Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centenarul României este marcat prin revizitarea muzicii patriotice în concertul "Cântecele unirii"

http://www.centenarsalaj.ro/
drapel, tricolor, steag centenar Marea Unire

Corul Academic Radio sărbătorește Centenarul României prin concertul "Cântecele unirii", programat la Sala Radio din București, pe 25 octombrie, de la ora 19.00, de Ziua Armatei Române, spectacolul revizitând vechi cântece patriotice și revoluționare, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Programul evenimentului reunește creații culte și de inspirație folclorică, cântece patriotice celebre, lucrări care evocă personalități sau momente-cheie din istoria României. Printre piesele pe care le va dirija Ciprian Țuțu se numără fragmente din opereta "Crai Nou" și "E scris pe tricolor Unire", de Ciprian Porumbescu, "Trompetele răsună", Gavriil Musicescu, "Treceți batalioane române Carpații", "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!", de Constantin Constantinescu, "Hora Unirii", de Alexandru Flechtenmacher. Aranjamentele sunt semnate de Ioan Dobrinescu.

Evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri se va desfășura cu participarea soliștilor Olga Murariu Caia, Grazziela Frangulea, Cristian Paraschiv, Aurel Frangulea, Cristian Ruja, Ciprian Cucu și cu acompaniamentul pianistei Carmen Săndulescu. Concertul va fi prezentat de actrița Claudia Motea.

"În 25 octombrie Corul Academic propune publicului și ascultătorilor radio o călătorie în timp, în istoria poporului român, prin intermediul muzicii corale. Intitulat «Cântecele Unirii», concertul nostru are o dublă semnificație: aniversarea a 100 de ani de la întemeierea României Mari, dar și celebrarea zilei armatei române. Manifestarea aduce în atenția publicului vechi cântece patriotice și revoluționare românești, aranjamente corale de inspirație folclorică, dar și creații culte în primă audiție, promovând în chip simbolic tematica unirii prin cântul coral", arată organizatorii.

Ciprian Țuțu este dirijorul Corului Academic Radio din 2016, când a propus o diversificare și o modernizare a repertoriului ansamblului. Născut la Braşov, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală). În anul 2013 a susţinut teza de doctorat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar, în anul 2015, a absolvit cursurile postdoctorale din cadrul Universității Transilvania din Brașov, având ca temă de cercetare "Vocea umană și implicațiile ei în interpretarea corală contemporană".

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu conduce Corul Gheorghe Dima din Braşov. Activitatea sa dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară şi străinătate. Ca dirijor al corului mixt, Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii "Dmitri Șostakovici" din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de J.S. Bach), iar, în anul 2007, a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană - oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi. Din anul 2012, ocupă și funcţia de maestru de cor la Opera Braşov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituţiei în peste 100 de spectacole.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.