Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine decide câștigătorul în războiul Dragnea – Grindeanu

captura TV
Dragnea Grindeanu

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Hotnews:

Batalia finala are loc saptamana viitoare in Parlament, la motiunea de cenzura anuntata de PSD si ALDE. Asistam la o premiera politica rusinoasa. Un partid aflat la guvernare isi ataca in Parlament propriul guvern dupa ce si-a exclus din randurile sale premierul in functie, fara alt motiv serios in afara de ambitiile de putere si calculele individuale ale liderului sau. Vor urma zile de foc in care cuvintele de ordine vor fi negociere, tradare si cumparare de voturi cu orice pret. Meciul inca nu s-a jucat iar cei care pot inclina balanta sunt, din nou, cei de la UDMR.
PSD si ALDE depun motiunea luni, ar urma sa fie votata undeva miercuri sau joi . Pana atunci cele doua tabere, Grindeanu si Ponta, vor duce batalia de convingere om cu om. Dragnea trebuie sa faca rost de 233 de voturi, dar nu poate conta integral pe voturile parlamentarilor PSD si ALDE. De acolo pot aparea suprize, astfel ca va avea nevoie de toate celelalte voturi posibile, in primul rand de la UDMR si minoritati.  Cu cei cativa parlamentari, PMP este si el important intr-o batalie in care fiecare vot conteaza. Traian Basescu a dat deja un semn din care se intelege ca nu-l va sustine pe Dragnea. N-as conta insa prea mult pe asta.
Prin urmare, devin cruciale voturile UDMR si ale minoritatilor. Liderii maghiari vor profita in mod previzibil pentru a obtine maxim din aceasta crizia politica din interiorul partidului de guvernamant. Un prim set de revendicari l-au facut deja cunoscut in proiectul de modificare a legii administratiei publice locale. Vor intra la guvernare? Asta e mai greu de crezut, situatia este fluida si nu vor risca o pozitionare atat de ferma. Pe mana cui vor juca? Iarasi e dificil de anticipat.
Cu Dragnea au incheiat un acord de colaborare parlamentara, dar un vot impotriva lui Grindeanu ar echivala cu un act de ostilitate impotriva unui guvern cu sanse de a ramane in functie. Vor merge probabil pe mana celui care le ofera mai mult, vor juca si ei un fel de ruleta ruseasca.(Mai multe detalii AICI)

National:

Transarea crizei legate de demiterea lui Sorin Grindeanu in Parlament readuce UDMR-ul in pozitia sa preferata: aceea de partid-balama fara ajutorul caruia politicienii majoritari nu pot face nimic.
Refuzul premierului Grindeanu de a pleca de bunavoie de la Palatul Victoria a obligat PSD-ul sa ia o masura extrema: aceea de a depune o motiune de cenzura contra propriului guvern. Ceea ce inseamna ca jocul s-a mutat in Parlament, spre bucuria udemeristilor lasati pe tusa in aceasta guvernare.
Politica si aritmetica
Situatia este demonstrabila aritmetic: coalitia PSD-ALDE dispune de 244 de voturi iar restul partidelor (ar fi prea mult sa spunem ”de opozitie”) au la un loc 220 de voturi. Diferenta de 24 de voturi inseamna ca ar fi suficienta ”defectarea” a doar 13 parlamentari ca PSD sa-si ia adio de la guvernare. In plus, votul efectiv nu reflecta intotdeauna cazarea in tabara puterii sau a opozitiei, situatie care complica serios lucrurile. Ba mai mult, sunt de notorietate problemele pe care PSD-ul lui Dragnea le are cu Victor Ponta si ALDE-le lui Tariceanu cu Daniel Constantin, fapt de natura a pune sub semnul intrebarii rezultatul votului care se va da la motiunea de cenzura. Ce-i drept, actuala majoritate poate atrage de partea ei, in schimbul unor functii sau favoruri, voturi de la PNL si PMP, dar teama de esec va ramane. Singura solutie capabila sa-l scape de orice dureri de cap pe Liviu Dragnea este atragerea UDMR-ului, cu cele 43 de voturi de care dispune, de partea sa. Cu UDMR alaturi, motiunea de cenzura va trece zburand prin Parlament, dar varianta a facut deja ALDE sa se zbarleasca. Formatiune care desi are mai putini parlamentari in comparatie cu UDMR (doar 23) nu este dispusa sa cedeze vreunul dintre cele trei ministere deja existente in panoplia ei. Ceea ce inseamna ca PSD ar trebui sa plateasca serviciile UDMR-ului din propria cota de ministere – caz in care Dragnea isi va urca in cap pesedistii, care sunt deja cu nervii intinsi la maximum de ”epopeea” debarcarii lui Grindeanu. Indiferent de problemele cu care se va confrunta Dragnea, cert este ca UDMR are mari sanse de a-si vedea din nou principalul deziderat implinit: acela de a reveni in forta la Palatul Victoria. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Trei preoţi din judeţul Vaslui au fost reţinuţi de procurorii DNA joi, 15 iunie, fiind acuzaţi că l-ar fi şantajat pe episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, cu divulgarea în presă a unor imagini în care înaltul prelat apare în ipostaze pornografice.
Episcopul Huşilor, Preafericitul Corneliu Bârlădeanu, a depus luni, 12 iunie, o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, sesizând că ar fi şantajat de preotul Cristi Sebastian Jitaru, arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopalei Huşi.
Surse judiciare au precizat pentru ”Adevărul” că pe data de 30 mai 2017 consilierii Episcopiei Huşilor au fost abordaţi de preotul Jitaru. Arhimandritul le-ar fi spus că deţine un material compromiţător cu Episcopul Corneliu şi le-ar fi spus că, în cazul în care Preafericitul Corneliu nu va interveni pentru a-l propune pentru funcţia de episcop vicar, va oferi presei materialul compromiţător şi-l va folosi în cadrul Sfântului Sinod din data de 15 iunie pentru a-l denigra.
Potrivit procurorilor DNA, în aceeaşi manieră ar fi procedat şi ceilalţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Răzvan Mihail Bumbu. Aceştia ar fi pretins episcopului, în intervalul 12 – 14 iunie 2017, suma de 50.000 euro. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele Vladimir Putin  s-a aflat în faţa a milioane de telespectatori ruşi în sesiunea anuală de întrebări şi răspunsuri.A fost un prilej inclusiv pentru critici la adresa liderului de la Kremlin, căruia i s-a solicitat printr-un mesaj scris prezentat în cadrul emisiunii să nu mai candideze la noile alegeri, programate peste nouă luni.
Vladimir Putin a profitat, însă de ocazie pentru  pentru a puncta câteva dintre subiectele de politică externă la zi.
Liderul de la Kremlin apreciază că fostul director FBI, James Comey, nu a prezentat până acum nicio dovadă că Rusia ar fi intervenit pentru a influenţa scrutinul prezidenţial din Statele Unite
Într-o desfăşurare de forţe care a semănat cu transmisiunile de la  Eurovision, conferinţa anuală de întrebări şi răspunsuri pe care Vladimir Putin o susţine  a dus la câteva declaraţii pe teme de politică externă şi internă.
Transmis şi tradus în direct de către platforma Russia Today, evenimentul a arătat şi multe întrebări  particulare de pildă lui Putin i s-a cerut să rezolve problema echipei naţionale de fotbal.
Răspunsul lui Vladimir Putin a fost că a remarcat că există prea mulţi străini în echipele de club şi prea puţină atenţie spre tinerele talente din Rusia.
Președintelui Vladimir Putin i-a fost solicitată inclusiv părerea cu privire la citarea de către Petro Poroșenko a unui fragment din poezia lui Mihail Lermontov: "Adio, nespălată Rusie, ţară de satrapi şi robi".
Liderul de la Kremlin l-a felicitat sarcastic pe Petro Poroșenko pentru cunoștințele pe care le are în literatura rusă și i-a amintit liderului de la Kiev că în perioada în care Lermontov scria poezia respectivă, teritoriul de azi al Ucrainei era parte componentă a Rusiei.
La fel de ironic Putin i-a urat succes lui Poroșenko în procesul de integrare europeană, însă l-a avertizat că acesta ar putea deveni un adevărat european doar când își va închide conturile în off-shore. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.