Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce cred europarlamentarii români despre Brexit

Cristian Bușoi, PNL, înțelege poziția cetățenilor britanici care iau în considerare Brexitul, și crede că europarlamentarii ar trebui să facă mai mult pentru ca vocea cetățenilor să fie auzită

„Europenii nu mai vor să fie doar consultați, ci ascultați. Iar când nu sunt ascultați, se revoltă și dau cu barosul să dărâme pereții bătrânei case Europa. Așa se întâmplă acum cu Brexitul. Care este soluția? Pentru moment, o soluție este ca europarlamentarii să folosească tema Brexitului pentru a atrage populația de partea UE și pentru a informa cetățenii europeni ce și cât anume îi afectează decizia unui stat de a părăsi Uniunea.”

Bușoi reia aceste idei și într-un mesaj video

Monica Macovei, M10, crede că Brexitul este un risc de securitate atât pentru marea Britanie cât și pentru Uniune:

„În probleme de securitate, UK singură va fi slabă, la fel şi UE fără UK va fi slabă. Şi au fost avertizări în acest sens şi de la NATO şi de la foşti miniştri de externe din SUA. Părerea mea este că vor urma negocieri şi dacă se va vota pentru ieşire nu se va ieşi a doua zi. Vor negocia. Se va negocia şi statutul Marii Britanii sau se va renegocia acel acord. Nu va fi o ieşire rapidă.”

Nici Ioan Mircea Pașcu, PSD nu vede beneficii în Brexit. El crede că s-a ajuns aici din cauza mașinaționilor politice interne ale premierului britanic David Cameron.

„Totul a început ca o problemă politică internă, nici măcar a Marii Britanii, ci a partidului Conservator şi iată că întregul proiect a devenit ostatic acestei dezvoltări limitate la o ţară, la un partid. Cei care vin şi sugerează că UK va câştigă libertate este o chestiune iluzorie. E ca şi cum ai sculpta în fum. Ai fumul, ai făcut o dată aşa şi zici uite e o statuie, dar a dispărut. Nu te-ai uitat când trebuia.”

Și Renate Weber, într-un mesaj mai vechi de pe Facebook, crede că posibilitatea Brexitului trebuie să îi fie imputată lui Cameron.

„Politicianist cât cuprinde și arogant din cale afară, Cameron s-a pus singur în această situație. Trist e că și-a pus țara în această dificultate. Sigur, a câștigat alegerile, dar prețul e uriaș. Punctul cel mai sensibil al negocierilor pentru evitarea Brexit privește discriminarea cetățenilor europeni. Pentru că ea este categoric interzisă și de Tratatul UE și de Carta drepturilor fundamentale ale UE.”

Nu am găsit poziții explicite ale lui Mircea Diaconu despre Brexit. Dar acesta a semnat cu ceva timp în urmă Manifestul Spinelli, care este o pledoarie pasionată pentru o mai mare integrare a Europei, ca alternativă la proliferarea naționalismelor.

„Acum nu este momentul pentru ca Europa să-și încetinescă integrarea ci, dimpotrivă, să o accelereze. Istoria Uniiunii a arătat în mod repetat că soluția problemelor noastre [comune] este mai multă Europă nu mai puțină.”

 

Surse: Facebook, Digi 24,

 

 

 

http://www.spinelligroup.eu/sign-manifesto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.