Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai falsificate alimente din Europa: Există în toate bucătăriile din România

Inquam Photos / Octav Ganea
legume mancare alimentatie alimente

În întreaga lume, oamenii se confruntă cu alimente contrafăcute, care implică utilizarea unor practici neortodoxe cum ar fi înlocuirea, contrafacerea, diluarea și denaturarea.

Cele mai falsificate alimente din Europa sunt uleiul de măsline și mierea. Falsificarea uleiului de măsline este o problemă serioasă în industria alimentară, iar unele studii estimează că până la 80% din uleiul de măsline vândut în unele țări poate fi contrafăcut sau adulterat.

Falsificarea uleiului de măsline poate implica diluarea cu alte uleiuri vegetale mai ieftine sau chiar adăugarea de coloranți și arome pentru a imita calitatea și gustul uleiului de măsline autentic. Această practică este dăunătoare pentru consumatori și pentru producătorii de ulei de măsline autentic, care sunt afectați financiar și din punct de vedere al reputației.

Conform unui raport elaborat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene, aproape jumătate (46%) din mierea importată în Uniunea Europeană nu corespunde standardelor de autenticitate, întrucât reglementările comunitare nu sunt respectate.

Studiul a implicat analiza a 320 de mostre. Cu toate acestea, experții consideră că acest raport ridică unele semne de întrebare cu privire la un studiu anterior, care estima că doar 14% dintre stocurile de miere nu respectau Directivele privind calitatea mierii.

ările analizate, de curând, au fost următoarele: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția, conform Impact.ro.

De unde provine mierea contrafăcută

Potrivit agenției, o mare parte din mierea falsificată provine din China și Turcia. De asemenea, mierea din Marea Britanie prezintă o rată de suspiciune de 100%, probabil ca urmare a faptului că este adusă din alte țări și apoi amestecată în Marea Britanie înainte de a fi reexportată în Uniunea Europeană.

În urma inspecțiilor, Comisia Europeană a concluzionat că mierea contrafăcută este "alterată cu zaharuri străine". Până în prezent, reprezentanții au inspectat nu mai puțin de 44 de operatori, dintre care șapte au fost sancționați, a declarat recent Executivul comunitar.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.