Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazuri de abuzuri sexuale dezvăluite în Biserica Catolică elveţiană: O mie de victime au căzut pradă începând din 1950

www.botosaneanul.ro
abuz, femeie

Cazuri de abuzuri sexuale dezvăluite în Biserica Catolică elveţiană: O mie de victime au căzut pradă începând din 1950

Primul studiu ştiinţific privind amploarea abuzurilor sexuale comise în cadrul Bisericii Catolice din Elveţia a permis descoperirea a 921 de victime începând din 1950, a dezvăluit marţi Universitatea din Zurich, însărcinată cu ancheta de autorităţile ecleziastice, transmite AFP, conform Agerpres.

"Acesta este probabil doar vârful icebergului", a explicat profesoara Marietta Meier, care a condus studiul împreună cu colega sa Monika Domman, deoarece majoritatea cazurilor nu au fost raportate sau documentele care le consemnează au fost distruse.

Este primul rezultat al unei anchete de un an de zile, realizată de istorici şi menită să facă lumină asupra abuzurilor din Elveţia, după anchete similare efectuate de-a lungul mai multor ani în alte părţi ale lumii.

Conform acestor prime rezultate - care vor fi completate de o nouă campanie de cercetare cu o durată de trei ani - 74% dintre victimele identificate până în prezent sunt minori.

În total, 510 persoane, aproape toţi bărbaţi, au comis abuzurile.

Mai mult de jumătate (56%) dintre victime sunt de sex masculin, 39% de sex feminin, iar pentru restul cazurilor nu se cunoaşte sexul victimei, se arată în document.

În Elveţia, ca şi în alte părţi, "a devenit clar că oficialii Bisericii au ignorat, ascuns sau minimalizat majoritatea cazurilor de abuz sexual analizate până în anii 2000", notează cercetătorii. "Atunci când erau constrânşi să acţioneze, ei au făcut-o adesea nu concentrându-se asupra persoanelor în cauză, ci pentru a proteja autorii, instituţia sau propria lor poziţie", subliniază ei.

Acest subiect "ne preocupă deja de mult timp, ne tulbură şi ne face să ne fie ruşine", a declarat preşedinta Conferinţei centrale romano-catolice din Elveţia, Renata Asal Steger, la conferinţa de presă de prezentare a raportului.

"Am ratat esenţialul, s-au prezentat nenumărate scuze şi acţiuni care nu sunt pe măsura a ceea ce au dreptul victimele", a recunoscut ea.

Subliniind că "aceasta este o zi importantă pentru Biserica Romano-Catolică din Elveţia", Asal Steger a insistat: "Chiar dacă astăzi vor fi scoase la lumină acte atroce şi nenumărate deficienţe în rândurile celor trei organizaţii naţionale ale Bisericii Catolice, suntem recunoscători".

Coincidenţă, notează AFP, duminică, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Romano-Catolice din Elveţia a anunţat că a fost deschisă o anchetă preliminară privind acuzaţii de muşamalizare a unor agresiuni sexuale în cadrul Bisericii.

Conferinţa episcopilor elveţieni precizase, într-un comunicat, că ancheta a fost deschisă în urma "acuzaţiilor formulate împotriva mai multor membri emeriţi şi în funcţie ai Conferinţei, precum şi a altor membri ai clerului, privind gestionarea unor cazuri de abuzuri sexuale"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.