Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune ministrul de externe despre preluarea de către România a şefiei consiliului UE

lazar comanescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a apreciat că România trebuie să "alerge puternic" în cei mai puţin de patru ani care au rămas până când ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE, fiind importantă resursa umană care va asigura exercitarea acestui mandat, dar şi pregătirea logistică.

"Anumiţi paşi s-au făcut. Trebuie să spun că apreciez ce a făcut predecesorul meu, Bogdan Aurescu, în această privinţă, dar timpul fuge foarte tare şi mi-e teamă că trebuie să alergăm puternic în aceşti mai puţin de patru ani cât avem până acolo", a spus şeful diplomaţiei, miercuri seara, la Realitatea Tv. El a explicat că este foarte importantă resursa umană, în condiţiile în care foarte multe reuniuni şi grupuri de lucru vor fi prezidate de către oficiali români. "Este extrem de importantă - şi aici, poate, timpul s-a scurs şi mai repede decât în alte privinţe - resursa umană care să asigure exercitarea preşedinţiei. Să nu uităm că, exceptând Consiliul Miniştrilor de Externe, unde, reuniunile sunt prezidate de înaltul reprezentant, toate celelalte consilii sectoriale - agricultură, economie, finanţe, justiţie, afaceri interne - vor fi prezidate de miniştri români. Mai departe, grupuri de lucru: COREPER 1, COREPER 2, diverse grupuri sectoriale, Consiliul special agricol. Sunt multe, sunt sute. Ele vor trebui prezidate, gestionate de români. A prezida asemenea formate, a ajuta la realizarea compromisurilor şi consensului în asemenea formate e un exerciţiu care presupune experienţă şi îndemânare cu totul deosebite", a spus Comănescu.

Şeful diplomaţiei a atras, de asemenea, atenţia asupra pregătirii logistice, mai ales în localităţile din provincie, în vederea găzduirii unor reuniuni. "Multe dintre reuniunile Consiliilor se realizează la Bruxelles, dar foarte multe, în deosebit cele informale, se organizează în ţara care deţine preşedinţia. Deci, va trebui să vedem: avem capacitatea, inclusiv logistică, administrativă: săli de reuniuni, cu tot ce înseamnă dotările lor. Capitala dispune de mai multe mijloace. Dar este o oportunitate extrem de bună ca ţara să fie cunoscută şi în profunzimea ei şi atunci trebuie să vedem: avem suficiente capacităţi pentru ca unele dintre reuniuni să le organizăm nu doar la Bucureşti. (...) De ce nu la Iaşi, Galaţi, Constanţa sau Cluj, Timişoara? Asta înseamnă foarte mult de lucru, pentru că nu se pot desfăşura oricum", a mai afirmat ministrul Afacerilor Externe, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.