Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cecenia, teritoriu interzis pentru militanţii drepturilor omului, ameninţă Ramzan Kadârov

cecenia

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, unul din fidelii preşedintelui rus Vladimir Putin, a ameninţat să interzică accesul militanţilor pentru drepturile omului în mica republică din Caucazul de Nord, după ce a fost acuzat în mod repetat de orchestrarea unor abuzuri sistematice împotriva drepturilor omului, relatează Reuters şi canalul de televiziune rusesc RTVI, scrie Agerpres.

Adresându-se forţelor de ordine într-o înregistrare difuzată joi, Kadârov declară că va impune "sancţiuni" împotriva activiştilor pentru drepturile omului pentru că ei "împiedică poporul nostru să trăiască în pace".

"Ei au un singur scop: să ne facă rău", a spus Kadârov, adăugând că militanţilor pentru drepturile omului le va fi interzis accesul în Cecenia după încheierea procesului împotriva lui Oiub Titiev, cunoscut activist pentru drepturile omului. 

O serie de militanţi pentru drepturile omului s-au deplasat în ultimul timp la Groznâi pentru a asista la procesul lui Titiev, care conduce filiala Centrului rus pentru drepturile omului Memorial în Cecenia.

Citește și: Ungaria pune tunurile pe George Soros: Ce campanie de MINCIUNI a lansat miliardarul, în opinia Guvernului ungar

El a fost arestat la începutul acestui an pentru posesie de cannabis, într-un dosar despre care organizaţiile pentru drepturile omului din Rusia susţin că este fabricat de administraţia cecenă cu scopul intimidării sale. Titiev neagă acuzaţiile şi susţine că drogurile i-au fost aruncate în maşină de către poliţişti ceceni. 

La solicitarea presei să comenteze cu privire la ameninţarea lui Kadârov de a nu permite accesul militanţilor pentru drepturile omului în Cecenia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că "afirmaţiile acestuia au fost scoase din context". 

"Aici, trebuie, desigur, să facem distincţie între diferiţi activişti pentru drepturile omului", a spus Peskov. "Mulţi activişti în domeniul drepturilor omului servesc funcţii foarte necesare şi merită tot respectul", a spus el, referindu-se probabil la aşa-numiţii activiştii din subordinea Kremlinului.

Citește și: SCENE INCREDIBILE în fotbal: Hugo Lloris, căpitanul campioanei mondiale Franţa, a fost ARESTAT

Potrivit canalului RTVI, Kadârov a transmis: "Le declar oficial militanţilor pentru drepturile omului: după încheierea procesului (lui Titiev), Cecenia va deveni teritoriu interzis pentru ei, la fel ca pentru terorişti şi extremişti. Deoarece aceşti 'activişti pentru drepturile omului' sunt nişte provocatori". 

În replică, publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta i-a cerut primarului Moscovei, Serghei Sobianin, "să instituie o sancţiune simetrică" la adresa lui Kadârov şi să-i interzică accesul în capitala rusă. 

Cu binecuvântarea Kremlinului, Cecenia este condusă din 2004 de către Ramzan Kadârov. Organizaţiile pentru drepturile omului şi guverne occidentale susţin că administraţia de la Groznâi reprimă cu brutalitate adversarii politici, duce o politică discriminatorie faţă de femei şi persecută minorităţile sexuale, acuzaţii pe care liderul cecen le neagă. 

Potrivit criticilor, Moscova închide ochii la abuzurile din Cecenia, unde a dus două campanii militare împotriva separatiştilor, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. În schimbul unei autonomii lărgite şi a unor subvenţii generoase, administraţia lui Kadârov este loială Moscovei.

Citește și: Începe cel de-al doilea sezon 'Exatlon': Emisiunea va avea premiera miercuri, la Kanal D

Filiala Centrului Memorial, cea mai prestigioasă organizaţie pentru drepturile omului din Rusia, a înfuriat autorităţile cecene pentru că monitorizează dispariţiile de persoane, torturarea celor reţinuţi şi incendierea caselor persoanelor indezirabile în regiune, ca măsură punitivă. 

Predecesoarea lui Titiev la Groznâi, Natalia Estemirova a fost răpită şi împuşcată pe un câmp în afara oraşului în 2009. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.