Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce riscă angajatorii care își cheamă la muncă salariații aflați în șomaj tehnic

Agerpres
someri somaj

Angajatorii ce și-au întrerupt sau redus activitatea, trimițându-și angajații în șomaj tehnic, riscă amenzi serioase dacă îi pun pe cei din urmă să muncească atât timp cât se află într-o asemenea situație. Practic, din cauză că șomajul tehnic implică suspendarea contractelor de muncă, lucrul este interzis până se termină perioada de suspendare. Altcumva, ar fi vorba de o situație de muncă nedeclarată și angajatorii care cer așa ceva riscă amenzi de până la 200.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Modelele de cerere şi de declaraţie pe proprie răspundere pentru angajatorii care solicită indemnizaţia de şomaj tehnic pentru angajaţi au fost publicate în Monitorul Oficial.

Consultantul fiscal Emilian Duca a analizat pentru Mediafax ordonanța de urgență privind șomajul tehnic:

Prin OUG nr. 32/2020 au fost modificate prevederile referitoare la indemnizaţia de şomaj tehnic, pentru salariaţi şi alte persoane asigurate, plata stimulentului de inserţie, venitul minim garantat, concediul pentru supravegherea copiilor (Legea nr. 19/2020) precum şi alte drepturi de asigurări sociale, detaliate în continuare (modificările pe care le considerăm mai importante sunt evidenţiate cu roşu în text).

1. Indemnizaţia de şomaj tehnic suportată de stat

1.1. Indemnizaţia de şomaj tehnic suportată de ANOFM. Potrivit OUG nr. 30/2020, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului (conform art. 52 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 53/2003) ca urmare a crizei epidemiologice cauzată de coronavirus, salariaţii pot beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat care se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar suma nu poate depăşi 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (n.n. nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

Potrivit Art. I pct. 3 din OUG nr. 32/2020, angajatorii au posibilitatea suplimentării indemnizaţiei de şomaj tehnic cu diferenţa până la nivelul de 75% din salariul de bază, dacă bugetul angajatorului permite acest lucru.

1.2. Condiţii pentru acordarea indemnizaţiei.

Pentru acordarea acestei indemnizaţii către salariaţi, angajatorii trebuie să îndeplinească o singură condiţie: să reducă ori să întrerupă temporar activitatea ca urmare a efectelor epidemiei, conform unei declaraţii pe proprie răspundere. Condiţiile iniţiale pentru acordarea indemnizaţiei, din OUG nr. 30/2020, au fost înlocuite de condiţia de mai sus. Nu se mai condiţionează acordarea indemnizaţiei de lipsa capacităţii financiare de a achita plata tuturor salariilor.

1.3. Salariaţi cu mai multe contracte În cazul în care un salariat are mai multe contracte de muncă şi cel puţin unul dintre ele este cu normă întreagă şi activ în perioada stării de urgenţă, acesta nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj tehnic. În cazul în care toate contractele sunt suspendate, atunci salariatul va beneficia de indemnizaţia corespunzătoare contractului de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase (n.n. în limita plafonului stabilit la aret. XI alin. (1) din OUG nr. 30/2020).

1.4. Tratamentul fiscal. Pentru indemnizaţia de şomaj tehnic se calculează impozit pe venit şi contribuţii sociale, dar nu se datorează contribuţie asigurătorie de muncă.

Perioada în care se acordă indemnizaţia de şomaj tehnic constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute OUG nr. 150/2005. Pentru calculul indemnizaţiei pentru concedii medicale se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Declararea impozitului pe venit, a CAS şi CASS se face în declaraţia 112, prevăzută la art. 147 alin. (1) Cod fiscal. Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, CAS şi CASS se face de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

Procedura de solicitare a sumelor de la ANOFM. Pentru acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj, angajatorii vor depune, prin email (poştă electronică), la AJOFM, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care vor beneficia de indemnizaţie, conform modelului care va stabilit prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale (n.n. modelele de cerere şi de lista a persoanelor beneficiare din OUG nr.. 30/2020 au fost abrogate). Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.

1.6. Plata indemnizaţiei. Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj se va face în contul bancar al angajatorului în maxim 15 zile de la depunerea documentelor. Plata indemnizaţiei de şomaj tehnic către salariat se va face în maxim trei zile lucrătoare de la primirea sumelor de către angajator.

2. Şomaj tehnic pentru alte categorii de persoane (PFA)

2.1. Profesionişti şi angajaţii cooperaţiei.

Pe perioada stării de urgenţă, profesioniştii (reglementaţi conform Codului civil), precum şi angajaţii societăţilor cooperatiste care întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei, beneficiază, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (n.n. nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

2.2. Contracte de activitate sportivă.

În cazul suspendării temporare a contractelor de activitate sportivă din iniţiativa structurii sportive, persoanele prevăzute la art. 671 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 69/2000 (sportivi, antrenori, medici, asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi, cercetători) beneficiază de o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75%din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (n.n. nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

Indemnizaţia este suportată de la bugetul de stat. Aceste persoane pot negocia alte indemnizaţii compensatorii acordate de structura sportivă, suplimentar faţă indemnizaţia de mai sus.

2.3. Contracte de drepturi de autor.

În cazul întreruperii contractelor de autor (sursă exclusivă de venit), pe durata stării de urgenţă, persoanele fizice beneficiază de o indemnizaţie de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2020 (n.n. nivelul acestui câştig este de 5.429 lei pentru anul 2020).

Indemnizaţia este suportată de la bugetul de stat prin agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, pe baza documentelor solicitate de Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială.

2.4. Tratament fiscal.

Pentru aceste indemnizaţii se calculează impozit pe venit, CAS şi CASS, conform Codului fiscal. Prin derogare de la prevederile Codului fiscal, obligaţiile la calculul, declararea şi plata indemnizaţiilor de mai sus se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi ministrului finanţelor publice.

2.5. Procedura de acordare.

Pentru obţinerea indemnizaţiei de mai sus:

a) profesioniştii, salariaţii unităţilor cooperatiste şi persoanele care obţin venituri din drepturi de autor depun, prin email, la agenţia teritorială (n.n. agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială) o cerere însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere şi copia actului de identitate.

b) pentru titularii contractelor de activitate sportivă, solicitarea indemnizaţiei se face de către structurile sportive, prin email, în baza unei cereri semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de declaraţia pe proprie răspundere şi lista beneficiarilor.

Structurile vor încasa indemnizaţiile şi le vor distribui beneficiarilor. Modelul cererii şi declaraţiei pe proprie răspundere se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi al miniştrilor de resort. Cererile şi documentele însoţitoare se transmit până pe data de 10 ale lunii curente pentru luna anterioară.

Plata indemnizaţiei se face în termen de maxim 10 zile de la depunerea documentelor pentru perioada aferentă stării de urgenţă din luna anterioară.

Vezi si: Moment tensionat în şedinţa de Guvern - Orban a refuzat propunerea ministrului Muncii: 'Nu ne putem permite să modificăm ordonanţa la fiecare şedinţă de guvern' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.