Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Cazacu, XTB România: 'Bitcoin a avansat cu peste 38%, posibil într-o bulă speculativă'

Bitcoin Romania
bitcoin

Într-o lună noiembrie foarte bună pentru acțiuni, monedele virtuale au primit votul de încredere al participanților la piețe: bitcoin a avansat cu peste 38% (18.950 dolari/unitate la momentul redactării) pe Bitstamp, ethereum cu 51% (596 dolari) iar ripple cu 161% (0,623 dolari/unitate), potrivit Mediafax.

O analiză semnată de Claudiu Cazacu, XTB România se întreabă dacă noul maxim istoric pentru bitcoin, peste nivelurile din 2017, nu reprezintă o nouă bulă speculativă.

Monedele virtuale se tranzacționează descentralizat, pe o serie de burse și entități similare, consecința fiind că nu avem un nivel unic de preț, ci un set de prețuri, în general destul de apropiate, spune analistul. Pe bursele principale, însă, la 1 decembrie cotația bitcoin (BTC) s-a apropiat de 20.000 de dolari. Deși a depășit nivelul vârfului istoric anterior, nu a reușit totuși să spargă pragul rotund menționat.

Citește și: Ben Oni Ardelean a fost CONFIRMAT cu Covid-19 și este internat la spital: 'M-am protejat, însă inevitabilul s-a produs!'

Între argumentele care au susținut, probabil, ascensiunea criptomonedelor se regăsesc: sentimentul instituțional redat în culori mai calde, un apetit speculativ mai ridicat, anunțuri referitoare la unele proiecte și chiar și modificări în Administrația SUA, după alegeri.

La o privire mai atentă, putem vorbi despre un catalizator important, deschiderea arătată pentru acceptarea monedelor virtuale de către Paypal, procesator de plăți utilizat de o rețea largă de comercianți. Un fond focalizat pe bitcoin al Fidelity, gigant în industria de administrare de active din SUA, fusese deja din această toamnă văzut de unii observatori ca un alt vot de încredere. Pentru Ripple, un puternic impuls a venit dinspre raportul OMFIF (think-tank pe probleme de finanțe și politici monetare la nivel global) care a tratat în termeni favorabili perspectivele monedei pentru a fi utilizată în transferuri interbancare transnaționale. Pe un teren fertil optimismului a venit și anunțul organismului care dezvoltă XRP privind intenția de a promova moneda în piața tranzacțiilor de produse derivate, cu volume de ordinul trilioanelor de dolari. Pentru Ethereum, speranțele se leagă de sistemul 2.0, care țintește un nivel de scalabilitate și eficiență care să concureze cu infrastructura de plăți tradițională, iar un prim pas a fost realizat deja.

O variabilă esențială este, pe lângă toate acestea, interesul publicului. Deși departe de nivelurile din 2017, volumul căutărilor ”bitcoin” pe Google s-a dublat față de luna trecută, și este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.

Se poate vorbi, în aceste condiții, de o nouă bulă speculativă de proporții pe monedele virtuale? Dacă privim cele 3 monede majore, din perspectiva capitalizării, numai bitcoin a atins noi recorduri. Ethereum (ETH) este la aproximativ 43% din valoarea de vârf, pentru ripple (XRP) situația fiind și mai ”serioasă”: 23% din valoarea recordului de la începutul anului 2018. Acele valori, însă, au fost rezultatul unor mișcări de amploare istorică, într-o perioadă foarte scurtă, deci, în sine, nu putem considera monedele virtuale ”ieftine” doar pentru că sunt mult sub reperele de vârf.

Putem, totuși, considera că, estimativ, percepția s-ar structura în favoarea unei evaluări relativ mai favorabile XRP și ETH în raport cu BTC. Mișcările ascendente puternice au nevoie, în general, de un timp de ”așezare”, de relativă stabilizare, dând timp participanților să se alinieze cu noile cotații.

Pe termen lung, digitalizarea și nevoia de active alternative ar putea susține apetitul pentru monedele virtuale, cu atât mai mult cu cât progresele anunțate și parțial implementate măresc eficiența operațională a acestora.

Utilitatea ca mijloc de transfer al valorii începe să fie conștientizată la scară mai largă, însă rămân multe semne serioase de întrebare. Unele țin de volatilitatea foarte ridicată, care influențează masiv utilitatea pe termen scurt a monedelor ca păstrătoare de valoare, altele de utilizarea cu scop de evitare a unor reguli sau legi.

Imensa necunoscută este cadrul viitor de reglementare. În condițiile reglementării favorabile, evitând ipoteza interdicției, totuși, beneficiile acestui nou tip de active ar putea depăși, în ochii multor participanți, dezavantajele, încheie Cazacu.

XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.