Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este teroristul Beke Istvan Attila: Dezvăluiri despre omul care a pus pe jar România

Dezvăluiri despre teroristul Beke Istvan Attila, omul arestat pe 1 Decembrie sub învinuirea unui presupus complot terorist la Târgu Secuiesc.

Colecţionar încă de la vârsta de 3 ani, bătrânul Beke, tatăl teroristului îşi duce zilele printre lacăte, brichete, medalii, colecţii de şerveţele şi de cărţi poştale, tablouri, mii de figurine Kinder şi multe alte obiecte, unele vechi de câteva secole – toate au câte o poveste, iar „Beke bacsi“ o istoriseşte tuturor celor care calcă pragul ineditului muzeu.

Citeşte şi: Încă un greu dus cu cătuşe la DNA: Are legătură cu dosarul lui Ioan Oltean

Nu percepe nicio taxă de intrare, „ce ia pe mere dă pe pere“: banii proveniţi din chiria încasată de la o bancă de la parterul casei îi investeşte în muzeu. Regretul bărbatului de 65 de ani este că nu ne-am întâlnit în împrejurări mai fericite. Prezintă câteva exponate rare din colecţia sa de lacăte, arată centurile de castitate de odinioară

Beke Erno nu are numai jucării Kinder în vitrinele muzeului său privat. Pe pereţi se pot vedea sculpturi în lemn şi tablouri reprezentându-l pe Wass Albert –maghiarul condamnat în lipsă de justiţia românească pentru instigare la crime de război comise în Transilvania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Rocade și permutări la vârful PNL/ surse

Beke Erno relatează, pe scurt, cum au decurs lucrurile în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie: întâi, casa şi sediul firmei fiului său au fost percheziţionate de vreo 40 de mascaţi, au fost confiscate acte, calculatorul şi mai multe laptopuri, pentru ca mai apoi Istvan să fie reţinut şi, ulterior, arestat, fiind acuzat că ar fi plănuit un atac terorist de Ziua României. „Acum o zi, Istvan era prezentat la TV drept terorist. Astăzi, e doar electrician şi extremist“, arată secuiul. Şi se plânge de faptul că adevărul a fost, în ultimele zile, deformat.

„Primim şi telefoane de ameninţare. Mai ales noaptea. Pe soţia mea au sunat-o într-o noapte de două ori, de pe un număr ascuns“. „Dar ce rău au făcut cei din Mişcarea de Tineret 64 de Comitate? Cu ce şi pe cine au deranjat?“.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Escaladare periculoasă a conflictului din Siria

„În mod organizat, au mers să ajute oamenii - şi maghiari, şi români – la inundaţii, au organizat pentru copiii din oraş tot felul de evenimente de Crăciun, donează sânge o dată la trei luni, iar cu banii astfel obţinuţi le cumpără celor mici jucării“, enumeră secuiul toate lucrurile bune înfăptuite de tinerii mişcării extremiste. Că în timpul liber rămas organizează marşuri, că promovează idei profund naţionaliste, că militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi pentru refacerea Ungariei Mari... Se pare că pentru Beke Erno acestea sunt lucruri absolut normale în România anului 2015: „Au grijă de mormintele eroilor căzuţi, lăsate în paragină, sărbătoresc în stradă ziua naţională a Ungariei. Şi care e problema? Aici suntem 90% maghiari şi doar 10% români. Convieţuim paşnic. De 1 Decembrie cine sărbătoreşte la Târgu Secuiesc? Românii aduşi cu autocarele de prin Constanţa şi Bucureşti. Dar, mă scuzaţi, şi noi sărbătorim pe 15 martie. Dar nu plecăm la Constanţa sau în Capitală! Noi stăm acasă şi sărbătorim“, a declarat bătrânul, conform adevărul.

La protestul de sâmbătă seară, s-au adunat în jur de 1.000 de oameni. Cereau dreptate pentru Beke Istvan, cereau ca acesta să fie eliberat şi chemau la proteste întreaga Secuime. Din mulţime s-au desprins din ce în ce mai multe voci care văd în Beke Istvan viitorul primar al oraşului. „Ne-am săturat şi de UDMR! Odată ajunşi la putere, s-au schimbat cu toţii. Primarul de acum, Bokor Tibor nici nu ne salută pe stradă, nu îi pasă de noi. Niciodată nu e de găsit. Ar trebui să fie pus la Primărie cineva care s-a ridicat din rândul nostru, al celor mulţi“, este de părere un protestatar. „Teroristul” Beke are toate datele să devină din victimă, erou

Vezi şi: Ultimatum pentru Turcia: Să-şi retragă trupele în 48 de ore!

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.