Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce boală gravă pot indica durerea în gât și răgușeala? Iată cum poate fi tratată modern

Radu Pop
durere in gat sanador

Durerea în gât, dificultatea la înghițire, vocea răgușită și apariția unor noduli la nivelul tiroidei sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot indica apariția unei boli grave – cancerul tiroidian. În stadiile incipiente, acest tip de cancer nu are manifestări clinice specifice, însă atunci când acestea apar boala este deja într-un stadiu avansat. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, dar și pentru a evita complicațiile, controalele de endocrinologie trebuie realizate în mod periodic. În urma unei anamneze complete și a unor investigații specifice, de laborator și imagistice, medicul va stabili un diagnostic corect și un plan de tratament.

În funcție de tipul cancerului și de stadiul acestuia, tratamentul poate fi unul chirurgical (tiroidectomie) sau prin radioiod. Iodoterapia sau tratamentul cu iod radioctiv este o opțiune pentru pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar, folicular sau cu celule Hurthle), dar și în cazul celor cu hipertiroidism, prin boala autoimună Basedow -Graves sau prin gușa nodulară toxică. Terapia cu iod radioactiv se va iniția doar la recomandarea medicului endocrinolog și în colaborare cu un specialist în medicină nucleară.

Iodoterapia implică administrarea pe cale orală a unei capsule de iodură de sodiu cu izotopul I-131. Doza recomandată de iod radioactiv este ajustată în funcție de fiecare caz în parte, astfel încât tratamentul să fie cât mai eficient și sigur pentru pacient.

Acest tip de terapie trebuie realizat în condiții speciale deoarece, după administarea iodoterapiei, pacientul devine o sursă de radiații pentru cei din jur. Pentru a evita orice risc, pacienții care urmează acest tratament trebuie izolați în primele zile, în saloane special amenajate, până când iodul este eliminat din corp, iar nivelul radiațiilor scade. În mod normal, după patru zile nivelul radiațiilor din corp scade la limita admisă.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian cele mai bune soluții pentru managementul integrat al acestei afecțiuni, de la diagnostic avansat la chirurgie endocrină și iodoterapie. Pacienții beneficiază de servicii moderne de radioiodoterapie în Secția de Terapie Izotopică, unde sunt cazați individual în camere special amenajate, cu grup sanitar propriu, pereții, ușile și tavanul salonului fiind căptușite cu plumb pentru o protecție ridicată împotriva radiațiilor. În ziua externării, pacienților li se va efectuat o examinare SPECT-CT, investigație imagistică realizată cu ajutorul unui echipament ultraperformant, care ajută la măsurarea zonelor care au captat iodul. La Centrul Oncologic SANADOR, tratamentele sunt administrate de personal medical foarte bine pregătit și cu o vastă experiență, în acord cu protocoalele terapeutice internaționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.