Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chişinăul, în chinurile naşterii alianţei pro-europene de guvernare

Crearea alianţei de guvernare de la Chişinău este negociată de cele trei partide pro-europene, voturile cărora luate împreună asigură o majoritate simplă de 55 din 101 mandate ale parlamentului moldovean. Liberal-democraţii lui Vlad Filat şi Iurie Leancă, democraţii lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc şi liberalii lui Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă au intrat în negocieri prelungite, care durează deja două săptămâni. Opinia publică şi societatea civilă, care primesc doar frânturi de informaţii din culisele discuţiilor, condamnă lipsa de transparenţă a negocierilor. Cel mai probabil timpul din nou este pierdut nu pentru convenirea programului de guvernare, ci pentru partajarea portofoliilor şi agenţiilor guvernamentale. Alianţa de guvernare se pare că din nou se va naşte în păcat. De cealaltă parte, alianţa de opoziţie s-a închegat mult mai rapid şi eficient.

După ce comuniştii lui Voronin au luat o poziţie loială guvernării pro-europene, declarându-se gata să sprijine alianţa, inclusiv la alegerea preşedintelui în 2016, în schimbul controlului asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Comisiei Electorale Centrale, socialiştii lui Dodon au anunţat că se vor afla într-o opoziţie dură şi vor lupta în continuare pentru denunţarea acordului de asociere cu UE. Devine tot mai pronunţată o alianţă neformală pe care socialiştii par să o fi încheiat cu forţe extraparlamentare, pro-ruşii radicali alungaţi din PCRM, care au ratat mandatele de deputat după excluderea partidului „Patria” lui Usatîi din alegeri şi liberalii reformatori, partidul controlat de patronii postului de televiziune Jurnal TV Viorel şi Victor Ţopa, care au plecat de la guvernare, de asemenea rămânând în afara parlamentului după ce au acumulat puţin peste 1% în alegeri. Dodon a fost invitat vineri într-un talk-show la această televiziune, în studiourile căruia n-a fost niciodată Iurie Leancă, ca să nu mai vorbim de alţi politicieni pro-europeni.

content-image

Alianţa de opoziţie speculează cinic cazul decesului fostului deputat Ion Butmalai, un apropiat al afaceriştilor Viorel şi Victor Ţopa. Deşi după găsirea biletului de adio versiunea de bază a poliţiei este suicidul pe fondul retragerii sprijinului politic din partea PLDM, alianţa de opoziţie încearcă să scoată dividende politice din acest caz, organizând procese mediatice de judecată în care încearcă să condamne public pentru decesul fostului deputat partidele care negociază formarea alianţei pro-europene de guvernare. O avocată care este exponentul unui cerc interlop format din foşti poliţişti, apropiat de finanţatorii trustului Jurnal, care a candidat pe listele liberalilor reformatori la parlamentare, s-a declarat avocat al familiei fostului deputat şi prin atacuri dure din studiourile TV încearcă din răsputeri să zădărnicească crearea alianţei pro-europene de guvernare. În acest sens trustul media Jurnal cooperează foarte eficient cu Accent TV, controlat de radicalii pro-ruşi şi resursele mediatice ale socialiştilor, astfel fiind demascată din nou alianţa neformală de opoziţie.

Aşadar, fiind foarte dur atacaţi de partidele de opoziţie, pro-europenii parlamentari de la Chişinău trebuie să dinamizeze ritmul negocierilor, astfel încât alianţa de guvernare să fie formată cât mai curând posibil. Săptămâna trecută liberal-democraţii au decis că vor opta totuşi pentru funcţia de premier, în care va fi propus actualul prim-ministru Iurie Leancă, care are susţinerea societăţii şi este bine văzut la Bruxelles. Astfel, vom avea o continuitate şi în parlament, funcţia de speaker fiind atribuită democraţilor. Până la alegerile preşedintelui, liberalii îşi vor asuma, aşa cum declara recent Dorin Chirtoacă, mai multe ministere şi agenţii, iar mai multe instituţii aflate sub control parlamentar vor fi depolitizate.

Doamne Ajută, Moldova!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.