Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!

Cristian Bodea

”Românii au nevoie de UN PROIECT DE ȚARĂ. De O VIZIUNE a României de mâine. România bătrâneților noastre, România copiilor noștri. Un fir roșu în labirintul politicii de zi cu zi. Un far în noaptea tranziției noastre nesfârșite. [...] De aceea, îl provoc pe Klaus Iohannis să fie primul politician care trece de la vorbe la fapte, primul președinte care vine în fața românilor cu un proiect de țară, cu o viziune a unei Românii prospere. Primul președinte care adună românii și nu îi învrăjbește.”

Am spus aceste cuvinte în 17 septembrie 2014, într-un discurs ținut de față cu Klaus Iohannis, pe atunci candidatul PNL la președinția României.

”Numai că, un asemenea proiect nu poate fi făcut oricum și nu poate veni de la oricine. Partidele urcă și coboară în ochii electoratului, guvernele stau cât stau la conducerea țării, dar viitorul președinte al României va fi o constantă pentru următorii 10 ani. Și aceasta trebuie să fie principala lui preocupare, începând din decembrie: să construiască o viziune a României moderne și prospere. O viziune pe care să o propună românilor și să o îmbunătățească până devine o viziune a ceea ce își doresc oamenii acestei țării pentru ei și pentru copiii lor.
Aceasta este treaba unui conducător de țară, a unui conducător de oameni: să le dea acestora un proiect, o viziune în care să creadă și care să îi motiveze să lupte cu toată energia pentru îndeplinirea ei. Doar când vom avea un astfel de conducător și o astfel de viziune vom înceta să ne mai certăm între noi pentru mărunțișurile trecutului. Pentru că atunci vom fi prea ocupați să construim mărețiile viitorului.”

După cum vedeți, i-am explicat omului destul de clar despre ce este vorba și ce are de făcut. Și nu a fost singura dată. După alegere, în 6 decembrie 2014, i-am dat temă de mandat, într-o conferință de presă ce a ajuns și la urechile lui:

”Ce așteptări am eu de la viitorul președinte al tarii? Aștept un proiect de țară, al cărui draft vreau să-l văd până în 2016, proiect de țară care să fie tema principală de discuție la alegerile din 2016. Aștept de la președintele Iohannis să nu se amestece în ciorba politică. El are liniștea să gândească un proiect de țară, la nivel național și pe termen lung, care să fie dincolo de ce vrea un partid sau altul.”

Iaca, e aproape gata 2016 și au trecut aproape doi ani de ”lucru bine făcut”... Degeaba! Ce a clocit în timpul acesta? Abia în iunie a anunțat că i-a ”venit” un titlu de proiect de țară, cu un nume pompos, dar care nu spune nimic: ”România competitivă”. După care, pe picior de fugă, le-a dat temă partidelor să pună ceva sub titlul acela. Pentru ca apoi să descoperim că vrea, de fapt, o șmecherie: un program mascat de guvernare, pe 4 ani, pentru campania viitorului ”premierul meu”, Dacian Cioloș.

O fumigenă, un fâs, atât a putut ”marele neamț” coace în doi ani! Poftim, președinte de țară! Poftim, viziune de om de... ”stat”! Poftim, ”lucru bine făcut”! S-a întâmplat exact ceea ce m-am temut. Și, dacă nu l-aș fi avertizat:

”Un lider trebuie să se impună prin el însuși, nu prin laudele celor din jur. Faptele trecutului te pot recomanda, dar, pentru a fi urmat de oameni, trebuie să le dai acestora un proiect, o viziune. Eu vreau un ”VIS ROMÂNESC”! Poate cineva să mi-l ofere sau mă apuc eu de el?...”

Știți bancul acela cu baba de stătea pe bancă, la uliță: ”Ce faci, nană, șezi și cugeți?”, ”Numa` șed!”... Cam așa și cu ”baba” de ne-am pus-o la Cotroceni. Gândește cât vorbește, vorba lui Crin...

În consecință, realizând că avem un președinte care doar șade, m-am apucat eu de cugetat! Și, foarte curând, voi oferi românilor un PROIECT DE ȚARĂ! Pentru că avem nevoie de un VIS ROMÂNESC! Am fugit destul după visele altora...

content-image

Citatele sunt documentate în articolele din acea vreme:

http://cristianbodea.blogspot.ro/2014/09/visul-romanesc.html

http://cristianbodea.blogspot.ro/2014/12/teme-de-cotroceni-pentru-klaus-iohannis.html

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.