Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce este vaginismul și cum se poate trata - Afectează viața a peste 75% dintre femei

Vaginism.se
Femeie durere

Conform informațiilor furnizate de Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi, durerea vaginală poate afecta multiple aspecte din viața unei femei, inclusiv actul sexual și testul Papanicolau. Se estimează că până la 75% dintre femei pot experimenta dureri în timpul actului sexual la un anumit moment în viața lor sau pot întâmpina dificultăți în a întreține raporturi sexuale.

Aceste probleme pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot necesita asistență medicală adecvată pentru a fi gestionate, conform Yahoo!Life.

Vaginismul apare atunci când mușchii din jurul deschiderii vaginului se strâng ca "o falcă încleștată din cauza unei dureri reale sau anticipate", spune doctorul în obstetrică-ginecologie Kimberly Langdon pentru Yahoo Life.

Aceste contracții musculare sunt involuntare și se întâmplă de obicei atunci când în vagin se introduce ceva, inclusiv un tampon, un penis sau un speculum în timpul unui examen pelvian, explică pentru Yahoo Life Dr. Oz Harmanli, profesor de obstetrică-ginecologie la Școala de Medicină Yale și șef al secției de uroginecologie și chirurgie pelviană reconstructivă la Yale Medicine.

"Aceasta face dificilă sau imposibilă tolerarea penetrării vaginale de către individ", explică Langdon.

Care sunt cauzele vaginismului?

Dr. Mary Jane Minkin, medic ginecolog la Yale Medicine, a declarat pentru Yahoo Life că nu se cunoaște "cauza exactă" a vaginismului. Dar pentru unele femei, factorii biologici, cum ar fi intervențiile chirurgicale anterioare, schimbările hormonale, infecțiile recurente ale tractului urinar, rupturile de la naștere, uscăciunea vaginală și alte cauze fizice pot duce la apariția acestei afecțiuni, spune Dr. Deepali Kothary, medic ginecolog la Kaiser Permanente.

Zam, care este autoarea cărții The Pleasure Plan: One Woman's Search for Sexual Healing (Căutarea vindecării sexuale a unei femei), a fost în cele din urmă diagnosticată la 46 de ani cu vaginism primar, "ceea ce înseamnă că podeaua mea pelviană a fost întotdeauna extrem de strânsă", explică ea, "până când am primit un diagnostic și am putut să-mi tratez afecțiunea".

În alte cazuri, problemele psihologice sau sociale, inclusiv anxietatea, traumele sexuale, o experiență sexuală dureroasă sau faptul de a fi fost crescută într-o familie în care sexul era tabu pot declanșa această afecțiune.

Pentru Ariadne Wolf, vaginismul ei este legat de o traumă sexuală. Wolf povestește pentru Yahoo Life că a început să aibă simptome de vaginism după ce a fost violată la vârsta de 21 de ani. "Să trăiești cu această afecțiune este ca și cum ai trăi cu o reamintire constantă a violenței sexuale", spune Wolf. "Se simte ca și cum ai trăi cu o reamintire a faptului că lumea nu este un loc sigur pentru femei. Nu cred că mușchii mei sunt incorecți în a crede că această lume nu este un loc sigur pentru mine."

Cum influențează vaginismul viața femeilor?

Vaginismul este "potențial de schimbare a vieții", spune Harmanli. "Femeile se pot confrunta cu anxietate, depresie, singurătate și relații instabile".

Zam a constatat că faptul că a avea această afecțiune "mi-a distrus stima de sine", spunând: "Am avut o afecțiune care mi-a distrus stima de sine: "Credeam că sunt defectă din punct de vedere erotic".

Timp de ani de zile, faptul de a avea vaginism a cântărit greu asupra lui Chelsey Fitzsimons, care spune pentru Yahoo Life că, "în afară de durere, cea mai rea parte a vaginismului este izolarea".

Ea adaugă că sentimentul ei de valoare de sine era "atât de scăzut, parțial din cauza vaginismului meu, încât aș fi făcut orice pentru o oră de intimitate fizică, sub orice formă. Dar această disperare pentru atingere a fost și este întotdeauna însoțită de frică".

Dincolo de sex, Fitzsimons împărtășește că faptul că a avea vaginism a împiedicat-o, de asemenea, să își facă unele dintre controalele de sănătate de care are nevoie. Deși știe că ar trebui să meargă la un ginecolog, Fitzsimons spune că nu se poate hotărî să facă acest lucru, deoarece este îngrijorată de durerea pe care o simte în timpul examinării și dacă poate găsi pe cineva care să știe cum să o trateze.

"Am 26 de ani și nu am făcut niciodată un test Papanicolau", recunoaște ea. "Este un lucru teribil și periculos. Pentru o persoană obișnuită, un test Papanicolau este inconfortabil. Pentru mine, și pentru multe persoane ca mine, este imposibil".

Pentru Wolf, ea împărtășește faptul că vaginismul ei o lasă într-o durere aproape constantă. "Am dureri aproape tot timpul. Am dureri doar stând în clasă". Ea adaugă: "Durerea s-a înrăutățit de-a lungul timpului, nu s-a ameliorat."

Cum se tratează vaginismul?

În cele mai multe cazuri, vaginismul poate fi tratat, "deși poate dura ceva timp până la ameliorare", spune Kothary, și nu există o abordare unică pentru toți.

Ginecologii-obstetricieni încep de obicei prin investigarea cauzelor fizice ale vaginismului, explică Kothary. Pentru unele femei, abordarea și tratarea problemei de bază poate elimina afecțiunea în câteva luni. Dacă nu se găsește nicio cauză fizică, medicii investighează apoi cauzele psihologice. Dacă există o rădăcină psihologică, medicii recomandă, de obicei, terapie pentru a aborda trauma care stă la bază. În aceste cazuri, "poate dura ceva mai mult timp pentru a se vindeca", spune Kothary.

Ea explică faptul că medicii ginecologi recomandă adesea antrenamentul mușchilor pelvieni pentru a relaxa mușchii din jurul vaginului și terapia cu dilatator vaginal pentru a întinde mușchii vaginali.

După ce a fost diagnosticată, Zam a găsit ușurare, dar spune că a durat ceva timp. Ginecologul lui Zam i-a recomandat mai întâi să folosească greutăți vaginale (kegel) și i-a dat sfaturi despre cum să-și "dirijeze" soțul în timpul sexului. "Am învățat că majoritatea ginecologilor nu sunt pregătiți în domeniul tulburărilor de durere vulvovaginală sau al mecanicii sexului", spune ea.

În schimb, Zam a constatat că lucrul cu un fizioterapeut și implicarea în reabilitarea podelei pelvine a fost mai utilă. "În aceste zile, fac sex fără dureri, deși uneori intrarea durează", împărtășește ea.

Cu toate acestea, Fitzsimons subliniază că "există multe alte modalități de a face sex satisfăcător". Ea spune că "vaginismul nu mă împiedică să am o experiență reciproc satisfăcătoare. Doar că necesită un pic mai multă creativitate".

Wolf nu a găsit încă un tratament care să funcționeze. În mod similar, Fitzsimons încă trăiește cu această afecțiune. "Am încercat să găsesc un ginecolog la care să mă simt în siguranță, dar nu am ajuns încă în acest punct", spune ea.

În ceea ce privește sfatul pe care l-ar da altor femei cu vaginism, Zam spune: "Vreau ca femeile să știe că, dacă au dureri sexuale, nu sunt distruse. Au doar o afecțiune medicală pe care nu și-au dat seama încă".

Ea adaugă: "Vreau ca ele să știe că au puterea de a găsi furnizori care să le asculte, întreaga lor poveste și care să știe cu adevărat ce se întâmplă cu ele."

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.