Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este brahiterapia și când este indicată?

brahiterapia

Tratamentele oncologice prin iradiere pot oferi o șansă la vindecare în cazul cancerului local avansat, acolo unde alte modalități de tratament precum chirurgia nu prezintă indicație. Brahiterapia sau radioterapia internă este o metodă avansată de tratament al cancerului care folosește materiale radioactive ce se introduc, sub control imagistic, în interiorul tumorilor pentru a administra radiații ionizante cu precizie și în siguranță, fără a expune și afecta țesuturile sănătoase din jur.

Brahiterapia este un tratament eficient și rapid care permite medicului să administreze doze semnificative de radiații, într-un interval de timp mai scurt, comparativ cu radioterapia externă convențională. Brahiterapia folosește materiale radioactive (iod, paladiu, cesiu sau iridiu) încapsulate într-un material metalic non-radioactiv, care se introduc în corpul pacientului prin dispozitive specializate, folosind tehnici moderne de imagistică. Fasciculele de radiație țintesc preferențial celulele canceroase și nu afectează țesuturile sănătoase din jurul tumorii.

În brahiterapie, medicul radioterapeut stabilește conduita terapeutică și planul de tratament în funcție de tipul și localizarea procesului tumoral. Unele tumori necesită tratament pentru o durată scurtă de timp în doză foarte mare sau pentru o durată mai lungă de timp în doză mică. Formele de radioterapie internă folosite în tratamentul cancerelor sunt: brahiterapia interstițială, intracavitară, intraluminală, intravasculară sau de suprafață.

Brahiterapia interstițială este o metodă de radioterapie internă de ultimă oră, performantă, folosită în tratamentul cancerelor de sân, de col uterin sau de prostată. Brahiterapia interstițială se folosește în situațiile în care nu există o cavitate pentru amplasare implantului radioactiv și în cazul tumorilor care nu răspund optim la tratamentul de radioterapie externă. Tehnicile interstițiale pot fi folosite în asociere cu cele intracavitare pentru a mări beneficiul tratamentului și pentru a garanta controlul tumoral.

În Departamentul de Radioterapie din Centrul Oncologic SANADOR se pot efectua proceduri de brahiterapie, în ambulatoriu, fără a necesita internare, pacientul putând pleca acasă în aceeași zi. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții oncologici au acces la o gamă largă de opțiuni de tratament, într-un mediu performant și confortabil, conform standardelor internaționale.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții oncologici beneficiază de tratamente moderne, realizate cu echipamentul pentru brahiterapie Varian GammaMedPlus iX sub control imagistic realizat cu primul echipament CT dedicat radioterapiei, Philips Big Bore 4D. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului sunt abordate integrat, prin implicarea și expertiza medicilor din diferite specialități (Oncologie medicală, Radioterapie, Chirurgie oncologică, Radiologie-imagistică medicală și alte specialități, în funcție de situație). Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) de la SANADOR înseamnă decizii luate corect și rapid spre beneficiul pacientului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.