Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cheia politică a anului 2016: extremistul Băsescu sau un partid al societății civile liberale?

PSD și PNL sunt obosite și slăbite de atacurile DNA la rețelele de influență și finanțare și, după cum se vede, lipsite de o nouă generație de politicieni tineri care să le revigoreze. Electoratul este, la rândul lui, plictisit și obosit de marile partide. După dispariția troicii care a dominat politic România din 1992 încoace (FSN Iliescu, FSN Roman, PNL/partidul istoric) prin fuziunea dintre PNL și PDL, a rămas loc pentru un al treilea partid.

Sistemul de vot proporțional nu avantajează sistemul cu două partide mari și dă șansa partidelor mai mici să intre în Parlament. PSD și PNL nu vor depăși, cel mai probabil, 80-85% din mandatele de parlamentari. Rămân 15-20% pentru partidele mici. Cel mai probabil UDMR va intra în Parlament. Rămân încă 8-12% dintre mandate, suficiente cât să mai vedem un partid în Parlament, poate chiar două.

Aceste partide mici care vor arbitra disputa politică dintre PSD și PNL reprezintă cheia politică a anului 2016. Ele vor decide cui va aparține guvernarea, indiferent pe cine va desemna Iohannis ca premier.

Dacă Mișcarea Populară a lui Băsescu intră în Parlament, cresc șansele social democraților de a forma guvernul. Dacă PSD are mai multe mandate decât PNL, Klaus Iohannis va desemna un premier din partea PSD. UDMR va merge, ca de obicei, cu guvernul. La rândul său, MP va susține guvernul. PNL nu va avea majoritatea necesară pentru a bloca guvernul și va rămâne în opoziție până în 2020. Dacă PNL va avea mai multe mandate decât PSD, Klaus Iohannis va desemna un premier liberal. UDMR va susține guvernul însă MP va vota împotrivă și, dacă, împreună cu PSD are suficiente voturi, poate bloca învestirea guvernului. În mod normal, după ce prima propunere cade, va desemna un premier de la al doilea partid ca număr de mandate și din partea majorității deja formate în Parlament, majoritate manifestă la blocarea învestirii guvernului. Decisiv e numărul de mandate al celor două grupări politice, PNL+UDMR și PSD+MP. Nu pot fi excluse însă și posibile dezertări ale uneperiștilor care vor intra în Parlament pe listele PSD-ului.

Pentru societatea civilă anul 2016 este unul decisiv și o extraordinară oportunitate de a trimite în Parlament un partid de 6-7%, care să echilibreze scena politică, să arbitreze lupta dintre PSD și PNL, care să diminueze influența UDMR și care să blocheze intrarea MP-ului lui Băsescu în Parlament. Preferabil ar fi un partid liberal, pro-european, care să susțină libertățile individuale și drepturile contribuabililor, care să susțină inițiativa privată, modernizarea și liberalizarea societății românești, în condițiile în care toate partidele românești sunt adeptele suprareglementării, etatismului, înăbușirii libertăților individuale și inițiativei private. Din păcate, alături de PSD-ul conservator, UDMR-ul corupt și anchilozat și MP-ul extremist, s-a aliniat și PNL-ul, partid liberal doar cu numele, în realitate, o organizație blocată de propria lipsă de idei și direcție și care are legătură cu liberalismul cum are legătură gardul de sărmă ghimpată cu libertatea.

Dacă apare un astfel de partid, PNL poate emite pretenții la guvernare. Dacă alături de PSD și PNL în Parlament vor intra doar UDMR și MP-ul lui Băsescu, PSD are șanse extrem de mari să guverneze până în 2020. UNPR nu poate exista în afara listelor PSD iar ALDE nu are lideri (Tăriceanu e o glumă politică), deși poate beneficia de nemulțumirea electoratului liberal.

Este îngrijorător că în 2016 arbitrii scenei politice pot fi udemeriștii, Tăriceanu și Băsescu, personaje expirate și dubioase și care au făcut suficient rău în cei 25 de ani de când sunt în politică.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.