Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misterul Băsescu - Yassin. Ce poate detona sirianul și identitatea 'Profesorului' care a știut tot

basescu

Medicul sirian Mohamad Yassin, retinut vineri de DNA, a fost trimis de catre Traian Basescu, in 2005, fara ca motivul alegerii sale sa fie explicat, sa negocieze eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak si a insotitorului acestora, Mohamad Munaf. Unul dintre cele mai mari mistere ale controversatului caz este identitatea 'Profesorului' care a stiut absolut tot si care taia si spanzura in acest caz, potrivit marturiei lui Omar Hayssam, precum si relatia lui Yassin cu Traian Basescu.

Va trage Mohamad Yassin pe cineva după el?

In octombrie 2004, primarul Traian Băsescu i-a dat un spaţiu comercial de circa 600 mp doctorului Yassin Mohamad, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam, potrivit unei anchete a GIP.

La 28 martie 2005 are loc răpirea jurnalistilor şi a însoţitorului lor, Mohamad Munaf, la Bagdad. In ziua urmatoare, Băsescu il primeste pe Yassim, care a venit cu Hayssam. Intrebat de ce l-a ales pe Yassin, Traian Basescu a refuzat sa explice. "Vă mulţumesc pentru întrebare", a spus acesta. Tot Traian Basescu a spus ca Yassin este "un beneficiar cinstit" al averii lui Omar Hayssam.

"La ora 16:30, între 16:30 şi 17:00, la consilierul pe probleme de securitate, domnul general Degeratu s-a prezentat Omar Hayssam şi Yasim Mohamad cu solicitarea să plece în Irak pentru a încerca să ajute la eliberarea ostaticilor. La ora 20:50 l-am primit eu numai pe Yasim Mohamad şi în aceeaşi seară a plecat către Bagdad, având misiunea să contacteze autorităţile irakiene în primul rând, Ministerul de Interne", a declarat Traian Basescu la Cotroceni.

Acum Yassin este la DNA. Hayssam este în pușcărie.

Intrebat daca are motive sa se teama de ceea ce ar putea spune Omar Hayssam, Basescu a spus ca nici macar nu ii produce "o minima tresarire". "Nici macar nu imi produce o minima tresarire, pentru ca eu nu l-am cunoscut pe Omar Hayssam pana cand nu a cerut sa se duca dupa ziaristi, deci cu mine nu a avut nicio tranzactie si niciun sprijin", a raspuns Basescu.

SCRISOAREA INCENDIARĂ DESPRE PROFESOR

Una din marile necunoscute este identitatea celui pe care Hayssam il numeste 'Profesorul'.

Omar Hayssam i-a scris lui Yassin, potrivit unor documente prezentate de Jurnalul National, ca asteapta indicatiile ‘Profesorului’ in privinta declaratiilor pe care sa le dea in fata justitiei, dupa criza din Irak, si ii reprosa lui Yassin ca i-a ascuns adevarul si asigura ca nu il va trada pe ‘Profesor’ dar trebuie sa ii spuna urgent ce sa faca.

- "(...) mi-ai spus, când ne-am întâlnit ultima dată, că ar fi spus "profesorul" să nu dau nici o declaraţie acum şi că-mi vei spune tu sau altcineva cum trebuie să fie această declaraţie. Încă cred în promisiunile tale şi promisiunile "profesorului" şi eu sunt la măsura aşteptărilor voastre şi n-am dat nici o declaraţie până la această dată şi aştept indicaţiile, dar crede-mă că nu mai suport, nu fac deloc bine, de asemenea şi copiii mei, dar şi fami­lia. Copiii întreabă de mine zilnic, iar mama lor le spune că sunt în spital. Până când ABU HELMI trebuie să suport şi să rabd? Vreau un răspuns clar. Până când? Când va mai dura în timp? Te rog să-l întrebi pe "profesor". Până când trebuie să aştept?”, ii scria Omar Hayssam lui Mohamad Yassin.

“Mi-ai spus că ai vorbit cu "profesorul" şi că toate lucrurile vor fi bine şi că nu va dura mai mult de o lună, anume până când vor reveni ziariştii din IRAK şi atunci mi-ai explicat lucrurile (...) M-ai asigurat că totul este-n regulă şi că "profesorul" ştie tot şi că este vorba de puţin timp şi că el s-a convins într-adevăr că n-am nici un amestec (nici o legătură) cu încurcătura (eroarea) ce s-a întâmplat cu voi (...) Nu vreau să apar ca un trădător şi nici ca mincinos în faţa "profesorului" şi nu vreau deloc să-l supăr sau să-i greşesc cu ceva, ba trebuie să avem grijă de el şi să avem grijă de felul (modul) în care este perceput, dar doresc un răspuns clar. Ce să fac?”

- “Îţi imaginezi dacă dau o declaraţie detaliată cu ce mi-ai spus la telefon când m-ai sunat din IRAK, cu ce mi-ai spus la sediul Aca­demiei de Poliţie şi cu ce mi-ai spus la sediul Parchetului ce se va întâmpla? Şi cum "lumea va sări şi va sta?". Şi ce se va întâmpla în Presă şi altele? Te rog ABU HELMI, am nevoie de un răspuns urgent. Înainte să dau o declaraţie trebuie să se vorbească de urgenţă (imediat) cu "profesorul"”

- "Te rog să-i transmiţi "profesorului" salutările mele şi că sunt că-n gândurile sale bune şi nu-l voi trăda deloc şi că-n baza promisiunii sale merge mai departe"

- "Frate ABU HELMI de ce nu mi-ai spus despre subiect de mai demult? De ce mi-ai ascuns toate aceste lucruri? De ce nu mi-ai spus de ce se va întâmpla acolo? Acest lucru semnifică că n-ai avut destulă încredere în mine de la bun început. De ce nu mi-ai spus de la bun început totul? Şi m-ai lăsat să cad victimă fără să ştiu nimic? De ce ABU HELMI? De ce? Dacă mi-ai fi spus de la un început toate lucrurile, aş fi procedat cum doriţi şi-n linişte (indescifrabil) eu am procedat cum aţi dorit, în ciuda faptului că mi-ai ascuns toate aceste lucruri, iar eu sunt în continuare în închisoare. De ce? Pentru că am fost sincer cu voi şi cu "profesorul" şi am procedat cu intenţii de bine."

Munaf: Yassin e prietenul lui Băsescu

"Declar că Mohamad Yassin ştia în mod sigur că vom desfăşura în Irak împreună cu jurnaliştii şi a participat la discuţiile care au avut loc la biroul acestuia cu Mari Jean Ion şi Hayssam Omar, şi că el este prieten apropiat al lui Traian Băsescu. (...) Imi amintesc că atunci în luna noiembrie 2004, când Hayssam a avut probleme, s-a prezentat Mohamad Yassin la biroul lui Hayssam Omar şi s-a oferit să-l ajute la rezolvarea acestor probleme cerându-i lui Hayssam să ofere asistenţă financiară campaniei declarate a lui Traian Băsescu", se arată într-o declaraţie a lui Mohamad Munaf din 2007.

"Într-o zi ne-a spus Yassin că a discutat cu președintele României, în legătură cu un contract foarte important în portul Constanța, având ca obiect  aprovizionarea portului cu dispizitive de siguranță, valoarea contractului era de aproximativ 6 milioane de dolari, spunând că președintele i-a dat promisiuni pentru acel contract, în baza căreia avea el discuții cu Hayssam pentru participare și Yassin îl suna în permanență pe Ministrul Transportului (Dobre). Yassin ne-a spus că președintele i-a dat niște imobile când era primar,  în stada Comana, sediul comunității arabe și cabinetul acestuia de pe lângă Gara de Nord și că va obține alte imobile prin societate împreună cu Hayssam", a mai spus Munaf.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.