Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Skripal bagă frica în foștii tarnsfugi sovietici

Gazeta de Nord Vest
otrava

Familia unui important transfug sovietic în Regatul Unit, decedat în 2001 la Salisbury, trăieşte cu ”o frică de moarte” de la otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în acelaşi oraş, a povestit fiul acestuia AFP, preluată de news.ro.

”Oricărei persoane normale i-ar fi frică”, a declarat Nikita Pasecinik într-un interviu realizat în Dorset, comitatul în sud-vestul Angliei în care locuieşte, imputând moartea tatălui său serviciilor ruse de securitate.

Tatăl său, omul de ştiinţă Vladimir Pasecinik, care lucra în Uniunea Sovietică la un program de înarmare biologică, a fugit în regatul Unit în 1989 şi a murit în urma unui accident vascular cerebral (AVC) 12 ani mai târziu.

Această frică este alimentată de otrăvirea cu noviciok - un puternic agent neurotoxic conceput de sovietici - a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale la începutul lui martie la Salisbury. Ei au supravieţuit după mai multe săptămâni de tratament medical dur.

Londra a arătat cu degetul responsabilitatea Rusiei, care a negat orice implicare, declanşând o gravă criză diplomatică între Moscova şi Occident.

Cazul a reizbucnit în iunie, după otrăvirea unui cuplu britanic la Amesbury, în apropiere de Salisbury, care a intrat în mod întâmplător în contact cu otrava. Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, a murit pe 8 iulie, iar partenerul ei Charlie Rowley a supravieţuit.

”Chiar şi aici, în Regatul Unit, nu mă simt în securitate. Era unul dintre obiectivele lor cu Skripal”, a denunţat Nikita Pasecinik. ”Aceste două cazuri sunt diferite, însă asemănările lor mă fac să cred că ei mi-au ucis tatăl. Ei l-au otrăvit şi au i-au otrăvit pe Skripal”, a declarat acest bărbat care este căsătorit şi are copii.

Acest specialist în informatică, în vârstă de 53 de ani, doreşte ca moartea tatălui său să fie anchetată. Însă ”familia nu vrea să fie expusă. Are o frică de moarte”.

Vladimir Pasecinik era un bilog de prim-plan care a fugit din Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece. El a dezvăluit vastul program clandestin la care a lucrat, şi anume adaptarea unor germeni de virus la scopuri militare, pe care până la urmă l-a dezaprobat.

El s-a stabilit în apropiere de Salisbury şi a lucrat la un centru de cercetare microbiologică în domeniul sănătăţii publice la Porton Down, unde armata deţine de asemenea un laborator. Familia sa i s-a alăturat treptat, în cursul anilor '90.

În noiembrie 2001, la vârsta de 64 de ani, el a fost spitalizat în urma unui AVC şi a decedat în săptămânile următoare. Autorităţile britanice au apreciat că a murit de cauze naturale şi nu s-a deschis vreo anchetă.

Însă Nikita Pasecinik dă asigurări că medicii care l-au îngrijit pe tatăl său nu au putut să identifice cauza morţii acestuia. ”Erau multe cheagurii de sânge simultan”, a explicat el. ”În mare, două treimi din creier erau afectate, iar doctorul a spus «este foarte neobişnuit (...). Este ciudat»”.

Vladimir Pasecinik a spus că se temea să fie luat dept ţintă, potrivit fiului său. Acesta din urmă îşi aminteşte că tatăl său a evocat cazul unui scriitor disident bulgar, Gheorghi Markov, care a fost înţepat şi otrăvit cu o umbrelă la Londra în 1978.

Suspiciunile fiului său s-au amplificat după otrăvirea cu poloniu a trasfugului Aleksandr Litvinenko în 2006, tot la Londra.

În martie, Guvernul britanic s-a angajat să reexamineze 14 decese suspecte, mai ales ale unor cetăţeni ruşi, care au avut loc pe teritoriul britanic, însă cazul lui Vladimir Pasecinik nu figurează între ele.

”Dezertarea sa a fost una dintre cele mai importante din istoria modernă (...). Ea a schimbat complet situaţia”, a declarat o sursă occidentală apropiată dosarului pentru AFP.

”Am fost destul de surprins” să aflu de moartea sa, a adăugat ea. ”El nu era atât de bătrân, însă, pe de altă parte, AVC-urile sunt destul de frecvente”.

Ambasada Rusiei la Londra şi Ministerul rus de Externe au apreciat că Vladimir Pasecinik a murit ”în mod misterios”, sugerând că britanicii ar fi putut să fie implicaţi, la fel ca în cazul Skropal.

”Faptul că fiul său nu este mulţumit de concluziile oficiale cu rivire la moartea sa este o ilustrare”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei pentru AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.