Atitudinea tinerilor este un element-cheie în oprirea radicalizării şi a creşterii influenţei extremismului politic în Europa, consideră miniştrii justiţiei din UE, prezenţi la Conferinţa ministerială dedicată Zilei europene a comemorării victimelor regimurilor totalitare, organizată de preşedinţia slovacă a Consiliului Uniunii Europene, relatează marţi DPA. Reuniţi luni şi marţi la Bratislava, miniştrii justiţiei din cele 28 de state membre ale UE au convenit că este necesară o întărire a măsurilor de combatere a extremismului.
Programe europene de schimb de experienţă precum Erasmus şi contacte între tineri din toate ţările şi cu diferite background-uri etnice ar trebui încurajate pentru ca aceştia să devină imuni la tendinţele naţionaliste, a declarat comisarul UE pentru cultură, educaţie, tineret şi sport, Tibor Navracsics. Politicianul ungar a apreciat totodată că este important ca imigranţii şi persoanele defavorizate să se integreze în comunităţile în care trăiesc. Ministrul justiţiei din Slovacia, Lucia Zitnanska, a avertizat că UE şi guvernele naţionale reacţionează lent la ascensiunea rapidă a forţelor extremiste. Ţările în care se respectă statul de drept tind să acţioneze mai lent decât mişcările populiste, a apreciat ea.
Mişcările de extremă dreaptă au înregistrat victorii politice rapide în Slovacia, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, notează DPA. Partidul Slovacia Noastră (LSNS, ultranaţionalist) a reuşit să intre pentru prima dată în parlament, după alegerile din martie, câştigând 8% din voturi, iar sondaje mai recente indică faptul ca susţinerea alegătorilor pentru această formaţiune a crescut şi mai mult de atunci, anunţă Agerpres.