Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce efecte vor avea alegerile anticipate

”Ne-am săturat de cei vechi, vrem alegeri anticipate, vrem alții noi.” Alegerile anticipate reprezintă tocmai șansa celor vechi de a supraviețui și de a se perpetua.

Să zicem că vom ajunge la alegeri anticipate în februarie 2016. Mai devreme nu se poate. Este nevoie de minimum 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului la care se adaugă încă 30 de zile campania electorală. Dacă prima propunere de premier e făcută de Klaus Iohannis în 6 noiembrie 2015, Parlamentul nu se poate dizolva mai devreme de 6 ianuarie 2016 iar alegerile parlamentare nu pot avea loc mai devreme de 6 februarie 2016.

– Conform sondajelor, în Parlament vor intra PSD și PNL, posibil și UDMR. Niciun alt partid mic sau nou nu are timp să se organizeze încât să poată trece pragul electoral. Candidaturile trebuie depuse cu cel puțin 45 de zile înaintea datei alegerilor. Dacă alegerile sunt în februarie, candidaturile trebuie depuse înainte de 21 decembrie 2015.

– Alegerile vor avea loc fără votul prin corespondență (între adoptarea legii votului prin corespondență și data alegerilor trebuie să treacă cel puțin un an).

– PSD și PNL nu au timp să schimbe garda politică. Alegerile anticipate nu pot fi făcute fără votul actualilor parlamentari. Ei decid dacă se fac sau nu alegeri anticipate. Actualii parlamentari nu vor vota pentru anticipate fără să-și asigure un loc în viitorul Parlament. În același timp nici în PNL și nici în PSD nu există încă un curent puternic al unei noi generații de politicieni. Pe listele de candidați se vor afla în majoritate actualii parlamentari PSD, PNL și UDMR și reprezentanți ai establishmentului politic din cele trei partide.

– DNA nu a ajuns încă la toți reprezentanții vechii clase politice. Dacă se fac alegeri parlamentare la termen, în noiembrie 2016, o bună parte din aceștia vor fi scoși din joc de DNA și nu vor mai avea putere în partide în toamnă și nici posibilitatea de a mai candida. Dacă se fac alegeri anticipate, aceștia au șanse extrem de mari să candideze și să recâștige legitimitate și imunitate încă patru ani.

– Noul guvern, rezultat din alegerile parlamentare anticipate, va fi format din PSD, PNL sau o combinație a acestora cu UDMR sau între ele. Legile vor fi votate de parlamentari PSD, PNL și UDMR proveniți, în majoritate, din actualul Parlament și actuala elită politică a celor trei partide.

Alegerile anticipate reprezintă modalitatea prin care se iese dintr-un blocaj politic care face imposibilă numirea unui nou guvern și lasă țara neguvernată. Alegerile anticipate nu sunt o modalitate de reîmprospătare a unei legitimități politice presupus pierdute. Rolul lor e de a trece peste blocaje, nu de a reinventa legitimități.

Parlamentarii nu își pierd legitimitatea pe timpul mandatului. Mandatul de parlamentar este valabil patru ani, nu până când decide presa sau opinia publică sau sondajele, complet arbitrar, că parlamentarii sau Parlamentul în ansamblul său își pierd legitimitatea. Înnoirea Parlamentului se face o dată la patru ani, nu prin alegeri anticipate. Repet, prin alegeri anticipate se iese dintr-o situație de blocaj.

Concret, prin alegeri anticipate nu se schimbă nimic. Doar actuala elită a clasei politice mai primește un răgaz, o gură de oxigen pentru încă patru ani.

În schimb, alegerile la termen dau timp societății civile să înființeze noi partide, partidelor noi să se dezvolte, curentelor reformatoare și tinerilor din PSD și PNL să preia puterea în aceste partide, justiției să curețe actuala clasă politică.

Asociația Cincinnatus

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.