Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce implicare are în România Cambridge Analytica, firma care a destabilizat Facebook

radu-tudor.ro
Facebook Cambridge Analytica

Jurnalistul Sorina Matei vine cu dezvăluiri neaşteptate şi documente bombă, în contextul scandalului internaţional în care este implicată firma Cambridge Analytica. Matei a publicat pe blogul personal o amplă anchetă în care dezvăluie "culisele" luptei anticorupţie pe care ar fi dus-o mai multe companii, în România.

Citeşte şi: Gigi Becali are din nou PROBLEME: Un deputat PSD ÎL RECLAMĂ la CNCD

"În plin scandal internaţional şi după ce au fost expuşi şi la Bucureşti, SCL/Cambridge Analytica şi consultantul american fac un pas înapoi şi operează "corecţii" pe contractul ce a luat ca ţintă lupta anticorupţie de la Bucureşti."Obiectivul nostru a fost să găsim mecanisme mai puternice de combatere a corupţiei în România şi cele mai bune practici din SUA". Contractul iniţial spunea însă altceva. În plus, pentru 2018, cele două companii îşi anunţă o nouă colaborare, nu mai prezintă datele contractului, dar firma americană de lobby susţine că în colaborare “agenda” maşinăriei de “psy ops”, SCL Social, a devenit una “politică”", scrie Sorina Matei pe blogul personal.

Jurnalistul remarcă faptul că deşi nu este uzual ca la acest tip de contracte să existe amendamente sau clarificări, cele două companii care luaseră ca ţintă lupta anticorupţie din România au modificat unele declaraţii din contractul iniţial.

"Datele iniţiale ale contractului semnat pe 17 martie 2017, între SCL Social, înregistrat pe România şi firma de consultanţă şi de lobby americană Andreae & Associates arătau că firma londoneză de “psy ops” a angajat compania de consultanţă din Washington DC să efectueze “consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere, să educe membrii Congresului SUA şi membrii Administraţiei SUA în problemele legale de corupţia din România, să furnizeze cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, să identifice şi să organizeze angajamente de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România, să menţină şi să fortifice/întărească alianţele cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similar cu cele ale SCL Social, şi să lucreze în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România”., mai scrie ea.

Sorina Matei semnalează însă şi unele nereguli grave.

"Contractul ce a luat iniţial ca ţintă lupta anticorupţie din România a fost semnat pe 17 martie 2017 şi a fost oprit după aproape 3 luni, pe 1 iunie 2017. Pentru toate aceste servicii pe România, firma SCL Social a plătit Andreae & Associates suma de 59.960 dolari (50.226 euro) iar în exclusivitate Divizia de Securitate a SUA/Unitatea de Înregistrare FARA a comunicat faptul că principalul client înregistrat a fost din România, respectiv SCL Social România. În cadrul contractului, Andreae&Associates a făcut o contribuţie de 100 de dolari pentru Scalise Lidership Fund a congresmanului republican, Steve Scalise după ce a acesta a fost împuşcat. Însă în raportul bianual pe care Divizia de Securitate Naţională a SUA/Unitatea de Înregistrare FARA prin Procurorul General l-a prezentat deja Congresului SUA şi care cuprinde şi contractul SCL Social- Andreae&Associates privind lupta anticorupţie din România, Charles Andreae nu mai declară sumele încasate din activitatea de lobby făcută pe această temă pentru SCL." , mai arată Sorina Matei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.