Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci mituri despre pensiile publice și cele private, infirmate de specialiști

EuroStiri.eu
pilon pensii

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză în care sunt demontate mai multe mituri care au fost propagate în spațiul public referitoare la Pilonul I şi Pilonul II de pensii.

Adevărul:

Analiştii financiar-bancari au prezentat, într-o amplă lucrare de specialitate, cinci mituri despre Pilonul I şi Pilonul II de pensii, demontând, cu argumente, pe fiecare dintre acestea.
Potrivit analiştilor AAFBR, primul mit, cel potrivit căruia Pilonul I şi Pilonul II ar avea acelaşi regim de proprietate este fals.
La fel de fals este şi mitul potrivit căruia valoarea pensiei publice ar fi sigură, având în vedere că statul poate modifica prin lege, în funcţie de situaţia economică, atât valoarea pensiei, cât şi a vârstei de pensionare.
Un alt mit demontat de analiştii financiar-bancari este cel potrivit căruia sistemul public de stat ar avea randament, lucru total neadevărat, având în vedere că sistemul public de pensii este în deficit, acest deficit fiind finanţat prin împrumuturi.
Pe de altă parte specialiştii dau cetăţenilor asigurări că nu pot pierde contribuţiile virate la Pilonul II în cazul falimentului administratorului, aceste fonduri fiind garantate de bancă.
De altfel, fondurile private de pensii contribuie la dezvoltarea pieţei de capital românească, 90% din activele sale fiind investite în România.
Redăm integral cele cinci mituri şi contraargumentele aduse de Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte AAFBR:
Mitul Nr. 1: Pilonul I şi Pilonul II au acelaşi regim de proprietate
Pilonul I reprezintă pensia publică, pensie ce este plăită de stat prin contribuţiile (impozitele) prezente plătite de către populaţia activă, pentru pensionarii actuali.
Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, care se constituie pe baza contribuţiilor private obligatorii ale participantului la un fond de pensii private.
În timp ce pensia de Pilon I reprezintă o obligaţie a statului, plătită din fonduri publice, pensia privată (Pilon II) este proprietatea privată a participantului la un fond de pensii private. Conform legii 411/2004: “Art. 48. - (1) Participantul este proprietarul activului personal din contul său”. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Cine recomandă un angajat de nivel inferior sau de middle management primeşte 1.000 de lei. Cine recomandă un director care confirmă primeşte 1.000 de euro.
Proprietarii din industria de restaurante şi hoteluri spun că au nevoie de peste 50.000 de oameni, pe care nu au de unde să îi ia şi nu îi găsesc în România.
Transportatorii spun: Este criză acută de şoferi. România are un deficit de 30.000-40.000 de şoferi. „O firmă cu 300 de camioane are zilnic 30-50 de camioane pe care nu le mişcă pentru că nu are şoferi”, spune Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor Rutieri din România. Un şofer poate ajunge să câştige şi 2.200 de euro net pe lună.
Cei din industria IT reclamă şi ei deficitul de pe piaţa lor de muncă, unde sunt cele mai mari salarii – 1.200-1.300 de euro pe lună. Ei estimează necesarul actual la 30.000 de programatori şi softişti pe care nu au de unde să îi ia.
În construcţii, companiile reclamă lipsa a 100.000 de oameni. Noroc că nu au început lucrările de infrastructură la autostrăzile promise pe hârtie în programul de guvernare, pentru că altfel ar fi fost dramatic.
În industrie, unde salariile au început să crească mai rapid în ultimii ani, necesarul de forţă de muncă este undeva la 100.000.
România pierde comenzi pentru că nu are cu cine să le execute.
Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj, spune că acesta este doar începutul: Putem doar să bănuim ce-o să fie în cinci ani, când încep să plece decreţeii la pensie, având în vedere că media de vârstă în site-urile mari de manufactură trece de 50 de ani.(Mai multe detalii AICI)

RFI:

Un an şi jumătate după ce va fi ajuns la putere, Donald Trump se va vedea în fine în summit cu Vladimir Putin. Intâlnirea la vârf dintre preşedinţii american şi rus a fost fixată pentru 16 iulie în teren neutru, La Helsinki, în Finlanda. Pe fundalul acestui summit va apărea, vrând-nevrând, şi ancheta privind presupusul amestec rusesc în campania electorală americană din 2016.
Vladimir Putin şi Donald Trump nu s-au văzut niciodată până acum în cadrul unui summit bilateral. Preşedinţii rus şi american au avut ocazia să discute doar de două ori în marginea unor întâlniri internaţionale, ultima oară în noiembrie anul trecut în Vietnam.
Imediat după ce a fost făcută publică viitoarea sa întâlnire cu Vladimir Putin, Donald Trump a postat pe reţeaua Twitter următorul mesaj : «Rusia continuă să spună că nu a avut niciun amestec în alegerile noastre». Cu alte cuvinte, liderul de la Casa albă tinde să dea crezare versiunii Kremlinului, notează corespondenta RFI la Washington. Asta în contextul în care ancheta procurorului Robert Mueller continuă şi 13 ruşi au fost déjà inculpaţi de justiţia americană pentru tentativa lor de ingerinţă în procesul electoral american, un grup de alţi ruşi fiind expulzat.
Cum era de aşteptat, reacţia opoziţiei din Congresul american a fost dură. Să-l ascultăm pe senatorul democrat Richard Blumenthal: «Ruşii continuă să se amestece în procesul nostru democratic, continuă să ne atace în domeniul informatic. Ruşii sunt un adversar foarte ostil şi deci preşedintele ar trebui să condamne aceste interferenţe ruseşti în alegeri şi să declare că vrea să ne protejeze maşina electorală şi mediile de socializare on-line contra acestor atacuri» spune alesul american.
De când a fost ales preşedinte al SUA – ba chiar şi în timpul campaniei electorale -  Donald Trump a tot spus că vrea să întărească relaţia cu ruşii. «O dorinţă de deschidere ce contrastea cu climatul rece care domnea în timpul predecesorilor săi dar şi cu tradiţionala mefienţă din partea partidului republican» notează ziarul Le Monde. Declaraţiile liderului de la Casa albă sunt însă în contradicţie cu faptele de pe teren: niciodată Moscova nu a suferit ca acum atâtea sancţiuni americane. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.