Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clinciuri în partidul care a iniţiat Brexit. Azi se anunţă succesorul lui Nigel Farage

Partidul eurofob şi antiimigraţie Ukip din Marea Britanie va anunţa vineri numele succesorului carismaticului său lider Nigel Farage, care a demisionat din funcţie după victoria Brexitului, o succesiune care a aprins disensiunile din interiorul formaţiunii politice, relatează AFP.

Citeşte şi: Simona Halep, în scandal cu vecinii. Ce lovitură imobiliară vrea să dea în Constanța

Succesorul lui Farage va fi desemnat la începutul după-amiezii, în cadrul congresului anual de la Bournemouth (sudul Angliei) al Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (Ukip), devenit cea de-a treia forţă politică din Marea Britanie după ce a obţinut votul a 3,8 milioane de britanici (12,6 % din voturi, dar un singur deputat) la alegerile legislative din mai 2015.

Citeşte şi: Tensiuni între Chişinău şi Moscova. Relaţiile dintre cele două state rămân GLACIALE

Nigel Farage, cofondator al Ukip în 1993, şi-a anunţat, spre surpriza generală, demisia la câteva zile după votul britanicilor în favoarea ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană pe 23 iunie, apreciind că ''şi-a îndeplinit misiunea''.

Citeşte şi: Imagini SPECTACULOASE: Cu cine s-a relaxat, la mare, Daniel Dragomir, arestat în dosarul Black Cube

Dintre cei şase candidaţi aflaţi în cursa pentru şefia Ukip, Diane James, deputată europeană şi purtătoare de cuvânt a partidului pe probleme politice interne, este cea mai bine plasată pentru a conduce partidul.

Ea îi devansează amplu pe deputaţii europeni Jonathan Arnott şi Bill Etheridge, pe consiliera municipală Lisa Duffy şi pe membrii Comisiei naţionale executive (NEC) a partidului, Elizabeth Jones şi Phillip Broughton. Dar această succesiune se confruntă deja cu turbulenţe.

Citeşte şi: Ponta cere audierea Alinei Gorghiu în instanță

Steven Woolfe, purtător de cuvânt al Ukip pe probleme de imigraţie şi deputat european, era cotat drept favorit, dar nu a reuşit în cele din urmă să concureze, deoarece şi-a înaintat candidatura după 17 minute de la ora fixată.

Citeşte şi: Afaceri și conexiunile DUBIOASE ale fostului sef SRI arestat în Dosarul Black Cube

Decizia partidului de a-l exclude din cursă a antrenat, la începutul lui august, demisia imediată a trei dintre membrii săi care considerau că ea a fost dictată de dorinţa centriştilor din partid de a-l împiedica pe Steven Woolfe să concureze în timp ce el era, în opinia lor, cel mai popular în rândul aderenţilor partidului.

''Dacă nu avem un candidat competent şi binevoitor cu presa, aceasta ar putea însemna sfârşitul partidului'', avertiza atunci unul dintre demisionari, Michael McGough.

Steven Woolfe avea susţinerea lui Nigel Farage şi a principalului furnizor de fonduri al Ukip, omul de afaceri Arron Banks, care a considerat că această decizie pare ''un puci'' împotriva protejatului său. Drept represalii, omul de afaceri ar putea să-i dea o lovitură fatală partidului. El ar fi avut de fapt intenţia, potrivit Times, să creeze o nouă mişcare politică de dreapta care i-ar avea drept bază pe partizanii campaniei neoficiale pro-Brexit leave.EU, dusă de Ukip.

''Viitorul Ukip este incert'', a estimat Matthew Goodwin, specialist al Ukip de la Universitatea din Nottingham şi autor al lucrării ''UKIP: Inside The Campaign''.

Citeşte şi: Venezuela PRELUNGEŞTE starea de urgenţă

''După votul în favoarea Brexitului, partidul a devenit profund divizat între diferitele facţiuni şi s-ar putea să aibă şi dificultăţi în a-şi păstra sprijinul popular în noul peisaj politic în faţa conservatorilor'' conduşi de premierul ţării, Theresa May, a cărei politică a luat un viraj ''mai social'', a declarat Goodwin pentru AFP, potrivit agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.