Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce sunt 'vasele întunecate': au umplut oceanele lumii și nu se văd decât din satelit

stiripesurse.ro
Kizimkazi Zanzibar ocean

Potrivit informațiilor dintr-un studiu recent publicat în revista Nature de către Global Fishing Watch, o organizație non-profit sprijinită de Google, cercetătorii au constatat că între 72% și 76% dintre navele de pescuit industriale la nivel mondial nu sunt monitorizate public, aproape o treime din "activitatea de transport și de energie a navelor" lipsind din sistemele publice de urmărire. Acesta sunt așa numitele ”vase întunecate”, asta pentru că nu sunt monitorizate și nimeni nu știe exact traseul lor.

Hărțile rezultate reprezintă un indicator impresionant al numărului mare de bărci și nave, cunoscute adesea sub numele de „vase întunecate”, care trec practic neobservate de radar și cum și-au modificat activitățile pe mare în ultimii ani. Această lucrare demonstrează, de asemenea, eficiența algoritmilor de învățare profundă, capabili să identifice modele eluzive, fie ele benefice sau dăunătoare, în volume masive de date.

Înainte de aceste hărți recente, organizații precum Global Fishing Watch se bazau pe Sistemul de Identificare Automată (AIS) pentru a monitoriza aceste activități. Cu toate acestea, acest sistem prezintă limite severe, iar nu toate țările impun navelor să-l utilizeze. De asemenea, sistemul poate fi întrerupt ușor pentru a evita detecția.

Pentru a obține o perspectivă mai cuprinzătoare a situației la nivel global, cercetătorii au folosit Inteligența Artificială pentru a analiza 2.000 de terabytes de date din satelit provenite de la constelația de sateliți Sentinel-1 a Agenției Spațiale Europene.

„Harta noastră din satelit a evidențiat densități ridicate ale activității navelor în zone extinse ale oceanului care anterior nu prezentau aproape deloc activitate în sistemele publice de urmărire”, se menționează în studiu. Cea mai mare parte a acestei activități se concentrează în Asia de Sud, Asia de Sud-Est și pe coastele nordice și vestice ale Africii, conform informațiilor din Futurism.

Turbinele eoliene se dezvoltă mai rapid decât plaformele petroliere

Pe lângă aceasta, echipa a constatat că dezvoltarea energiei offshore a înregistrat o creștere semnificativă, numărul de turbine eoliene noi depășind numărul de structuri petroliere noi până la finalul anului 2020. În 2021, turbinele au constituit aproape jumătate din toate infrastructurile oceanice, în timp ce structurile petroliere au reprezentat 38%.

Totuși, structurile petroliere au generat o creștere de cinci ori a traficului naval în comparație cu turbinele eoliene.

Aceste date proaspete, făcute publice, apar într-un moment în care activitatea maritimă înregistrează o expansiune alarmantă și pot furniza factorilor de decizie informațiile necesare pentru a impune schimbări semnificative, mai ales în contextul unei crize climatice în creștere. Pe măsură ce depindem tot mai mult de combustibilii fosili și epuizarea stocurilor globale de pește avansează, devine crucial să obținem o înțelegere mai clară a tuturor activităților care, până acum, au rămas „ascunse la vedere”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.