Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce urmări poate avea un traumatism cranio-cerebral

Radu Pop

Traumatismele cranio-cerebrale sunt leziuni traumatice grave, care se produc în urma unor lovituri puternice la nivelul capului, care pot merge de la contuzii, cel mai frecvent, până la leziuni complexe, cu fracturi ale craniului care afectează și creierul. Traumatismele cranio-cerebrale se pot însoți de hemoragii – hematoame intracerebrale, subarahnoidiene sau subdurale. Acest tip de traumatism este o cauză frecventă de adresare în urgență la spital și necesită asistență medicală imediată pentru evaluarea corectă a leziunilor și pentru a împiedica apariția în timp unor consecințe grave de sănătate. Diagnosticul traumatismelor cranio-cerebrale poate fi dificil și de aceea este nevoie de o examinare minuțioasă clinică și imagistică, realizată de medici neurochirurgi, neurologi și imagiști cu multă experiență.

Traumatismele craniene de intensitate medie pot afecta parenchimul cerebral și structurile nervoase pentru o perioadă scurtă de timp, semnele și simptomele asociate apărând imediat după accident sau după o perioadă de câteva zile sau săptămâni, perioadă denumită și „interval de luciditate”. La câteva minute după un traumatism minor, o persoană poate suferi o pierdere treptată sau bruscă a stării de conștiență, o stare de confuzie cu dezorientare temporo-spațială instalată brusc sau o pierdere tranzitorie a memoriei (amnezie temporară). Se recomandă prezentarea de urgență la medic în toate cazurile în care s-a produs o lovitură puternică la nivelul capului.

Un traumatism cranio-cerebral sever se asociază frecvent cu apariția de echimoze (vânătăi), răni sângerânde sau fracturi craniene. Contuziile cerebrale sau fracturile craniene închise se pot manifesta prin convulsii severe asociate cu stare comatoasă, prin apariția de pete de culoare vineție în jurul ochilor sau prin sângerarea activă din nas sau urechi. Netratat la timp, un pacient cu un traumatism cerebral sever poate rămâne cu deficite neurologice severe.

Un traumatism cerebral se poate asocia cu o multitudine de manifestări neurologice și neuropsihologice, precum starea de amețeală, starea de oboseală, durerile de cap, iritabilitatea accentuată, vărsăturile, dificultatea în exprimare, vederea încețoșată, pupilele inegale, incapacitatea de mobilizare a membrelor sau dificultatea la mers.

Pentru evaluarea corectă a unui traumatism carnio-cerebral, este foarte importantă prezentarea la Compartimentul de Primiri Urgențe. Pe baza examenului clinic și, dacă este cazul, a investigațiilor amănunțite și a consulturilor multidisciplinare, medicii decid dacă este necesar tratamentul – medical sau chirurgical sau dacă este suficientă o urmărire activă a pacientului, pentru a vedea dacă dezvoltă semnele și simptomele unei afectări cerebrale, caz în care trebuie intervenit de urgență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.