Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă, de fapt, în PNL? Ce înseamnă revenirea lui Vasile Blaga - Prețul plătit de Orban

captura TV
Vasile Blaga

Lucrurile nu merg deloc bine în Partidul Național Liberal (PNL). Președintele partidului, Ludovic Orban, e departe de a avea puterea pe care o exercită Liviu Dragnea în PSD, Călin Popescu Tăriceanu în ALDE sau chiar Eugen Tomac în PMP. PNL e atât de divizat încât nici una din facțiunile existente nu are forța să fie în stare încât să miște lucrurile în vreo direcție. Lucrurile au început să fie din ce în ce mai rele după acțiunea de la DIICOT al lui Ludovic Orban și mai ales după moțiunea de cenzură eșuată lamentabil (a deranjat foarte mult aplombul cu care s-au dat speranțe că moțiunea ar putea trece).

În aceste condiții a reapărut Vasile Blaga. Are aura unui salvator în momente grele. A coordonat mai toate campaniile electorale ale PDL și PNL și nu puțini sunt cei care susțin că i-a făcut președinți și pe Traian Băsescu și pe Klaus Iohannis. Cu toate acestea puțină lume mai ține minte că era la coordonarea alegerilor parlamentare ale PNL când partidul a pierdut alegerile en-fanfare în 2016 (sef de campanie neoficial).

Marian Vanghelie anunță că vine MAREA GRAȚIERE: 'Dragnea nu a dat-o pentru că a tot crezut că poate să negocieze cu Coldea'

Situația însă acum e una cât se poate de simplă din punctul de vedere al logicii de putere din PNL. Ludovic Orban a devenit destul de slab ca să accepte ajutorul lui Vasile Blaga. Numai că acest ajutor are un cost. Acest cost înseamnă potrivit informațiilor noastre un loc de europarlamentar pentru Vasile Blaga și foarte probabil pentru primarul de Alba-Iulie, Mircea Hava și încă a unui lider din vechiul PDL (poate fi Anca Boagiu sau Gheorghe Falcă).

Unii din vechii liberali au încercat un puci (vezi AICI și AICI) prin strângerea de semnături pentru convocarea Consiliului Național al PNL unde s-a dorit forțarea convocării unui congres extraordinar pentru îndepărtarea lui Ludovic Orban. În aceste condiții a apărut Vasile Blaga. El controlează bună parte din foștii pdl-iști și prin întâlnirea organizată la sediul central al PNL din Aleea Modrogan Nr.1 cu binecuvântarea lui Orban a dat un semnal clar pentru doritorii puciului - `noi cei din fostul PDL vrem liniște și noi suntem cu președintele`.

Situația a fost una neobișnuită. Blaga a ieșit la declarații alături de foștii lideri ai PDL și a dat semnalul, în timp ce Ludovic Orban a dat senzația prin prezența în sediu în timpul întâlnirii și ulterior la declarațiile făcute că este ”prizonierul” facțiunii PDL.

În mod normal în orice partid s-ar fi organizat o astfel de întâlnire era caz de sancțiuni grele care ar fi dus până la excludere. Lucrul a fost remarcat și de senatorul Alina Gorghiu, ea însăși fost președinte al PNL care a spus că Ludovic Orban a greșit atunci când a fost de acord cu organizarea acestei reuniuni.

Klaus Iohannis a SEMNAT: lovitură DEVASTATOARE pentru cei cu ajutor social

Ce va urma? Se va institui o întâietate a vechilor pdl-iști care vor avea întâietate la mai toate funcțiile parlamentare și pe listele pentru europarlamentare. În acest timp, la adăpostul sprijinului acordat de blocul din jurul lui Blaga, vor începe decapitările tuturor celor care au îndrăznit să îi șubrezească poziția.

PNL va arăta cu totul altfel din toamnă și nu este exclus că informal lui Vasile Blaga să i se dea mână liberă în anumite privințe și drept de veto pe deciziile strategice. A și anunțat că nu își dorește nici o funcție oficială, dar că ”sunt colegi” care îi cer să revină.

În aceeași notă trebuie citită și întâlnirea cu Crin Antonescu la care a participat și Vasile Blaga. Ludovic Orban și-a blindat spatele cu prețul unor poziții pe lista de europarlamentare, sprijin cu care își va executa adversarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.