Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Climatolog: Oraşele au nevoie de planuri de adaptare la schimbările climatice

canicula oras

Oraşele au nevoie de planuri de adaptare la schimbările climatice, declară  climatologul Roxana Bojariu. Ea spune că valurile de caniculă din ultima perioadă sunt un semn al schimbării climei.

Roxana Bojariu precizează că "situaţia este deosebită, dar pe de altă parte este un semn al schimbării climei şi acest lucru poate fi dovedit atât prin date de observaţie şi vedem că în anul 2007, în anul 2012 am avut astfel de manifestări, dar nu numai, practic, în ultimele două decenii, valurile de căldură ca persistenţă, ca frecvenţă au avut manifestări mult mai puternice decât în deceniile precedente. Pe de altă parte, experimentele numerice arată că în condiţiile încălzirii globale, frecvenţa, intensitatea şi persistenţa valurilor de căldură în zonele continentale va creşte".

Climatologul spune că "felul în care societatea umană învaţă să răspundă la schimbare, se adaptează, este esenţial. Din păcate, vedem că acolo unde sistemele sociale, sistemele de sănătate, infrastructura sunt slab dezvoltate, acolo unde guvernanţa în general este proastă şi efectul schimbării climei este mai puternic, în sens negativ. Este esenţial să avem societăţi care să poată să facă faţă şi pentru asta trebuie planificare, trebuie strategii, dar şi planuri de acţiune, care să gândească şi pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung, la dezvoltarea de exemplu a oraşelor, felul cum te dezvolţi, în aşa fel încât să minimizezi efectul valurilor de căldură. În oraşe, valurile de căldură sunt resimţite mult mai puternic. Tot acest ansamblu, sistemul de sănătate, sistemele de avertizări, cum faci să ţii sub monitorizare acele pături ale populaţiei care sunt mai expuse, bătrânii, copiii".

Totodată, a ceasta a precizat, la RFI, că anul 2015 va aduce un nou record istoric în privinţa temperaturilor. "Cu foarte mare probabilitate, temperatura medie globală în 2015 va fi un nou record şi va ajunge pe primul loc în locul anului 2014. Un semn al schimbării", a declarat Roxana Bojariu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.