a lansat un nou document politic în 2017, în care mișcarea a declarat că va accepta granițele din 1967 ca bază pentru un stat palestinian, cu Ierusalimul drept capitală și întoarcerea refugiaților la casele lor.

Hamas nu recunoaște legitimitatea statului Israel și a ales rezistența armată ca metodă de eliberare a teritoriilor.

Situația până la atacul din week-end

După ce mișcarea Hamas a câștigat în 2006 alegerile generale și a preluat puterea în Fâșia Gaza, Israelul a lansat patru atacuri militare asupra regiunii: în 2008, 2012, 2014 și 2021. Fiecare dintre aceste atacuri a exacerbat problemele din Gaza. Reconstrucția a fost aproape imposibilă, deoarece blocada împiedică materialele de construcție, cum ar fi oțelul și cimentul, să ajungă în Gaza.

De asemenea, apele uzate se infiltrează adesea în apa potabilă, ceea ce a dus la o creștere bruscă a bolilor transmise de apă. Multe case din Gaza se bazează pe pompe electrice pentru a împinge apa în partea de sus a clădirii. Fără electricitate, asta înseamnă lipsa apei pentru palestinienii din Gaza.

Penele de curent înseamnă că mâncarea putrezește, latrinele sunt lăsate murdare și nu există apă curată.

ONU avertiza în 2015 că condițiile se deteriorează într-un ritm atât de rapid încât Gaza ar putea fi nelocuabilă până în anul 2020.

Civilii palestinieni care locuiesc în Fâșia Gaza par să nu aibă nici o șansă. Pe de o parte e blocadă totală instituită de Israel și Egipt pe de o parte și controlul militar total din teritoriu al Hamas.

content-image

content-image

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.