Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chişinăul este INFLAMAT după ultima măsură a Rusiei în Transnistria

Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi-a exprimat indignarea faţă de participarea ataşatului militar al Federaţiei Ruse, colonelul Igor Dovbnea, în data de 2 martie, în ziua declanşării războiului de pe Nistru, în 1992, la ceremonia organizată de administraţia separatistă transnistreană cu acest prilej la Dubăsari, a informat miercuri Radio Chişinău, conform

În acest context, Ministerul Apărării moldovean declară că a luat act de acest fapt şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, conform unui comunicat al instituţiei.

Ataşatul militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Igor Dovbnea, a participat alături de administraţia separatistă de la Tiraspol la ceremonia depunerii de flori la "Memorialul gloriei militare" din Dubăsari, oraş din stânga Nistrului, controlat de regimul transnistrean.

SUA trimit puşcaşi marini în Siria pentru EXTERMINAREA Statului Islamic

Ministerul Apărării al Republicii Moldova îl mai convocase pe ataşatul militar al Rusiei la Chişinău în noiembrie 2016, când i s-a solicitat să nu participe la niciun fel de activităţi ale regimului de la Tiraspol şi ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, în caz contrar urmând să-i fie retras mandatul de activitate.

Şeful Direcţiei politică de apărare şi planificare a apărării (DPAPA) din cadrul Ministerului Apărării Republicii Moldova l-a acuzat pe diplomatul rus de "atitudine neglijentă şi indiferenţă" faţă de solicitările şi nemulţumirile prezentate în cadrul convocărilor anterioare, potrivit Radio Chişinău.

În acest context, expertul moldovean Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, a atras atenţia într-o intervenţie la acelaşi post de radio, că preşedintele Igor Dodon a adoptat practic în totalitate poziţia rusească faţă de conflictul din Transnistria.

Într-un interviu pentru Russia Today, Igor Dodon declarase în decembrie trecut că Republica Moldova ar trebui să-şi ceară scuze faţă de Transnistria pentru războiul din 1992. Conflictul a izbucnit doar din cauză că Republica Moldova şi-a dorit unirea cu România, după cum a relatat la vremea respectivă portalul Deschide.md. "În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt", a declarat Dodon, potrivit Deschide.md.

În cele patru luni de conflict, separatiştii transnistreni au fost ajutaţi de trupele sovietice şi ruse (după 1991 - n.r.) desfăşurate în Transnistria, iar în prezent Rusia face parte din formatul de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE plus SUA şi UE, ca observatori) pentru rezolvarea diferendului transnistrean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.