Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cineastul Oleg Sențov, aflat de trei luni în greva foamei într-o închisoare din Rusia: Sfârşitul este 'aproape'

https://www.theguardian.com/world/2016/sep/12/oleg-sentsov-jailed-ukrainian-film-maker-letter-siberian-prison-putin
Oleg Sențov

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în greva foamei de aproape trei luni într-o închisoare din Rusia, are o stare de sănătate 'catastrofală' şi crede că sfârşitul său este 'aproape', a indicat miercuri verişoara sa după ce a primit o scrisoare de la el prin avocatul său, informează AFP şi mass-media ucrainene, potrivit Agerpres.

'Situaţia nu este doar rea, este catastrofală. Oleg mi-a transmis o scrisoare prin avocatul său. El nu se mai poate ridica. Scrie că sfârşitul este aproape şi nu vorbeşte despre eliberarea sa', scrie verişoara cineastului, Natalia Kaplan, pe pagina sa de Facebook. 

Cineastul ucrainean de 42 de ani, care miercuri a ajuns în cea de-a 87-a zi a grevei foamei, refuză transferul său la un spital civil de teama că nu va supravieţui călătoriei, mai adaugă ea. 

După aceste declaraţii, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ucrainene Mariana Betsa, şi-a exprimat 'îngrijorarea' şi a lansat un apel către Occident să 'mărească presiunea la adresa Rusiei în favoarea eliberării' cineastului. 

Oponent al anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru 'terorism' şi 'trafic de arme' în urma unui proces calificat drept 'stalinist' de către organizaţia Amnesty International.

Citește și: Poliţia italiană a destructurat două grupuri infracționale care fracturau oase şi înscenau accidente pentru a frauda asigurările

El a început greva foamei în 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor 'prizonierilor politici' ucraineni deţinuţi în Rusia. 

Avocatul lui Senţov, Dmitri Dinze, care l-a vizitat marţi în închisoare, a declarat pentru AFP că cineastul a pierdut 30 de kg şi suferă de probleme cardiace. 

Potrivit lui Dinze, clientul său prezintă un nivel foarte scăzut de hemoglobină (proteină bogată în fier în celulele roşii din sânge), iar ritmul cardiac este de 40 bătăi pe minut. 

Autorităţile penitenciare ruse susţin însă că starea de sănătate a lui Senţov este 'satisfăcătoare'. 

Anterior, Dinzé afirmase că, în fiecare zi, regizorul a băut 3,5 litri de apă şi i-au fost injectate glucoză, aminoacizi şi vitamine prin perfuzii. 

Guverne occidentale în frunte cu preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi numeroase personalităţi, precum scriitorul american Stephen King sau actorul Johnny Depp, au cerut Kremlinului eliberarea lui Oleg Senţov.

Citește și: Sute de persoane i-au adus flori și un ultim omagiu taragotistului Dumitru Fărcaş

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a solicitat Rusiei la sfârşitul lunii iulie să acorde 'îngrijiri corespunzătoare' cineastului ucrainean. 

Preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, au abordat în iunie telefonic un eventual 'schimb de prizonieri' între cele două ţări, dar această eventualitate nu s-a concretizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.