Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce trebuie să învețe candidații de la locale din experiența Iohannis

Iohannis 2016 vs Băsescu 2010 vs Constantinescu 1999

Iohannis nu e încă în situația lui Constantinescu în 1999 sau Băsescu în 2010. Căderile lui Constantinescu și Băsescu au avut loc pe fondul crizei economice. Deocamdată economic nu stăm mai rău decât în 2014 sau 2013. Așa că absența lui Iohannis din fruntea statului și completa lipsă de direcție nu vor fi sancționate de alegători atât de drastic pe cât ne-am aștepta.

Nici mușamalizarea scandalurilor Arafat-Colectiv și Tobă-Gigină nu vor afecta popularitatea lui Cioloș și a guvernului său decât dacă va fi dublată de probleme economice pe care alegătorii să le simtă nemijlocit la buzunar. Dacă vom avea probleme economice cu efecte la buzunar, nimic nu-i mai salvează pe Iohannis și Cioloș din groapa Marianelor.

Iohannis și alegerile locale

Cu toate acestea, în campania pentru locale, Iohannis e inutilizabil pentru PNL. E posibil ca PSD să pună accentul pe eșecul și dezamăgirea Iohannis dar, în absența crizei economice, e greu de crezut că va avea succes. Deocamdată eșecul Iohannis este vizibil doar la nivelul jurnaliștilor, politicienilor și celor foarte interesați de politică și se rezumă la câteva gafe de comunicare și absența unei direcții în politica internă și externă. E cert că Iohannis nu inspiră ca lider dar nici nu a produs indignare populară. PSD și PNL nu pierd și nu câștigă de pe urma performanței politice de până acum a lui Iohannis.

Votul aspirațional

Însă candidații își pot regla poziționarea și stilistica în funcție de Iohannis. Dacă în 2014, după tămbălăul și mizeria aduse în spațiul public de Ponta, Băsescu, Udrea, Firea și Antena 3, la mare modă era decența și reținerea civilizată, în 2016 e prea puțin. Nu înseamnă că alegătorii sunt nostalgici după scandalurile și groapa de rahat în care ne afundaseră Ponta și Băsescu. Însă candidații trebuie să vină cu mai mult decât decență și civilizație. În 2014 românii au votat și aspirațional (tot uit numele sociologului care a făcut analiza pe votul din 16 noiembrie, parcă Dumitru Sandu și în care susținea că nu a fost vot împotriva lui Ponta decât în mică măsură și că a fost vot aspirațional, pro-modernitate și dezvoltare, în cea mai mare măsură). Iohannis s-a oprit la tăceri, demne la început, din ce în ce mai inadecvate în ultimul timp, cea mai mare realizare politică a sa e stilistica decentă, promițătoare la început, insuficientă acum.

Candidații la alegerile locale

Candidații de la locale trebuie să facă pasul următor, spre acțiune. Stilistic, Ponta, Băsescu, Udrea și Firea erau subdezvoltarea țipătoare, mârlănia mizeră, furtul tribal, buzunăreala medievală, mahalaua cu gura mare și sapă de lemn. Iohannis era decența și măsura, civilizația occidentală, neamțul care promite. Iohannis a tăcut inteligent și a părut o promisiune de dezvoltare și modernitate, cu toată germanitatea lui bățoasă. Promisiunea n-a fost respectată.

Candidații la locale, mai ales cei liberali, dar  și social democrații, ar trebui să facă pasul următor și să vină în fața alegătorilor în campanie cu proiecte de dezvoltare și modernitate.

România subdezvoltată

La capitolul infrastructură, spațiu locativ, utilități, civilizație urbană, transport și locuri de muncă, România e subdezvoltată și mai apropiată de Africa sau Asia decât de Europa. Avem locuințe puține și proaste, probabil peste 90% din locuințele din urban (blocurile comuniste) și rural (casele bătrânești) nu respectă un minim standard de civilizație. Avem drumuri proaste, în și între orașe și comune. Nu avem spații verzi în orașe. Colectarea și depozitarea gunoiului, canalizarea, iluminatul și transportul public, gazele, apa curentă și chiar electrificarea sunt la standarde de țară comunistă subdezvoltată din anii 60, nu la standarde de țară europeană a secolului XXI. Doar la viteza de internet stăm bine. Însă oamenii folsoesc internetul, smartfoanele, LCD-urile și mașinile străine în locuințe, spații publice și pe drumuri mizere, de ev mediu sau anii 50 ai secolului trecut.

E atâta loc de construit și de dezvoltare încât un candidat la locale are de unde alege. Românii știu cum arată Occidentul, cum arată orașele din afară, cum arată Europa de la Budapesta încolo. Candidatul care îi va convinge că poate face un pas, cât de mic, spre acest tip de civilizație, are numai de câștigat.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.