Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a descoperit un ONG despre UDMR: Detaliile ce pot schimba Uniunea

Kelemen Hunor

Potrivit Mişcării Angajament Civic (Cemo), Uniunea Democrată Maghiară din România nu este o organizaţie civică independentă, motiv pentru care nu este abilitată pentru a înainta Consiliului Europei, în numele comunităţii maghiare, un contraraport la cel înaintat de autorităţile române. Organizaţia civică din Târgu Mureş a pus sub semnul îndoielii dreptul de raportor al UDMR într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI. Cemo a reacţionat la anunţul făcut de UDMR, potrivit căruia această formaţiune pregăteşte un contraraport la raportul înaintat de România Consiliului Europei cu privire la aplicarea Convenţiei Cadru pentru protecţia minorităţilor.

Citește și: Adrian Năstase, mesaj pentru PSD + Ce trebuie făcut pentru modernizarea României

La reuniunea Consiliului Reprezentanţilor UDMR, Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că Guvernul României a prezentat în luna februarie, cu o întârziere de peste doi ani, acest raport privind asigurarea drepturilor minorităţilor fără consultarea UDMR. Raportul înaintat de Guvernul României pe această temă este plin de „inexactităţi şi constatări care nu sunt conforme cu realitatea”, a subliniat Kelemen Hunor. Cemo s-a referit la criteriile Consiliului Europei, potrivit cărora pe lângă raporturilor de ţară privind adoptarea convenţiilor internaţionale, organizaţiile civice independente din ţara respectivă pot prezenta opiniile lor în cadrul aşa-numitelor raporturi din umbră. Cemo susţine că UDMR nu poate fi considerată o organizaţie independentă, iar responsabil cu elaborarea raportului a fost Departamentul pentru Relaţii Interetnice din România, instituţie condusă de o persoană numită la propunerea UDMR. Departamentul care face parte din structura Guvernului României a fost condus până în 2015 de Enikő Laczikó care şi în prezent lucrează tot acolo, ca subsecretar de stat.

Citește și: Andreea Marin, revenire spectaculoasă în televiziune: Cu cine a semnat

„Ar fi imposibil de demonstrat că instituţia condusă de un secretar de stat membru al UDMR nu s-a consultat cu UDMR pe parcursul elaborării raportului de ţară„, a afirmat Cemo, care a amintit că România a înaintat acum al patrulea raport privind minorităţile naţionale şi chiar dacă constatările cuprinse în cele trei rapoarte anterioare nu au fost conforme cu realitatea, UDMR nu le-a contestat. UDMR a susţinut puternic în cele trei cazuri statisticile nu prea favorabile şi irealiste referitoare la comunitatea maghiară, prezentând o imagine de genul „totul este în regulă”, susţine Cemo. În opinia acestei organizaţii, s-ar fi putut obţine schimbări majore dacă organizaţiile civice ale comunităţii maghiare ar fi înaintat contrarapoarte la rapoartele anterioare. Cemo a îndemnat organizaţiile civice din Transilvania să elaboreze cât mai multe contrarapoarte şi să rectifice greşelile cuprinse în raportul înaintat de România, anunță rador.

Citeşte şi: Partidul lui Gabriel Oprea joacă tare: Riscă un conflict dur cu cei din PSD

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.