Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China ar putea deveni principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina: ce urmărește Beijingul în conflict

xi jinping

Invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat calendarul președintelui chinez Xi Jinping de a invada Taiwanul, potrivit documentelor scrise de un analist de informații rus la una dintre agențiile de securitate ale Moscovei. Analistul este citat de postul american de televiziune Fox News, care îi citează pe Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net.

„Xi Jinping se gândea cel puțin să preia Taiwanul în toamnă – are nevoie de propria sa mică victorie pentru a fi reales pentru al treilea mandat – acolo lupta în interiorul elitei este colosală”, a spus un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), agenția succesoare a KGB. China va organiza cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist în această toamnă, iar Xi a spus că va fi un „eveniment major”. Analiştii au prezis că Xi fie va fi reales ca secretar general al Partidului Comunist, fie va fi ales la preşedinţia partidului, o funcţie care nu mai exista din 1982.

„Acum, după evenimentele din Ucraina, i s-a închis această fereastră de oportunitate, ceea ce oferă Statelor Unite posibilitatea atât de a-l șantaja pe Xi, cât și de a negocia cu concurenții săi în condiții favorabile”, a adăugat agentul FSB. „În acest caz am lansat un mecanism de capcană pentru China cu acțiunile noastre”.

Agentul a adăugat că FSB „ia în considerare serios” susținând că „bătălia de pe teritoriul ucrainean este un război al SUA împotriva Chinei, în care americanii pur și simplu ne-au pus la cale și ne-au folosit”.

„Conflictul global dintre SUA și China a fost inevitabil”, a scris agentul. „După războiul cu Ucraina (deși s-ar putea să evit să folosesc aici termenul „operațiune”), costul resurselor din lume, în special al celor energetice, a crescut. Principala victimă a unor astfel de acțiuni devine China, căreia (pot confirm) au primit garanții că totul se va termina rapid. Prin urmare, China s-a comportat tolerant în trecut. Dar asta a fost înainte."

„China s-ar putea să ne dea un ultimatum dur pentru a pune capăt războiului pentru a stabiliza prețul petrolului”, a prezis agentul. „Dacă se întâmplă acest lucru, nu vreau să prezic nimic – este doar la orizontul evenimentelor”.

Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a publicat raportul pe pagina sa de Facebook săptămâna trecută. El a susținut că același agent FSB a scris acest document și raportul din 5 martie care susținea că victoria Rusiei în Ucraina a devenit aproape imposibil.

Christo Grozev, care lucrează pentru grupul de jurnalism de investigație Bellingcat din Țările de Jos, a scris pe Twitter că a arătat scrisoarea din 5 martie către doi ageți FSB, unul actual și unul fost angajat. „Nu aveau nicio îndoială că autorul este un coleg”, a spus el.

China ar putea deveni principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina, a declarat Steve Gray, un candidat la Congres din New Jersey și fost agent special al FBI care a lucrat pentru China și Coreea de Nord. Gray a avertizat că Chinei „a primit un studiu de caz despre cum ar arăta răspunsul lumii dacă ar invada Taiwan”.

Președintele rus Vladimir Putin consideră Ucraina o parte a Rusiei istorice, iar Xi consideră Taiwan o parte a Chinei. Totuși, așa cum a sugerat agentul FSB, această asemănare poate oferi motive pentru China să regândească o potențială invazie a Taiwanului. Se pare că hotărârea poporului ucrainean împotriva Rusiei a blocat calendarul Kremlinului pentru război, iar discuțiile de pace sunt în desfășurare.

În octombrie, Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul dacă China atacă. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a răspuns spunând: „Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea puternică, determinarea și capacitatea poporului chinez de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. China nu are loc de compromis”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.