Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai luminoasa galaxie din Univers are un secret murdar

spatiu

Nu o poti vedea cu ochiul liber, insa departe in Univers exista o galaxie a carei lumina e mai puternica decat oricare alta. E vorba de galaxia W2246-0526, care emite lumina in infrarosu echivalenta cu cea a 350 de trilioane de sori. E cea mai luminoasa galaxie descoperita vreodata, scrie ziare.com.

Care e secretul ei "murdar", cum reuseste sa fie atat de stralucitoare? Conform datelor culese cu ajutorul ALMA (Atacama Large Millimeter Array), cea mai luminoasa galaxie din Univers extrage circa jumatate din masa a cel putin trei galaxii vecine mai mici. Asta pentru a-si putea hrani gaura neagra supermasiva din centru, arata Science Alert.

Astronomii au observat ca fluxuri distincte de material cosmic extras din galaxiile vecine, mai mici, ajung la lacoma galaxie W2246-0526.

Interesant e ca aceasta nu e cea mai mare galaxie cunoscuta, ci doar cea mai stralucitoare. Iar asta pare sa se datoreze lacomiei ei.

"Stiam din datele anterioare ca galaxia are trei galaxii vecine, dar nu existau dovezi ale interactiunlor intre ele si galaxia centrala", a declarat Tanio Diaz-Santos, din cadrul Universidad Diego Portales din Santiago, Chile, autorul studiului.

"Nu ne uitam dupa comportament canibal si nu ne-am asteptat la asa ceva, dar observatiile cu ALMA nu lasa loc de indoiala", a mai spus cercetatorul.

W2246-0526, aflata la o distanta de 12,4 miliarde de ani lumina, nu e singura galaxie canibala, dar cu siguranta e cea mai indepartata descoperita pana acum si singurul caz (cunoscut) in care o galaxie se hraneste simultan din mai multe galaxii.

Si tot interesant la W2246-0526 este ca e de trei ori mai luminoasa decat ar fi trebuit sa fie, juecand dupa marimea gaurii negre pe care o contine. Cantitatea de gaz absorbita de galaxie este suficienta pentru a continua formarea stelelor si pentru hranirea gaurii negre timp de alte cateva sute de milioane de ani, a mai spus astronomul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.