Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare depozit militar din Europa de Est se află pe teritoriul R. Moldova: 'Consecințele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice'

bomba atomica

Înființat 1949 după retragerea trupelor sovietice din RDG și Cehoslovacia, cel mai mare depozit militar din Europa de Est se află pe teritoriul R. Moldova, în apropiere de granița cu Ucraina și la 120 km de Chișinău. Niciun oficial de la Chișinău nu a avut însă acces acolo cel puțin în ultimele două decenii.

Armele sunt păzite de ungrup operativ al forțelor ruse care, potrivit șefului serviciilor secrete de la Chișinău, și-a mărit considerabil efectivele în ultima perioadă.

Astăzi se estimează că în depozit se mai păstrează circa 20 de mii de tone de muniții, amplasat în regiunea transnistreană, o zonă controlată de facto de Rusia și unde autoritățile R. Moldova nu au acces, transmite Știri.md citând la zdg.md.

În contextul războiului invaziei ruse în Ucraina și al tensiunilor din regiunea transnistreană, cresc îngrijorările în raport cu rolul munițiilor stocate la acest depozit, dar și în raport cu pericolul în cazul unor potențiale explozii.

„Noi considerăm că dacă va fi o explozie acolo, consecințele ar putea fi echivalente cu ale unei bombe atomice, deci destul de grave. Atât că, de fapt, noi nu știm ce se află acolo”, spune genistul militar Vitalie Stoian, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.