Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune Gabriela Firea despre raportul MCV: 'Sunt vizibile'

gabriela firea

Senatorul Gabriela Firea, purtător de cuvânt al PSD, a declarat miercuri că noul raport MCV pentru România notează progresele justiţiei, dar criticile aduse parlamentarilor şi Parlamentului ar fi trebuit formulate cu mai multă atenţie, în acord cu Constituţia ţării noastre, astfel încât să nu mai existe o diferenţă de tratament între aleşii români şi cei care din Legislativele celorlalte state UE.

"Remarcăm cu toţii şi sunt vizibile (progresele justiţiei - n.r.) de cel puţin un an, doi. Nu pot fi contestate şi, fireşte, de aceea sunt şi cuprinse în acest raport. Cât priveşte criticile, cred că acestea ar fi trebuit formulate cu o mai mare atenţie, astfel încât anumite fraze să nu vină chiar în contradicţie cu expresia şi definiţia democraţiei în întreaga lume. Pentru că atâta vreme cât Parlamentul este expresia dorinţei unui popor, Parlamentul este cel care legiferează şi reprezintă voinţa electoratului la momentul scrutinului. Nu înţeleg de ce se face o atât de mare diferenţiere între a-i trata pe parlamentarii altor ţări şi cei din România, care, cu foarte mici excepţii, nu au făcut altceva decât să spună, să afirme, să facă declaraţii politice, pentru că, de fapt, aceasta le este lor activitatea. Nu cred că s-a întâmplat altceva, nu cred că au existat alte excese", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, miercuri, la Antena 3.

Firea a adăugat, în ceea ce priveşte situaţiile în care în Parlamentul României s-au adus în discuţie începeri de urmăriri penale, reţineri sau arestări preventive, că şi atunci era vorba "tot despre un vot democratic". "Mai mult decât atât, şi eu am insistat şi alţi colegi din Parlament, de la toate formaţiunile politice, pentru modificarea, dacă este nevoie, a Constituţiei, a articolului care spune explicit faptul că Parlamentul încuviinţează cererile venite din partea procurorilor. Cu alte cuvinte, Parlamentul nu a făcut altceva decât să aplice Constituţia, nu şi-a inventat un atribut, o anumită responsabilitate, blocând, iată, pasămite, procesul de justiţie. Mi se pare totuşi nedrept, câtă vreme Parlamentul respectă Constituţia să fie criticat exact în acest aspect şi în această paradigmă că respectă legea fundamentală a ţării", a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Raportul MCV al CE pentru România, prezentat miercuri la Bruxelles, notează, între altele, faptul că tendinţa privind independenţa justiţiei în România a fost pozitivă în 2015, însă rămân frecvente criticile la adresa magistraţilor exprimate de către politicieni şi în mass-media, precum şi lipsa de respect faţă de hotărârile judecătoreşti. Totodată, Comisia Europeană critică Parlamentul de la Bucureşti pentru că nu a respectat recomandarea de anul trecut pentru a se asigura "că în Codul de conduită a parlamentarilor sunt incluse dispoziţii clare în ceea ce priveşte respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar", spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.