Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia respinge sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi propus de CE

Children from minority Yazidi sect, fleeing violence from forces loyal to Islamic State in Sinjar town, make way towards Syrian border, on outskirts of Sinjar mountain

Republica Cehă s-a declarat miercuri împotriva sistemului de cote obligatorii de repartizare a imigranţilor ilegali între statele membre ale blocului comunitar, propus miercuri de Comisia Europeană, guvernul de la Praga estimând că acesta este 'nesustenabil pe termen lung', transmite agenţia EFE. 

Un astfel de sistem este 'mai degrabă un stimulent pentru imigranţi', a avertizat premierul ceh, Bohuslav Sobotka. El a exprimat totuşi disponibilitatea executivului său de a colabora pentru primirea refugiaţilor, dar numai pe o bază voluntară, fără să i se impună. 

'Suntem dispuşi să ajutăm, dar dorim să o facem în mod voluntar şi în urma deciziei noastre suverane', a indicat Sobotka la o conferinţă de presă. 'Republica Cehă poate ajuta la distribuirea acestei sarcini în cadrul european, dar nu suntem de acord ca ea să devină o regulă obligatorie stabilită de legislaţia europeană', a explicat şeful guvernului ceh. 

În urma valului de refugiaţi ce continuă să sosească în număr mare în Europa, în special în Italia, Comisia Europeană a propus miercuri un plan de acţiune ce prevede în principal repartizarea acestora pe cote obligatorii între statele membre ale Uniunii Europene. Iniţiativa prevede elaborarea până la sfârşitul lunii mai a unui mecanism provizoriu prin care ţările blocului comunitar vor trebui să preia într-o primă etapă 20.000 de refugiaţi, iar până la sfârşitul anului va fi creat un mecanism permanent, decizii care vor fi supuse aprobării Consiliului European. 

Conform unei estimări preliminare obţinute pe surse de agenţia Reuters, din primii 20.000 de refugiaţi, Germania ar urma să preia 3.068, Franţa 2.375, Italia 1.989, Spania 1.549, Olanda 732, Portugalia 704, Belgia 490, iar României i-ar reveni 657. În cazul Cehiei, acest număr este de 525. 

Unul dintre principalii susţinători ai iniţiativei este şeful Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, el invocând argumentul solidarităţii europene, dar şi faptul că Europa ar avea nevoie de imigranţi din cauza îmbătrânirii continue a populaţiei active. 

Dar în timp ce statele afectate cel mai sever de valul de refugiaţi proveniţi din Africa şi Orientul Mijlociu, precum Italia şi Germania, s-au declarat mulţumite de planul prezentat, altele se împotrivesc, cum este cazul Ungariei şi al Marii Britanii, cea din urmă beneficiind oricum de aplicarea opţională a deciziilor ce ţin de politica europeană în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne. Ministrul britanic de interne Theresa May a avertizat că sistemul propus miercuri de CE nu va face decât să încurajeze imigranţii clandestini să vină în Europa, iar singura soluţie viabilă este ca aceştia să fie retrimişi în ţările lor. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.