Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJ Arad nu renunță la proiectul Complexului Matern-Pediatrie de 115 milioane de euro, scos din PNRR de Guvern

MIPE
PNRR

Consiliul Judeţean (CJ) Arad continuă proiectul construirii unui complex matern-pediatrie, estimat la 115 milioane de euro, care iniţial a fost pe lista de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar în luna septembrie ministrul Sănătăţii a anunţat că a fost scos odată cu alte cinci proiecte din ţară.

Directorul de comunicare al CJ Arad, Andrei Ando, a declarat joi, pentru AGERPRES, că instituţia nu a primit nici până astăzi vreun document de la Guvern privind retragerea finanţării prin PNRR, potrivit Agerpres.

De altfel, joi dimineaţă a fost făcută o analiză amănunţită asupra proiectului chiar împreună cu experţi din Bucureşti.

"Consiliul Judeţean Arad nu a primit nicio informare oficială din partea Guvernului României de eliminare a proiectului de pe lista finanţată prin PNRR. Dimpotrivă, primim periodic solicitări privind progresul de etapă al proiectului chiar de la echipa de implementare din Ministerul Sănătăţii", a precizat Ando.

Conform sursei citate, CJ Arad a făcut eforturi mari pentru a urgenta implementarea proiectului şi a adus unele modificări acestuia, astfel încât să scurteze timpul până la finalizare.

"De exemplu, am mutat amplasamentul construcţiei din spatele Spitalului Judeţean în lateralul unităţii, pentru că pe locul planificat iniţial ar fi trebuit să facem lucrări ample de deviere a reţelelor de utilităţi din subteran, ceea ce ar fi amânat începere construcţiei Complexului Matern - Pediatrie cu un an. Prin această modificare adusă proiectului, nu doar că economisim mult timp, dar reducem substanţial şi sumele cheltuite", a explicat directorul de comunicare al CJ Arad.

Studiul de fezabilitate al proiectului este finalizat, iar în acest moment se lucrează la proiectul tehnic.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, spune că lucrările de construire trebuie să înceapă neapărat anul viitor, pentru ca proiectul să fie finalizat în 2026.

"Conform contractului pe care l-am semnat cu Ministerul Sănătăţii, spitalul va trebui finalizat până în anul 2026. Asta înseamnă, obligatoriu, că anul viitor trebuie începută efectiv construcţia", a arătat Cionca.

Construirea Complexului Matern-Pediatrie este estimată la 115 milioane de euro. Clădirea ar urma să aibă zece etaje (demisol, parter, şapte etaje plus un etaj tehnic), heliport şi o arie desfăşurată de 25.165 metri pătraţi, cu arie utilă de 18.256 metri pătraţi. Unitatea este prevăzută cu 312 paturi în regim de spitalizare continuă şi 23 de paturi pentru spitalizare de zi.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au semnat contractul de finanţare pentru construirea complexului la finalul lunii martie. Cionca declarase, la acel moment, că secţiile pentru copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad "funcţionează împrăştiate în mai multe clădiri, pe străzi diferite". "Unele dintre aceste clădiri sunt revendicate, altele sunt degradate şi au fost construite în anii 1800. Ele pot fi doar întreţinute, nu şi refăcute, pentru că legea nu permite refacerea clădirilor care sunt revendicate", spunea Iustin Cionca.

Actuala maternitate din Arad este o clădire istorică degradată, care a fost retrocedată de stat proprietarilor şi pentru care se plăteşte chirie.

În luna septembrie, ministrul Alexandru Rafila a anunţat că şase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin PNRR ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 "Sănătate" cu 26% (740 milioane de euro), însă vor primi fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Obiectivele a căror finanţare nu ar mai fi asigurată din PNRR, ci prin BEI sunt: construirea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea şi desfiinţarea construcţiilor existente; construirea unui corp nou pentru Departamentul "Sănătatea mamei şi copilului" din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Constanţa; construirea de secţii de Obstetrică-Ginecologie la Arad (Complexul Matern - Pediatrie); construirea într-o nouă locaţie a Spitalului de Urgenţă "Prof. dr. Dimitrie Gerota"; construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli infecţioase Braşov; şi relocarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Întrebat la acea dată cum a fost revizuită lista, Rafila a spus: "Ca întotdeauna, ca în orice listă, există un clasament. (...) Spitalele care au alergat mai încet sunt cele şase. (...) Mi se pare o abordare demagogică dacă nu înţelegem că finanţatorul pune nişte condiţii şi nu înţelegem că toate obiectivele trebuie să fie finanţate şi ajungem în zona demagogică şi spunem că Ministerul Sănătăţii a tăiat cu bună ştiinţă fondurile".

Secretarul de stat în MS Alexandru Rogobete a precizat, la acel moment, că toate cele şase unităţi pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic, pentru construcţie, ceea ce se modifică fiind doar sursa de finanţare, din PNRR în BEI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.