Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se va judeca în regim de urgență la Curtea de Apel în perioada protestului - Mesajul judecătorilor către Legiuitor, public și președintele Iohannis

curtea de apel bucuresti

Judecătorii Curții de Apel București, întruniți astăzi în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenți, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepția cauzelor urgente mai jos menționate, până când puterea legiuitoare va respecta statutul și munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate, se arată într-un comunicat de marți al instanței.

Mesaj către Legiuitor

„Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenței și lipsei de transparență a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaș de cauze, incompatibilitățile și interdicțiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului și a independenței, prin lezarea chiar a demnității profesiei”, se mai arată în documentul oficial

„Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiți să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societății ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat și independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societății de a avea o justiție independentă și imparțială. Independența judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societății acele garanții de independență, atât de necesare, mai notează magistrații Curții.

Pensia judecătorilor, de serviciu și nu specială, așa cum s-a afirmat în spațiul public, este consacrată în legislația națională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului și garanțiile de independență pe care acesta trebuie să le ofere.

Eliminarea acestei componente a independenței judecătorului este în dezacord cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

De asemenea, modificările legilor justiției recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.

Sesizare la președintele ICCJ și al țării

Totodată, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea președintelui Curții de Apel București în adoptarea unei rezoluții de către președinții curților de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfășura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Ce cauze se judecă

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justițiabililor, s-a decis, în Adunarea Generală, judecarea următoarelor cauze:

- în materie civilă: ordonanță președințială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaționale de copii, plasamente, adopții, custodii publice, declarare ca indezirabili , ordine de protecție

- în materie penală: cauzele în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanță și căi de atac), verificare măsuri asigurătorii.

Pentru reevaluarea situației, în funcție de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel București urmează a fi reconvocată la un moment ulterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.