Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei doi factori cheie care influențează piața cerealelor - Nu e doar Ucraina

Agrobisnes
piata cereale

În cursul săptămânii, s-au observat fluctuații mixte la prețurile principalelor cereale. Bilanțul săptămânal a prezentat o creștere pentru grâu și scăderi la soia și porumb.

Piața cerealelor continuă să fie influențată de doi factori cheie: știrile legate de conflictul din regiunea Mării Negre și modificările proiecțiilor de aprovizionare cauzate de impactul climei în emisfera nordică. În cursul săptămânii, s-au observat fluctuații mixte la prețurile principalelor cereale. Bilanțul săptămânal a prezentat o creștere pentru grâu și scăderi la soia și porumb, relateaza publicația argentiniană Clarin citată de Rador.

Piața porumbului a urmat tendința grâului, afectată de conflictul din regiunea Mării Negre. Prețurile au experimentat o presiune ascendentă până marți (25), dar apoi au scăzut, rezultând un bilanț în scădere, în general. Preocupările meteo persistă în Statele Unite, deoarece se așteaptă să continue canicula în Marile Câmpii Centrale și sudice, până săptămâna viitoare, exacerbând problemele provocate de secetă în unele zone. Deși cererea de etanol a crescut și vânzările la export au rămas conform așteptărilor, factori precum războiul și vremea au generat îndoieli și volatilitate pe piață. Prețul porumbului a închis săptămâna la Chicago la 205,5 USD/t, pentru cea mai apropiată poziție, înregistrând o scădere săptămânală de 1,97 USD/t.

Impactul închiderii coridorului de cereale pentru China, Brazilia și importanța Ucrainei în comerțul cu porumb

Analizăm potențialul impact al închiderii coridorului cerealelor către China și Brazilia, ca urmare a deciziei Rusiei de a părăsi acordul, care s-a manifestat printr-un atac asupra portului Odesa, o rută cheie pentru cereale.

O întrebare crucială este dacă companiile de asigurări ale navelor vor continua să ofere servicii. În caz contrar, capacitatea de export a Ucrainei ar putea regresa la niveluri apropiate de 1 milion de tone pe lună, similar cu perioada pre-acord.

Sunt analizate două perioade cheie: din martie până în august anul trecut și după septembrie.

În perioada martie – august anul trecut, exportul de porumb din Ucraina a cunoscut o scădere drastică, trecând de la o medie de 4,25 milioane de tone (Mt) în perioada noiembrie 2021 – februarie 2022 la doar 1,1 Mt în perioada martie – iulie a aceluiași an. Pe lângă scăderea volumelor, s-au schimbat semnificativ și destinațiile. Înainte de invazia din februarie, China era principala destinație pentru porumbul Ucrainei, urmată de țările europene, Spania fiind cea mai importantă.

Însă, după invazie, logistica a avut de suferit, limitând transportul la camioane, căi ferate și barje, prin porturile României și Poloniei.

Situația actuală și viitoare a comerțului cu porumb dintre Ucraina, China și Brazilia este incertă și depinde de evoluția evenimentelor. Eliminarea coridorului de cereale ar putea avea un impact semnificativ asupra fluxului și distribuției porumbului în regiune, iar stabilitatea pieței va fi influențată de deciziile luate de companiile de asigurări și de țările implicate în comerțul cu porumb.

Argentina folosește un curs al dolarului diferit pentru porumb și se înregistrează vânzări masive la export

Argentina a implementat un nou curs diferit al dolarului, de 340 pentru sectorul agricol, care include porumbul, sorgul, floarea soarelui și orzul, cu scopul de a stimula exporturile. În doar trei zile, producătorii au vândut masiv 2,5 Mt de porumb exportatorilor. Deși această măsură a avut succes în creșterea vânzărilor, ea a provocat și o scădere a prețurilor de export dată fiind recolta mare de porumb din Brazilia, care intră în forță pe piață. Impactul asupra pieței de export de porumb ar putea fi relevant pe termen scurt.

Brazilia și relevanța sa ca înlocuitor pentru exporturile ucrainene

Brazilia se prezintă ca un înlocuitor de încredere pentru exporturile de porumb ale Ucrainei. Se estimează că Brazilia va livra un volum record istoric de 49 Mt de porumb între februarie anul acesta și ianuarie 2024. Dacă Ucraina își reduce exporturile de porumb, Brazilia are capacitatea de a compensa în mare măsură această ieșire de pe piață. Totuși, stocurile ar putea fi reduse, iar presiunea cea mai mare se va simți în 2024. În cazul unei scăderi permanente a capacității de transport a Ucrainei, sensibilitatea prețurilor ar crește în fața problemelor meteorologice din alte țări exportatoare precum Argentina, Brazilia și SUA.

Prognoza climatică din China sugerează o cerere mai mare de porumb în următoarele luni

China se confruntă cu probleme meteorologice semnificative, cu precipitații excesive în sud și temperaturi extreme în nord. Creșterea consumului de energie din cauza utilizării aparatelor de aer condiționat indică impactul căldurii asupra populației. Pentru porumb, această situație ar putea deveni o problemă, deoarece se preconizează că va persista căldura extremă în regiunile producătoare din nord în lunile iulie și august, moment critic pentru dezvoltarea culturii.

Provinciile Henan, Shandong, Liaoning, Jilin și Heilongjiang, situate în nordul Chinei și esențiale pentru cultivarea porumbului, se vor confrunta cu temperaturi maxime de până la 40 °C, care ar putea afecta negativ producția și ar putea crește cererea de porumb. Marja globală de import de porumb din China rămâne la cele mai bune niveluri din ultimii ani, ceea ce a generat un interes puternic pentru porumbul brazilian până în noiembrie.

În ciuda volatilității și incertitudinii, există factori care mențin riscul fundamental ridicat, ceea ce ar putea duce la o creștere a prețurilor la porumb. Marjele producției de etanol din SUA rămân foarte profitabile, ceea ce ar putea stimula cererea. În plus, producția de etanol din SUA a atins cel mai înalt nivel din ultimele 20 de luni. Cu toate acestea, vremea din sudul Marilor Câmpii și sudul Vestului mijlociu (Midwest) prezintă o provocare cu temperaturi excepționale și lipsa ploilor pentru următoarele 10 zile.

În general, piața porumbului CBOT este influențată de factori geopolitici, meteorologici și de cerere, ceea ce creează o situație volatilă și provocatoare pentru participanții de pe piață.

Comercianții ar trebui să monitorizeze îndeaproape știrile legate de Marea Neagră și condițiile meteorologice din centrul SUA, deoarece acestea pot avea un impact semnificativ asupra prețurilor porumbului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.