Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se știe până acum despre ​B.1.1.529 - OMICRON, noua tulpină africană care a pus întreaga lume în alertă

laborator

Noua variantă africană a coronaviruslui, numită B.1.1.529 (denumit și OMICRON), a pus lumea întreagă în alertă, oamenii de știință lucrând pentru a descoperi potențialele implicații. Până acum au fost confirmate zeci de cazuri, în Africa de Sud, Hong Kong, Israel și Botswana. Un prim caz în Europa a fost raportat în Belgia.

Îngrijorarea este dată de faptul că noua tulpină B.1.1.529 are un număr foarte mare de mutații în proteina spike, respectiv 32, ceea ce ridică întrebări privind potențialul de transmitere și capacitatea vaccinurilor actuale de a fi eficiente.

Care este focarul

Deși a fost detectată în Botswana, primele informații arată că noua tulpină s-a răspândit rapid în provincia sud-africană Gauteng și ar putea fi prezentă în celelalte opt provincii ale țării. Africa de Sud a confirmat oficial prin secvențiere aproape 59 de cazuri de COVID cu B.1.1.529, iar oficiali locali din domeniul sănătății au declarat pentru Financial Times că rezultatele testelor PCR au indicat că 90% din 1.100 de cazuri noi de miercuri în regiunea Gauteng, care include Johannesburg, au fost cauzate de noua variantă.

Noua variantă a fost depistată și în Hong Kong (două cazuri), Israel, Belgia (un caz) și Botswana (trei cazuri).

Noua tulpină B.1.1.529 a coronavirusului, care ar putea fi denumită de către OMS varianta Niu, este posibil să fi apărut la o persoană care suferea de o infecție cronică și avea un sistem imunitar compromis.

Un oficial de rang înalt din Marea Britanie a explicat că valoare R, respectiv indicele de reproducere al variantei B.1.1.529 în Gauteng este acum de 2. Orce valiare care trece de 1 în cazul noii tulpini este un semn că va avea o creștere exponențială.

Tulpina B.1.1.529 - cât de eficiente sunt vaccinurile?

Oamenii de știință au explicat că tulpina B.1.1.529 are 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta.

Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.

Profesorul James Naismith , director al Institutului Rosalind Franklin, a declarat pentru BBC că noua variantă va face „aproape sigur” vaccinurile mai puțin eficiente, dar „e o veste proastă, dar nu ziua apocalipsei”.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge, a declarat că lucrările din laboratorul său au constatat că două dintre mutațiile de pe B.1.1.1.529 i-au crescut infectivitatea și au redus capacitatea de apărare a anticorpilor.

Europa se închide pentru Africa de Sud

Marea Britanie, Spania, India, Japan, Italia, Germania, Singapore și Cehia au anunțat că suspendă zborurile cu țările din zona sudică a Africii.

O decizie în acest sens ar urma să fie anunțată și de Comisia Europeană.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus, relatează The Guardian. Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.