Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu taxele și impozitele: Mesajul Primăriei București pentru două milioane de români

taxe

Consilierii generali au aprobat astăzi nivelul taxelor din Capitală. Deşi aleşii locali au decis ca procentul de impozitare să fie acelaşi ca anul trecut, există majorări. Şi asta pentru că, în urma adoptării noului Cod Fiscal s-a mărit baza de impozitare. Impozitele pentru locuinţe vor creşte, în Bucureşti, în medie cu aproximativ 25%.

Proiectul de hotărâre mai prevede că, anul viitor, deţinătorii de maşini hibrid sunt scutiţi de la plata impozitului pe mijloace de transport.

Citește și: EXCLUSIV Probele VIDEO pe care le au procurorii despre Ioan Oltean și Crinuța Dumitrean

În plus, în baza Codului Fiscal, taxa hotelieră a fost anulată, dar s-a introdus o taxă de promovare a oraşului Bucureşti. Aceasta a fost stabilită la 1% din costurile unui sejur şi va fi suportată de către turist. Banii proveniţi din această taxă vor intra în bugetul Asociaţiei Litoral Delta Dunării.

Aprobarea acestui proiect de hotărâre vine în sprijinul autorităţilor locale, care pot emite de acum deciziile de impunere pentru încasarea taxelor şi impozitelor locale de anul viitor.

Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie se păstrează şi ea în aceleaşi limite de 10%, până la data de 31 martie, la impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport.

Citește și: Soția lui Dacian Cioloș în spectacol: Ce a cântat/ VIDEO

Însă, potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor, clădirile nu se vor mai impozita în funcţie de forma de proprietate, persoană fizică sau juridică, ci în funcţie de destinaţie, respectiv rezidenţială sau nerezidenţială.

Schimbarea modului de impozitare va duce la creşteri şi de până la 10 ori a taxelor pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite în scopuri comerciale, şi nu pentru locuit, potrivit grilelor de impozitare anunţate de majoritatea primăriilor.

Citește și: DNA are o nouă modalitate de a-l pedepsi pe deputatul PNL Cătălin Teodorescu: Anunțul procurorilor

În prezent, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinaţia acesteia. Din 2016, însă, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% şi 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota va fi stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Pentru clădirile nerezidenţiale, unde pot fi incluse şi locuinţele care sunt şi sedii de firmă, impozitul se va calcula, din 2016, prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%, în funcţie de decizia consiliului local.

Citește și: Leul s-a prăbușit după aprobarea Bugetului în Guvern

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, s-a întâlnit, joi, cu vicepremierul Vasile Dâncu pentru a solicita Guvernului sprijin financiar în vederea asigurării continuității serviciului de alimentare cu energie termică a Bucureștiului în sezonul rece 2015-2016, precizând că sunt fonduri doar până la sfârșitul anului.

La întâlnire, Sava a solicitat sprijin financiar din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru a acoperi diferențele de cheltuieli pentru serviciul de alimentare cu agent termic al Capitalei, necesar în sezonul rece 2015-2016.

Vicepremierul Vasile Dâncu a dat asigurări bucureștenilor că Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, împreună cu Primăria Generală vor căuta soluții pentru buna funcționare a sistemului de alimentare cu agent termic al Capitalei, arată sursa citată.

stfel, pentru cladiri cu destinatie rezidentiala aflate in proprietatea persoanelor fizice impozitul va fi de 0,1% din valoarea impozabila, aceeasi ca in anul 2015.

In schimb, pentru cele cu destinatie nerezidentiala aflate in proprietatea persoanelor fizice se va plati 0,2% din valoarea impozabila.

 

De asemenea, pentru cladirile cu destinatie rezidentiala proprietatea persoanelor juridice se va achita 0,2% din valoarea impozabila, iar pentru cele aflate in proprietatea persoanelor juridice, care au destinatie nerezidentiala, se va plati 1,5% din valoarea impozabila, aceeasi ca in anul 2015.

Impozitul pe teren în intravilan, pentru terenurile de construcție va fi la fel ca și în acest an, respectiv:

zona A: 10.353 lei/ha (1,0353 lei/m2)

zona B: 8.597 lei/ha (0,8597 lei/m2)

zona C: 6.499 lei/ha (0,6499lei/m2)

zona D: 4.447 lei/ha (0,4447 lei/m2)

Potrivit hotărârii CGMB, în 2016 va fi menținută si bonificatia acordata persoanelor fizice pentru plata cu anticipatie, care este de 10%.

De asemenea, masinile hibrid vor beneficia de o scutire de la plata impozitului de 100%. Scutirea de la plata impozitului este valabilă pentru maşinile hibrid cu o capacitate cilindrică de pana la 2200 cmc, potrivit unui amendament propus de consilierul Cornel Poterasu. In Bucuresti sunt inmatriculate 1610 masini hibrid si electrice, iar cele electrice au scutire prin Codul Fiscal, a explicat acesta.

Conform aceleiasi surse, hotelierii vor achita o taxa tot de 1% si anul viitor, iar banii incasati vor fi utilizati de stat pentru promovarea turismului. Taxa hotelieră, redenumită taxă specială prin Codul Fiscal va ajunge la asociaţia de turism din care face parte şi Primăria Capitalei şi va fi utilizată pentru promovarea turistică a Bucureştiului. Taxa specială e de 1% din veniturile oţinute în urma încasărilor din cazări. Taxa va fi percepută doar turiştilor străini, nu şi românilor.

Cine va dori să filmeze în Centrul vechi va trebui să scoată bani frumoși din buzunar începând din 2016. Astfel, pentru filmare statică există două tarife: 2.205 lei/zi/locație în cazul filmelor scurte sau de lung metraj, filme și seriale de televiziune și 2.730 lei/zi/locație în cazul videoclipurilor sau spoturilor cu caracter publicitar. Pentru celelalte zone din București se percepe o taxă de 1.470 lei/zi/locație în cazul filmelor și serialelor și 1.890/zi/locație lei în cazul spoturilor publicitare.

Pentru filmările dinamice taxele sunt și mai mare. Astfel, în cazul în care este necesară întreruperea circulației se va plăti o taxă de 2.900 lei/zi. Dacă traficul este afectat, taxa scade la 1.900 lei/zi.

De asemenea, cine vrea să distribuie pliante și flyere pe stradă va avea de achitat o taxă de 1,80 lei/metrupătrat/zi.

Și petrecerile cu artificii vor fi costisitoare. Potrivit noului proiect de hotărâre al CGMB, taxa pentru organizarea și desfășurarea jocurilor de artificii va fi de 315 lei/minut.

Taxa pentru eliberarea de duplicate (aviz de urbanism și plan de reglementări) este de 10 lei/foaie, în timp ce pentru fișa tehnică imobiliară, taxa este de 16 lei, pentru reconstituire plan - 21 lei/plan. De asemenea, pentru documentele solicitate în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informațiile de interes public, precum și în baza altor solicitări, se percepe o taxă de 0,50 lei/pagină A4 și 1 leu/pagină A3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.