Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce anunță votul pentru Șova de mâine

sova

Amânat cu o zi, mâine va avea loc la Senat votul pentru cererea procurorilor de încuviințare a reținerii/arestării lui Dan Șova. Este un al doilea dosar în care senatorul Șova pare a fi suspectat de fapte de corupție, după celebrul ”Turceni-Rovinari”, în care este deja urmărit penal și în care cererea procurorilor de arestare a fost îngropată undeva pe traseul Parlament-CCR și retur.

De remarcat, mai întâi, câteva diferențe contextuale, dar și asemănări, între votul din primăvară și votul de mâine. Apoi vom face o discuție despre semnificațiile politice.

  • În primăvară, regulamentul Senatului nu era pus în acord cu Constituția România, astfel încât, deși o majoritate a senatorilor prezenți a votat pentru arestare, șeful Senatului a intepretat rezultatul votului ca o ”respingere”, întrucât în Regulament încă mai exista cerința jumătății din totalul senatorilor.
  • În primăvară, Victor Ponta era președintele PSD și prim-ministru. Ulterior, s-a dovedit că are o implicare directă în dosarul Turceni-Rovinari, deci e posibil ca trucul aranjorilor din Senat cu intepretarea Regulamentului să fi fost făcut pentru protejarea lui Ponta. Astăzi, Ponta nu mai deține niciuna din cele două funcții, deci Șova ar rămâne cumva neprotejat.
  • În primăvară, presiunea opiniei publice asupra Parlamentului scăzuse după momentul tensionat al victoriei lui Iohannis la prezidențiale, când partidele au dat drumul, pe bandă rulantă, la mai multe cereri ale procurorilor, votate pe repede înainte de cele două camere ale Parlamentului. Astăzi exista încă presiunea protestelor de după incendiul de la Colectiv, desfășurate sub lozinca. ”Corupția ucide!”. Evident, presiunea este mult diminuată, întrucât a căzut guvernul, iar românii sunt deja mai relaxați odată cu venirea sărbătorilor de iarnă.

Iată și două constante ale celor două momente. Călin Popescu-Tăriceanu este încă șef al Senatului și a declarat deja că el și partidul pe care îl prezidează vot vota împotriva cererii procurorilor. De altfel, Tăriceanu și-a făcut un stindard din refuzul de a lăsa procurorii și judecătorii să decidă în privința măsurilor preventive care îi vizează pe membri ai Parlamentului. În general, Senatul s-a dovedit mult mai conservator decât Camera Deputaților în aprobarea cererilor de urmărire penale sau de arestare venite de la DNA.

Evident, ALDE are o pondere nesemnificativă în Parlament, deci doar în cazul unui vot foarte strâns ar putea să decidă o respingere a solicitării de încuviințare a arestării.

Celelalte două partide mari, PSD și PNL, au declarat deja că reprezentanții lor în Senat vor vota pentru. Asemenea declarații au mai avut loc, prin vocea liderilor, dar votul s-a dovedit a fi ”pe invers”, chiar dacă liberalii și social-democrații controlează împreună o majoritate confortabilă în ambele camere.

Ce avem nou, totuși, față de alte situații? Liviu Dragnea este șef plin la PSD și este recunoscută adeversitatea acestuia față de Dan Șova. Să reamintim că Șova, în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale trăgea sfori să devină următorul președinte PSD, în cazul în care Ponta ar fi câștigat funcția cea mai înaltă în stat. Așa ceva nu putea decât să-l nemulțumească pe Dragnea. După alegeri, Șova a încercat să-l facă responsabil pe Dragnea pentru eșec. Șova a fost exclus din PSD la pachet cu Vanghelie și Geoană (adversari direcți ai lui Ponta), de unde se vede că între Ponta și Dragnea a existat atunci o negociere. Ulterior, Șova a fost reprimit în partid, ceea ce i-a reasigurat protecția la votul din primăvară. De altfel, între Șova și Dragnea s-a speculat că ar mai exista și niște rivalități personale.

În orice caz, pentru prima oară, Dragnea amenință membrii PSD, care nu vor respecta directiva partidului, că vor fi săriți de pe locurile eligibile de anul viitor, când se face lista de parlamentare, pe care o semnează, în final, chiar președintele de partid. La Senat, Dragnea se confruntă cu cel mai dur nucleu împotriva justiției, bine coordonat de senatorul Șerban Nicoale. La ultimul vot în care semnalul de la centru a fost încălcat (votul pentru arestarea Elenei Udrea), mai mulți deputați PSD au nesocotit ordinul, punându-l pe Dragnea într-o situație dificilă de slăbire a autorității (dar, pe atunci, Dragnea nu era decât președinte interimar).

Din acest punct de vedere, se anunță o escaladare a tensiunilor în sediul din Kiseleff. Dacă mâine vor fi senatori PSD care vor dezerta din nou față de linia generală impusă de conducere, vom avea un război fățiș între aceștia și liderii de la centru. Șansele lor de a fi radiați de pe listele parlamentare nu sunt deloc mici. Este destul de evident pentru toată lumea că Liviu Dragnea și-a luat niște angajamente, unele publice, altele mai puțin publice, față de Klaus Iohannis. Nerespectarea acestora l-ar pune pe Dragnea într-o poziție neplăcută în fața șefului statului, în grațiile căruia Dragnea vrea să rămână.

Dacă, totuși, mâine, senatorii PSD vor fi suficient de disciplinați cât să dea drumul lui Șova să meargă în fața judecătorului de drepturi și libertăți, atunci va fi un semnal clar că gruparea Ponta din partid, cea care încă nu s-a împăcat cu pierderea influenței fostului premier, a pierdut definitiv bătălia și vor fi nevoiți fie să se replieze, fie să își caute un alt culcuș pentru parlamentarele de anul viitor.

Așadar, pentru noua conducere PSD, mâine nu este un simplu vot care privește justiția, ci un vot care tranșează definitiv problemele de autoritate inerente tranziției de la epoca puternicului Ponta la epoca împăciuitorului Dragnea.

Dacă ultima oară Tăriceanu a jucat un rol crucial în salvarea lui Șova de deciziile magistraților, astăzi Tăriceanu riscă enorm în cazul în care ar încerca să apeleze la un nou truc cu iz penal. Și asta pentru că Tăriceanu n-a fost niciodată un favorit al lui Dragnea, ci mai degrabă un tolerat. O înțelegere PNL-PSD, așa cum a fost la Primăria Capitalei, îl poate viza și pe șeful Senatului, care ar putea fi debarcat spre finalul actualei sesiuni parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.