Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a fost Shinzo Abe - De la nepotul unui presupus criminal de război la cel mai longeviv premier din istoria modernă a Japoniei

The Japan Times
Shinzo Abe

Shinzo Abe s-a născut pe 21 septembrie 1954, la Tokyo, într-o famile foarte influentă și a fost cel mai longeviv premier din istoria modernă a Japoniei, în 2006 și din nou din 2012 până în 2020. Abe a fost, de asemenea, secretar șef al cabinetului din 2005 până în 2006 sub Junichiro Koizumi și a fost pentru scurt timp lider al opoziției în 2012.

Bunicul său matern, Nobusuke Kishi, a fost de facto „regele economic” al Chinei ocupate și al Manchukuo, statul marionetă japonez din nordul Chinei, în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial  și în timpul războiului. A servit ca Viceministru al munițiilor iar la sfârșitul războiului, Kishi a fost închis în închisoarea Sugamo ca un presupus criminal de război . După eliberare Kishi a continuat să ajute la înființarea Partidului Liberal Democrat în 1955  și a servit ca prim-ministru al Japoniei între 1957 și 1960.

 

Shinzo Abe a fost ales în Camera Reprezentanților la alegerile din 1993. El a fost numit secretar-șef de cabinet de prim-ministrul Junichiro Koizumi în septembrie 2005, înainte de a-l înlocui ca prim-ministru și președinte al PLD în septembrie 2006. Ulterior, a fost confirmat ca prim-ministru printr-o sesiune specială a Dietei Naționale, devenind cel mai tânăr prmim-ministru postbelic al Japoniei și primul care s-a născut după al Doilea Război Mondial. Abe a demisionat din funcția de prim-ministru doar după un an de mandat, din cauza complicațiilor medicale de la colita ulceroasă, la scurt timp după ce partidul său a pierdut alegerile pentru Camera Consilierilor din acel an. El a fost înlocuit de Yasuo Fukuda, care a devenit primul dintr-o serie de cinci prim-miniștri care nu au reușit fiecare să-și păstreze funcția timp de mai mult de șaisprezece luni.

După ce s-a recuperat Abe a avut o revenire politică neașteptată, învingându-l pe Shigeru Ishiba, fostul ministru al apărării, într-un scrutin pentru a deveni a doua oară președinte al PDL, în septembrie 2012. După victoria fulgerătoare a PDL la alegerile generale din decembrie, el a devenit primul fost prim-ministru care s-a întors în funcție de la Shigeru Yoshida în 1948. El a condus PLD la alegerile din 2014 și 2017, devenind cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei. În august 2020, Abe și-a anunțat a doua demisie din funcția de prim-ministru, invocând o reapariție semnificativă a colitei sale ulcerative. A demisionat pe 16 septembrie, după ce Dieta l-a ales pe secretarul șef al cabinetului Yoshihide Suga ca succesor al său.

Shinzo Abe a fost asasinat pe 8 iulie 2022 în timp ce susținea un discurs electoral.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.