Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a spus Klaus Iohannis în Luxemburg: Ce a vorbit cu premierul din Ducat

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 7 iunie a.c., la Luxemburg (Marele Ducat de Luxemburg), o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, domnul Xavier Bettel.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în aceste zile, în vizită de stat, în Luxemburg, partener și prieten tradițional al României.

Şi vreau să îi mulțumesc, şi pe această cale, Marelui Duce Henri de Luxemburg pentru invitația pe care mi-a adresat-o. L-am invitat la rândul meu ca, alături de Marea Ducesă, să efectueze o vizită de stat în România, în cursul anului viitor, când se vor împlini 10 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

De asemenea, vreau să îi mulţumesc, în introducere, domnului Prim-ministru Xavier Bettel pentru discuţiile foarte bune şi pentru colaborarea constantă pe care o avem noi doi în cadrul Consiliului European.

Discuțiile pe care le-am avut ieri, atât cu Alteța Sa Regală, cât și cu Președintele Camerei Deputaților, domnul Mars Di Bartolomeo, cu domnul Prim-ministru, cum am spus deja, cu Ministrul Afacerilor Externe, domnul Asselborn şi cu alţi membri ai Cabinetului, le mulțumesc tuturor pentru primirea călduroasă şi discuţiile cu multă substanţă pe care le-am avut.

Discuțiile au fost utile și aprofundate şi au urmărit două mari direcţii. Pe de-o parte, am abordat modalitățile prin care putem consolida și diversifica relația noastră bilaterală sub toate aspectele sale. Pe de altă parte, în plan european şi internaţional, România şi Luxemburg au interese şi abordări comune. De aceea, în actualul context sensibil şi complicat, o mai bună coordonare între statele noastre, mai ales în raport cu agenda europeană, este cât se poate de necesară şi benefică.

Relaţia noastră bilaterală este excelentă. Sunt convins că această vizită va aduce cu sine extinderea dialogului nostru politic pe mai departe.

Sunt câteva domenii esenţiale pentru România în care Luxemburgul oferă exemple de bune practici şi expertiză şi în care ne dorim dezvoltarea relaţiei dintre ţările noastre.

Mă refer mai ales la educaţie şi cercetare, la promovarea culturii, la competitivitate şi nu în ultimul rând la economie, sectorul financiar şi investiţiile. Pe parcursul vizitei au fost câteva momente importante în care am făcut paşi concreţi în cooperarea bilaterală în aceste domenii.

Astfel, a fost semnat „Programul de schimburi în domeniile ştiinţei şi tehnologiei, educaţiei, culturii şi sportului între Guvernul României şi Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru anii 2016-2021”.

De asemenea, deoarece Marele Ducat găzduiește importante clustere și poli de competitivitate, suntem interesaţi să consolidăm parteneriatul pe acest palier. Cercetarea, dezvoltarea și inovarea industrială sunt considerate prioritare în cadrul Strategiei naționale pentru Competitivitate a României.

Am discutat toate aceste aspecte în cadrul vizitei mele de astăzi la Universitatea Luxemburg.

În întrevederile cu interlocutorii luxemburghezi am rememorat şi experiența reușită a asocierii orașului meu natal, Sibiu, cu oraşul Luxemburg, şi cu marea regiune, în cadrul manifestărilor legate de „Capitala Europeană a Culturii”, în 2007. Am exprimat speranța că vom putea conta pe experiența și expertiza luxemburgheză şi în 2021, când un oraș din România va găzdui din nou această importantă manifestare culturală.

Am avut astăzi o întâlnire importantă la sediul Camerei de Comerţ a Marelui Ducat în cadrul căreia am discutat cu oameni de afaceri reprezentativi pentru economia luxemburgheză, despre oportunităţile de investiţii în România şi despre perspectivele de colaborare economică.

Luxemburgul este al nouălea investitor în economia românească. Dorim însă o consolidare a investiţiilor luxemburgheze în România. Este nevoie și de o stimulare a schimburilor noastre comerciale, care acum se află mult sub potențialul real al economiilor noastre.

Doresc să lucrăm împreună, pentru a extinde cooperarea economică și în domenii puțin sau deloc explorate până în prezent, cum ar fi turismul, inclusiv turismul de afaceri, tehnologiile verzi, cercetarea finanţată public, activităţile logistice inclusiv, transportul de mărfuri.

În urma discuţiilor noastre, sunt bucuros să vă informez că o misiune economică luxemburgheză condusă, cu mare probabilitate, de Marele Duce Moştenitor și de domnul Prim-ministru, va veni în România în cursul acestui an.

În plan european, avem poziţii similare în privința proiectului european şi viitorului său, inclusiv în privința consolidării construcţiei europene, ceea ce constituie o bună premiză pentru o mai strânsă coordonare între țările noastre. Convingerea noastră este aceea că, în fața provocărilor actuale, avem nevoie de noi soluții comune, europene și că trebuie să reconstruim încrederea cetățenilor în proiectul european.

În egală măsură, suntem determinați să acționăm împreună în spiritul Tratatelor şi al valorilor Uniunii Europene, pentru mai multă democraţie, unitate, solidaritate şi prosperitate pe continentul nostru. Vom avea, de asemenea, sprijinul şi expertiza Luxemburgului în pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din 2019. Președinția luxemburgheză, domnule Prim-ministru, care s-a terminat recent, a fost un mare succes și abia aștept să învățăm din expertiza dumneavoastră.

Referitor la relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană, am arătat că este esențială menținerea acesteia în familia europeană. Viitorul proiectului european depinde însă și de solidaritatea cu care ne vom apăra principiile și libertățile fundamentale.

Migrația este astăzi, fără doar și poate, una dintre cele mai mari provocări la care trebuie să găsim răspunsuri eficiente. Acestea nu pot fi decât comune, solidare. România își menține poziția și pledează pentru o abordare cuprinzătoare a migrației la nivel european.

Am susținut şi importanța prezervării funcționalității spațiului Schengen, unul dintre proiectele cele mai vizibile și cu valoare adăugată pentru noi toți. Am reiterat, așadar, interesul României pentru aderarea la spațiul Schengen, fapt care va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Mulţumesc Luxemburgului pentru sprijinul constant în acest sens, care a fost reiterat şi în aceste zile!

Am reafirmat nevoia unei cooperări mai eficiente, inclusiv cu instrumentul dreptului internaţional, pentru a combate terorismul. Terorismul este o amenințare directă la adresa civilizației și valorilor noastre. Trebuie să o abordăm cu solidaritate, în mod cuprinzător și coordonat, acționând asupra surselor sale profunde.

În contextul geopolitic actual, este nevoie de responsabilitate și atenție sporită în raport cu evoluțiile din Vecinătatea Estică a Uniunii. România susține o abordare și un mesaj unitar în această privință la nivel trans-atlantic.

Prioritatea României în vecinătatea estică evident rămâne menținerea Republicii Moldova pe calea europeană și pe cea a reformelor în spirit european. Avem semnale pozitive în acest sens, atât în ceea ce privește stabilitatea politică internă, cât și redemararea unei agende credibile de reforme, deși mai sunt multe de făcut. Uniunea Europeană trebuie să rămână angajată în acest sens și să fie pregătită să ofere asistență pe măsura eforturilor depuse de Republica Moldova.

Am abordat împreună și situația din Ucraina, care continuă să prezinte preocupare pentru noi. Este nevoie de implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk, sancţiunile privind Rusia neputând fi ridicate înainte de realizarea acestui obiectiv.

Nu în ultimul rând, un subiect prioritar pe agenda internațională, a fost pregătirea Summitului NATO de la Varșovia. Am argumentat interesul României de a obține asigurarea securității în mod omogen pe întreg flancul estic al Alianței pentru că echilibrul de securitate din zona Mării Negre este esențial în asigurarea securității colective a aliaților.

Încă o dată, adresez mulțumiri domnului Prim-ministru și membrilor guvernului pentru această întrevedere, care ne-a oferit prilejul de a aborda, de o manieră foarte constructivă, multiple teme de interes comun.

Domnule Prim-ministru, vă mulțumesc!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.