DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CCR a declarat neconstituțională o sintagmă din Codul Penal

CCR

Curtea Constituţională a admis, joi, cu unanimitate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate privind sintagma „cifra de afaceri” în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă.

Este vorba despre formularea din actul normativ care precizează că „ […]Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ţinând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum şi de celelalte obligaţii ale persoanei juridice”.

CCR a constatat că legea penală în vigoare nu stabileşte înţelesul sintagmei 'cifra de afaceri' în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ

„În şedinţa din data de 28 octombrie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile at.137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal sunt neconstituţionale. Art.137 are denumirea marginală -„Stabilirea amenzii pentru persoana juridică”, iar alin.(3) teza a doua prevede: «[…]Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ţinând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum şi de celelalte obligaţii ale persoanei juridice»”, arată comunicatul de presă al CCR.

Astfel, Curtea a constatat că, în Titlul X – Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală, al Părţii generale a Codului penal nu se regăseşte definiţia sintagmei „cifra de afaceri”.

„Aşadar, legea penală în vigoare nu stabileşte înţelesul sintagmei 'cifra de afaceri' în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ. Definiţiile din domeniul fiscal şi al concurenţei referitoare la sintagma 'cifra de afaceri' au aplicabilitate restrânsă, specializată la materiile precizate, translatarea lor în materie penală pentru a determina cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ fiind contrară principiului legalităţii”, mai indică sursa citată.

Totodată, Curtea a constatat că norma penală criticată este lacunară şi în ceea ce priveşte determinarea/reţinerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ în raport cu care instanţa determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă, conform sursei menţionate.

Decizia CCR este definitivă şi obligatorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.