Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cheltuielile globale consacrate luptei împotriva tuberculozei sunt insuficiente: OMS solicită investiţii masive pentru a combate boala

tuberculoza

Cheltuielile globale consacrate luptei împotriva tuberculozei sunt în mare măsură insuficiente pentru relansarea luptei împotriva bolii, după ani de eforturi afectate de pandemia de COVID -19, a avertizat luni OMS, relatează AFP, citat de Agerpres.

Înainte de Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei (24 martie), Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că obiectivele stabilite pentru 2022 ''sunt ameninţate, în principal din cauza lipsei de finanţare''.

Potrivit OMS, cheltuielile mondiale pentru testare, tratament şi prevenire a tuberculozei în 2020 au fost la jumătate din ţinta globală de 13 miliarde de dolari pe an.

''Sunt necesare investiţii urgente pentru a dezvolta şi extinde accesul la cele mai inovatoare servicii şi instrumente pentru prevenirea, detectarea şi tratarea tuberculozei, care ar putea salva milioane de vieţi în fiecare an, ar putea reduce inegalităţile şi ar putea preveni pierderi economice uriaşe'', a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat.

''Aceste investiţii oferă profituri enorme privind investiţiile pentru ţări şi donatori'', în special făcând posibilă reducerea costurilor legate de îngrijirea sănătăţii, a adăugat el.

În ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea în domeniul tuberculozei, OMS estimează că lumea ar trebui să investească în total 1,1 miliarde de dolari în plus.

Perturbarea serviciilor de sănătate din cauza pandemiei de COVID -19 a anulat anii de progres la nivel mondial în lupta împotriva tuberculozei, o boală cauzată de bacilul tuberculozei care afectează cel mai frecvent plămânii.

Decesele legate de această boală au început astfel să crească din nou, pentru prima dată în mai bine de zece ani, a anunţat OMS la jumătatea lunii octombrie.

Din 2018 până în 2020, 20 de milioane de oameni au beneficiat de tratament pentru tuberculoză. Aceasta reprezintă 50% din ţinta pe cinci ani stabilită pentru 40 de milioane de persoane.

În aceeaşi perioadă, 8,7 milioane de persoane au primit tratament preventiv împotriva tuberculozei. Aceasta reprezintă 29% din ţinta stabilită pentru 30 de milioane de oameni pentru 2018-2022.

Situaţia este şi mai gravă pentru copii şi adolescenţi.

În 2020, 63% dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta sub 15 ani cu TBC au rămas în afara monitorizării sistemelor de sănătate sau nu au fost raportaţi oficial că au accesat servicii de testare şi tratament. Proporţia a fost şi mai mare - 72% - pentru copiii sub 5 ani.

''Copiii şi adolescenţii cu TBC se clasează după adulţi în ceea ce priveşte accesul la prevenirea şi îngrijirea bolnavilor de TBC'', a declarat Dr. Tereza Kaseva, Directoarea Programului mondial de luptă împotriva tuberculozei din cadrul OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.